Blog verbeteren zonder te bloggen
Bloggen

Je blog verbeteren zonder te bloggen

Even wat minder bloggen, dat is wat ik deed toen ik pasgeleden merkte dat ik er geen fluit zin meer in had. Terwijl ik er doorheen zat wilde ik mijn blog verbeteren zonder te bloggen om het gevoel niet helemaal kwijt te raken. En terwijl ik daar (vrolijk en wel) mee bezig was bedacht ik me dat je blog verbeteren voor elke blogger een goed idee is.

Spelfouten, kromme zinnen en meer schrijfellende
Je zal ze met schaamrood op je kaken gaan vinden en niet alleen dat, complete zinnen die niet kloppen, woorden die je nu niet meer zou gebruiken en bovenal ga je blogs teruglezen en dat geeft vaak inspiratie. Maar vooral rode kaken, ik kan het weten.

Verbind blogs met elkaar
En als je dan toch lekker bezig ben met oude blogposts, waarom verbind je nieuwere blog met een overlappend onderwerp dan niet meteen door? Wanneer je WordPress gebruikt kan je met de Jetpack plugin al zien hoeveel oude blogs nog gelezen worden. Verbind daarnaast Google Analytics en je hebt nog meer info. Juist deze oudere blogposts hou ik zo up-to-date mogelijk, het is tenslotte een compliment als iemand iets zoekt en ze het op jouw blog vinden.

Maak foto’s
Hoe vaak heb ik de tip, neem je camera mee, hier niet neergezet? Zie je even een zonnestraal in dit door regen overspoelde land? Ga er dan even op uit. Wandel, fiets maar vooral maak foto’s. Allicht dat je de foto’s voor je blog kan gebruiken. Uiteraard wanneer je een blog over je wandeling of fietstocht schrijft en publiceert. Uiteraard kan je het goede weer ook gebruiken om flatlay’s te maken met bijvoorbeeld de ingrediënten van het recept wat je wil maken of wat je laatst gekocht hebt of wat er in je tas zit of welke boeken je hebt gelezen of zoek het zelf uit. Foto’s maken voor je blog hoeft helemaal niet lastig te zijn en je hebt ook geen dure camera nodig.

Fototips: Mooie blogfoto’s maken

Blogideeën, bloginspiratie zoeken
Als verstandige blogger heb je vast een lijst van met blogideeën opgeslagen of je hebt minimaal een berg kladjes waarschijnlijk minder goed gerangschikt dan je zou willen. In je blogvrije uurtjes zou je meer blogideeën kunnen zoeken. Schrijf ze op en zet er desnoods meteen wat punten die je zeker wil beschrijven bij.

Reageer op andere blogs
Wanneer je reageert op andere blogs, laat je niet alleen wederzijdse interesse blijken, je deelt op een andere website je link. Vindt Google leuk, het maakt ook dat bloglezers die je blog nog niet kennen misschien wel doorklikken naar jouw blog.

Uiteraard kan je je blog op vele manieren verbeteren zonder te bloggen, een nieuwe lay-out, een andere header maar ook de tips hierboven, eigenlijk is er aan je blog altijd wel iets doen te doen naast bloggen.

24 reacties

 • Nicky0607

  Ik lees vaak en graag mijn eigen logjes terug. Mijn weblog is ook meteen mijn dagboek. Iets weghalen of later veranderen doe ik eigenlijk nooit. Ik vind het wel leuk om te zien hoe stom die oude logjes waren.

 • Aukje

  Ik blog al sinds 2007.
  Deed toen nog wel veel met digitaal scrappen en zo.
  Ik zat toen bij Blogger.
  Veel foto inhoud is toen bij het overzetten naar WP verdwenen.
  Ik had geen zin om bij alle logjes de bijbehorende plaatjes cq foto’s weer te zoeken, dus die zijn denk ik inmiddels allemaal al verwijderd.

 • djaktief

  Wat ik nog een waardevolle aanvulling vind om je blog een boost te geven voor lezer die je nog niet zo lang hebt is een kalender per maand met je eerdere berichten. Zo kun je een hele tijd teruglezen bij iemand. Ik vind dat makkelijker dan per tag omdat bij de meeste mensen de tags niet zo goed gezet zijn en het is ook onoverzichtelijk.

  Ik maak helaas vaak schrijffouten in mijn blogs die ik dan pas veel later zie. Het is een vorm van woordblindheid. Ik wijzig dat dan nog wel.

  Qua inhoud ben ik soms verwonderd dat dingen uit 2016 op mijn blog nog precies kloppen. Verwijzingslinks kloppen vaak niet meer maar dat vind ik geen ramp.

 • fotografiemijnlangleven

  Mijn foto blogje bezie ik als een online tentoonstellingsruimte. Veel onderhoud is er dan niet nodig. Als extraatje voor mijn bezoekers probeer ik af en toe wat zelfgeschreven haiku poëzie als aanvulling bij de foto’s te zetten. Reageren op andere blogs die ik volg vind ik persoonlijk ook heel belangrijk. Dat getuigt van interesse in andere mensen hun werk.

 • Ilona Wielinga

  Mooi lijstje. Als ik geen blogs schrijf heb ik altijd wel wat anders te doen inderdaad. Een brainstormsessie; blogs lezen of de SEO optimaliseren en links die niet meer werken vervangen of ontkoppelen (ik gebruik gewoon een broken link checker).

 • son370

  Ow ja, dat herken ik heel goed hoor! Af en toe spit ik mijn leesblog weleens door en zie schrijfsels die niet goed op de blog zijn gekomen, koeienletters gewoon. Als ik me bedenk dat anderen dit ook hebben gezien krijg ik ook rode wangetjes. Gelukkig heb ik geen massa’s bezoekers dat scheelt dan weer. :-) zwaai zwaai!

 • Judy

  Ik schoon mijn schilderblog regelmatig op. Dat blog is bijna tien jaar oud, dus dat mag dan wel. Maar mijn kletsblog is nog niet zo oud, dus nog niet nodig.

 • Nicole Orriëns

  Onderhoud van je blog is inderdaad erg belangrijk. Achter de schermen is er veel te doen. Om die reden schoon ik sinds kort oude blogposts echt op. Ik heb blogposts op Huisvlijt uit 2008… Daar valt vaak nog wel wat aan te verbeteren ben ik bang.

 • Suskeblogt

  Mijn vrouw wijst me nu en dan op typefouten. Inhoud verander ik niet meer. Dan liever een nieuwe blog met zelfde onderwerp als dat van enkele jaren terug.

 • Irma

  Dit is wel een goede tip vind ik.
  Alleen ik heb geen wordpress, ik heb wel wat blogs in voorraad staan, toen ik er noet op uit kon kwam dat heel goed van pas, nu kan ik weer goed zien en dan kaak ik weer foto’s voor mijn blog.
  Groetjes Irma

 • BraCom

  Leuk onderwerp en tips die je hier geeft.
  Zou daar inderdaad wat mee moeten gaan doen!

 • Naomi

  Phoe, ja, ‘oude’ blogjes lezen. Ik verbaas me er af en toe over dat er in een jaar tijd al veel kan veranderen aan de stijl van blogjes en steek dan ook graag af en toe een oude blog in een nieuw jasje, bijvoorbeeld als ik er in een nieuwe blog naar wil linken.

 • Falderie

  Zo waar allemaal! Maar op eerlijk te zijn volg ik toch niet elke tip wegens….tijdsgebrek en ook een beetje luiheid moet ik toegeven :)

 • Ximaar

  Achteraf een tikfout vinden en verbeteren doe ik af en toe. Maar inhoudelijk wil ik niets veranderen. Soms voeg ik wel iets toe en dan geef ik ook duidelijk aan dat en wanneer ik het toegevoegd heb. Reden is dat ik een blogbericht als een momentopname in de tijd zie. Als ik er later anders over denk, dan kan ik daar beter een nieuw berichtje over maken en dan pas ik idd kruisverwijzingen toe.

 • logbankje

  Het is een leuke hobby en het zorgt dat je de deur uitgaat en creatief blijft.
  Reageren vind ik wel belangrijk. Hans

 • די מריו

  bij mij zouden er wel honderd dingen misschien verbeter kunnen worden, maar ik hou het er maar bij dat ik het wel goed vind. Het is bij mij echt een uit de hand gelopen hobby.

  Love As always
  Di mario

 • rietepietz

  Helaas, ik ben een beetje vreemde blogger;-) Heb nóóit briefjes of lijstjes waarover ik ga schrijven maar herken onmiddellijk een blogonderwerp dat zich voordoet, dus wél altijd camera op zak. De lay-out is ondertussen zó oud dat m”n lezers ter plekke een hartaanval krijgen als ik dat verander “Rietepiettz en veranderen”? dan moet er wel iets héél ergs aan de hand zijn. Of Google me al dan niet kan vinden boeit me niet echt, ik heb een fijne lezersgroep die ik maar net kan behappen ál te veel mensen moeten me niet vinden.

 • Sjoerd

  Werk genoeg, ook zonder ideeën. Ik ben de hele dag bezig geweest met onderhoud, het regende toch de hele dag, en ik heb geen blogje gemaakt. Wel een hoop ideeën verder uitgewerkt.

 • Mrs. T.

  Ik heb ooit ‘ns jarenlang een excel-bestand bijgehouden met daarin een globale inhoud van waar ieder blogje over ging. Maar daar ben ik mee gestopt omdat ik het toch allemaal niet meer kon onthouden waar ik dan op zou moeten zoeken. Ik weet nog vrij goed waar ik over geblogd heb ooit en kan het dan vaak ook nog wel vinden via de zoekfunctie. Al kwam ik vervolgens weer tot de conclusie dat de beveiligde blogjes niet in de zoekresultaten terugkomen. Dus dat moet nu nadat ik ingelogd ben.
  Lees eigenlijk zelden logjes na, maar verbeter wel typefouten als ik ze toevallig toch nog lees of als ik erop gewezen wordt.