Lees hier hoe je kan Besparen op kosten van je huisdieren
Dieren

Besparen op kosten van je huisdieren

In de tijd dat we allemaal hard moeten werken om alles een beetje draaiende te houden is besparen nooit een overbodige luxe. Daarom een paar tips om te besparen op kosten van je huisdieren. Met als belangrijkste tip, als je er geen tijd, zin of geld voor hebt begin er dan niet aan. De dierenasielen zitten al vol genoeg met van die schattige huisdieren die toch niet meer zo leuk bleken na een half jaar.

Het asiel
Ze hebben ook puppy’s en kittens en het kost allemaal heel wat minder dan bij een fokker. Waarom wil je een raskat? Wil je ermee naar shows of wil je graag een huisdier voor je kids? Ik haalde mijn kater van een lijst van het asiel, Doezel stond erop omdat het bij hem thuis niet goed ging. Mijn kat is één van de beste dingen die me overkomen is.

Diervoer
-Koop je diervoer online. Websites Zooplus hebben de grotere merken voor een veel lagere prijs dan de dierenwinkels. Zoek eens rond en blijf dat doen, de prijzen veranderen regelmatig.
-Grote merken kosten meer, maar er zit ook meer voeding in. Uiteindelijk scheelt het niet zoveel.
-Vaak zijn er ook bulkverpakkingen te koop. Een grotere zak is goedkoper dan een kleine.
-Bij Zooplus spaar je voor punten. Alhoewel ze beperkt geldig zijn kan je flink door sparen voor een krabpaal. Ik betaal al jaren niet meer voor speelgoed en kattengras.
-Snoep en lekkernijen. Je pakt het allemaal snel mee in de supermarkt maar het tikt ongemerkt aan. Ik kwam er bij toeval achter dat mijn kieskeurige kater dol is op whiskasbrokjes, zo’n zak is in verhouding heel wat goedkoper dan zo’n klein zakje snoepjes.
-Als de gemeente gemaaid heeft kan je een zak vullen als ze weg zijn, prima hooi voor knagers.
-Honden eten restjes. Denk eens aan rijst of vlees.

Besparen op kosten van je huisdierenOppas
Veel mensen beginnen aan een huisdier en denken pas een paar weken voor hun reeds geboekte vakantie aan hun huisdier. Behalve dat een pension niet altijd het beste is voor je huisdier, betaal je er ook nog een flink bedrag voor. Vraag vrienden, buren of kennissen. Of boek een vakantie waarbij de hond mee kan.

Kapsalon
Je kan er aan denken en een ander ras nemen, maar soms heb je weinig keus. Spreid afspraken, neem zelf schaar of scheerapparaat in handen of zoek een locatie waar je hond geknipt kan worden als scholing.

Speelgoed
Ik zei het al, de punten die ik spaar via zooplus zijn goed voor speelgoed. Voor honden kan je bij de tennisbaan misschien wel een tennisbal vinden of desnoods vragen. Ook winkels als Action hebben voor een laag bedrag een hoop leuk speelgoed. Ben je toevallig handig? Maak het zelf. Mijn broer bouwde ooit een prachtig huisje voor mijn cavia’s.

Dierenarts
Als het ernstig is, ga dan meteen. Voor alle andere dingen, eerst even bellen. Zorg wel dat je al ingeschreven bent bij een dierenarts. Ook zijn er acties bij de dierenarts waarbij enten, gebidscontrole en nagels knippen (als je het zelf niet kan) goedkoper zijn. Kom je voor dit soort controles dan kan het zijn dat je korting krijgt met meerdere huisdieren tegelijk.

Verzekering
Je kan ook een ‘potje’ maken maar eigenlijk is een goede huisdierverzekering geen overbodige luxe. Zeker als je dieren wat ouder worden kan je er veel profijt van hebben. Lees uiteraard wel de kleine lettertjes en bedenk dat je wel elke maand betaald voor zo’n verzekering en je dat bedrag ook gewoon apart kan zetten.

Maar de allerbelangrijkste tip, daar begon ik mee. Een huisdier kost tijd, geld en maakt vuil. Begin er niet zomaar aan.

20 reacties

 • meninggever

  Wij hebben een paar zaken ontdekt. Alllereerst, asieldieren zijn soms best lastige dieren. Niet kwa liefde of zo, maar omdat de herkomst niet te achterhalen valt. Onze twee kat werd ons als kitten meegegeven als poesje. Het bleek een kater. Maar hij hij ook een voorgeschiedenis. Weggegooid met zijn broertjes en zusje in een vuilcontainer. Gelukkig gered, maar dagen zonder eten en drinken gezeten. In het asiel opgeknapt. Maar toen wij hem ophaalden en even bezig waren te ontdekken wat leuk was aan hem vonden we ook dat hij wel erg dikke pootjes had. Onderzoek wees uit dat hij een auto-immuunziekte heeft opgelopen door die geschiedenis. Heel zielig. Altijd aan de medicijnen. Nu twee jaar zie je dat het eigenlijk een kneus is. Heel erg lief hoor, gaat nooit meer weg, maar toch. De kosten voor de d.a. is ook wel wat te controleren als je kijkt bij de goede tuincentra (Ranzijn). Die hebben een officiele d.a. praktijk onder dak en daar kost alles de helft van wat je normaal neertelt. Ook eten voor die dieren is daar goed te doen. Kwestie van kijken. Koop nooit zo maar goedkoop voedsel, want vaak is dat rotzooi. Te zout, te weinig vezels. Verkeerde besparing. En voor de goede orde, wij hebben ons leven lang al huisdieren als katten en honden in huis, dus enig ervaring…..:)

 • VillaSappho

  Lange reactie voor 1 tip. Ik woon gelukkig niet in de buurt van Duitsland en ik zou er niet aan denken verder te rijden dan nodig om daarop te besparen. Veel huisdieren hebben last van autorijden zo ook mijn kat ik heb de keuze uit 3 locaties daar kies ik de goedkoopste van. Een spaarcentje achter de hand hebben vind ik een veiliger idee.

 • mistynotes

  Dank je wel voor de tips. Misschien heb ik er ook nog een voor je.
  Want vooral medische kosten kunnen flink oplopen als je huisdier een jaartje ouder is.
  Als je aan de Duitse grens woont, zou ik zeker eens neuzen in een van de Tierklinike of bij de Tierärzte daar. En als het gaat om een dure operatie of behandeling kan het ook wel eens lonen in het geval je verder weg woont. Vlak over de grens kun je gewoon Nederlands praten. Ze zijn daar de Nederlandse prijsvluchters wel gewend.
  De tarieven voor medische handelingen voor dierenartsen zijn in Nederland namelijk helemaal vrij. In Duitsland zijn ze enigermate beperkt volgens een tabelletje, ze hebben een ondergrens en een bovengrens (drie keer de ondergrens). Duitse dierenartsen hebben net zo veel hart voor dieren als de Nederlandse, is mijn ervaring.
  En sommige dierenartsen in Nederland maken het wel erg bont met hun prijzen.
  Het is natuurlijk een hele stap, zeker als je een goede band hebt met je dierenarts, want dan heb je wel wat extra geld over voor de goede zorgen. Maar het kan nooit kwaad even te informeren.

 • Mammalien

  Nou, zeker kost het geld! Vooral als beest opeens niet meer zo gezond blijkt. Maar je krijgt er wel een hoop liefde en gezelligheid voor terug…

 • Henk Jonkvorst

  Ook mijn raszuiver Europese korthaar komt uit het asiel. 7 kilo kat is niet niks maar besparen op voer heeft voor mij geen zin. Na 2 operaties aan zijn urinewegen (blaasgruis) Krijgt hij het creme de la creme aan brokjes van de dierenarts

 • Regenboogvlinder

  Ben heel blij met jouw tip destijds over Zooplus. Ik zorg nog steeds voor Binky dus heb regelmatig voer, koekjes, snoepjes, vlooiendruppels etc. nodig. En ik ga naar de dierenarts bij het tuincentrum Ranzijn als het nodig is. Scheelt de helft in de kosten die ik kwijt ben bij een dierenarts met een gigantisch huis met praktijkruimte, tig assistentes en een grote slee voor de deur!

 • fietszwerver

  ik kom om de 2 weken bij het asiel , om oud papier te brengen
  en wordt vaak aan gesproken door mensen die een huisdier ( hond ) hebben geadopteerd en die ophalen om te gaan wandelen
  ik had door de meest idiote werktijden geen tijd om een hond te nemen
  dacht even , als ik met pensioen ben , dan neem ik een mooi Golden Retriever
  wat blijkt , heb nog niet de tijd
  wat je zegt
  zint eer je begint

 • VillaSappho

  Das heel verstandig maar wie weet is er iemand die je huisdier overneemt als het vervelende mocht gebeuren.

 • natuurfreak

  Ik ben dol op dieren en heb er altijd gehad maar op mijn leeftijd neem ik geen nieuw dier meer want stel je voor dat ik ziek wordt of erger wat gaat er dan met mijn dier gebeuren?
  Waar gaat dat naartoe..Vind het spijtig maar mijn verstand zegt dat het niet meer kan

 • VillaSappho

  Jij snapt het. Er zijn meer sites goed rondkijken bolpuntcom past zijn prijzen aan. Laatst waren ze even duur nu 10 euro duurder. Zooplus is niet de enige viadierenwinkel is er bijvoorbeeld ook.

 • Sjoerd

  Ik heb al jaren een aantal katten, momenteel drie stuks. Alle leed die we ermee gehad hebben in de loop van de 45 jaar weegt zeker op tegen de liefde van de dieren die we gehad hebben. Ik kan nog zo alle namen van de dieren opnoemen…. Ik zal eens gaan kijken op de site.

 • VillaSappho

  Ja ik ook hoor. Online zijn de a-merken goedkoper en de bulkzakken zeker. Ik wil ook het beste voor mijn mormel.

 • Eline van Vliet

  Goede en wijze tips. Maar ik heb ff geinformeerd hier. De teckeldames gaan er niet helemaal in mee. Vooral het onderwerp dierenvoer leidde tot veel discussie. Ja, ze zijn verwend. Ik eet zelf wel een boterham minder ?

 • Michel

  ‘Bezint eer je begint’, dacht iedereen er maar zo over. Ik erger me dood aan mensen die vier honden hebben maar er nauwelijks naar omkijken. Sommigen nemen een huisdier, puur en alleen om er tegen te kunnen commanderen.

 • Matroos Beek

  Wij vragen een oppas in huis als we op reis gaan. Speciaal voor de kat. Iemand die graag knuffelt en goed is voor hem. Het was even zoeken maar we vonden een ideaal koppel dat dol is op mijnheer Storm.
  Verder betaal ik 15 euro per maand voor zijn ‘zorgplan.’ Daarvoor wordt hij ingeënt, ontwormd enzovoort… Ook op zijn dieetvoer krijg ik 10 procent korting. Ik vind het wel goed gaan op deze manier. Ben tevreden. Voor dat beestje heb ik veel over.

 • rietepietz

  Vooral je eerste (en laatste) tip is de beste en kan veel dierenleed voorkomen. De kat die we nu hebben kwam aanvankelijk uit het asiel bij onze kleindochter terecht .Daar bleek toen er kleine kinderen kwamen de kat daar niet mee overweg kon. Het is ons tweede “reddingplan” want heel vroeger hebben we ook een poes op die manier “gered” . Zonder noodzaak wil ik geen dieren juist omdat ik wéét waar ik aan begin. Maar dieren in de steek laten is ook geen optie.

 • mevrouwwilliams

  Vandaag en vorige week een flinke smak geld bij de dierenarts achter gelaten omdat ze oorontsteking had. Ben blij dat we het kunnen betalen maar die dierenartsen weten ook van wanten qua prijzen :-(