Fototips

Fotograferen tijdens het gouden uur

Het gouden uur is het moment dat de zon 6 graden van de horizon staat, oftewel als de zon laag staat. Dat gebeurd twee keer per dag bij zonsopkomst en zonsondergang. De zon straalt dan een oranje gele gloed uit die de naam gouden uur verklaart. Voor fotografen is fotograferen tijdens het gouden uur geweldig omdat het onvoorstelbaar mooi licht is wat elk onderwerp mooi maakt, maar niet makkelijk te fotograferen is.

Wanneer is het gouden uur?
Grofweg tot een uur na zonsopgang en een uur voor zonsondergang. Das bij benadering overigens want het verschilt per seizoen, waar je bent en de hoogte. En heel belangrijk het duurt soms nog geen half uur! Gelukkig zijn er apps en website die je ermee kunnen helpen. De website Golden Hour is uitgebreid en er is een app voor Applefans. Voor alle telefoons is de 2 euro kostende Blauwe Uur app absoluut zijn geld waard.

Fotograferen tijdens het gouden uurWat maakt fotograferen tijdens het gouden uur zo leuk?
Niet alleen tegen de zon in maar ook met de zon mee is het leuk fotograferen. Alles is zachter belicht, schaduwen vallen al snel achter je onderwerp en ben je zelf het onderwerp bedenk dan eens hoe lang je schaduw wordt. Altijd leuk voor een apart selfie. Op de dubbele foto met chaggo Kitty hiernaast is dat licht goed te zien. Mooi egaal belicht rechts en met zonnevlek, kleurzweem en haarlichtje links. De foto’s zijn na elkaar gemaakt.

Waar moet je aan denken bij het gouden uur?
Hoe mooi dat licht ook is het veranderd ontzettend snel. Hou er rekening mee dat je minder licht hebt dan overdag en dus je camera stil moet houden. Onderwerpen als planten zijn dankbare onderwerpen, maar ook natuur, landschap en portretfotografie is absoluut aan te raden. Laat het licht op je lens vallen en je zal zien dat de gloed je verrast, ook zonnevlekken en schaduwen zijn mooi en anders. Geef niet te snel op, speel, probeer en verander van hoogte en hoek.

Tips om mensen te fotograferen tijdens het gouden uur
Het gouden uur is uitermate geschikt om mensen te fotograferen. Met de laagstaande zon veranderen ze in schaduwen en heb je geen last van portretrecht. Ook kan je met de zon mee fotograferen, het licht is zeer egaal en zacht en geeft een speciale sfeer aan de foto. Die dromerige sfeer doet het goed met stellen en gezinnen. De zon geeft hen een haarlichtje, een soort van lichtgevend randje om hun hoofd. Ook kan je de zon een sterretje laten vormen door je diafragma klein te houden. Speel met de zon door haar tussen handen of mensen door te laten schijnen, wees creatief. Groot nadeel is dat je enorm veel ideeën kan hebben maar er niets van uit kan werken omdat er een wolk voor de zon zit. Daar gaat je gouden uur. Ook kan het licht zo snel veranderen dat je het uiterste qua geduld nodig hebt. Neem in ieder geval een vestje of jas mee want zodra de zon onder is koelt het snel af.

En als de zon even onder is dat ontstaat het blauwe uur, maar daar heb ik het de volgende keer wel over. Probeer eerst maar eens te fotograferen tijdens het gouden uur.