Aviodrome Lelystad
Museum,  Trippie

Aviodrome

Al een poosje spinde ik op een bezoek aan het Aviodrome. Met een vriend die dol op vliegtuigen is en ze ook allemaal wel bij naam kent, is het een leuk museum om te bezoeken alleen te ver weg en daardoor in verhouding te prijzig. Maar gelukkig kreeg ik van 2 lieve volgers de benodigde kortingsmunten opgestuurd en besloot ik maar meteen kaarten voor in mijn vakantie te bestellen. Het Aviodrome, is het grootste Nederlandse museum voor lucht- en ruimtevaart. Het werd als Aviodome in 1955 opgericht door diverse organisaties waaronder KLM en Fokker. Het museum groeide tot twee keer toe uit haar gebouw en werd in 2003 heropend in Lelystad waar het naast een groot hoofdgebouw ook nog over 2 kleinere gebouwen bestaat.

Eerste heli

Binnen expo
Na een rit van 2,5 uur reden we het terrein van Aviodrome op. Het museum is niet te missen met twee vliegtuigen voor de deur en de luchthaven om de hoek. Na de kassa kom je in een grote hal terecht waar behalve de ingang naar het museum, ook die naar de bioscoop is. Ik liep meteen door het museum in. Een wat donker aangelegd geheel verteld over het begin van de luchtvaart, de luchtballon.Al snel kom je via De Spin, het vliegtuig van Anthony Fokker, in de Eerste en Tweede Wereldoorlog terecht. Soms wat te donker en niet alle borden leesbaar vond ik de geschiedenis wat te langdradig worden. Maar ik vermaakte me vooral doordat je ook door de tijd loopt en er tussen die prachtige vliegtuigen ook auto’s en andere voorwerpen staan.

Eindelijk in een vliegtuig
In een grote hal staan de eerste vliegtuigen waar je daadwerkelijk in kan. Als iemand die nog nooit gevlogen heeft heb ik een grote achterstand, maar andersom is ook alles nieuw. Ik verbaasde me over de veiligheid die in veel vliegtuigen nog amper aanwezig was. In diezelfde hal wordt er aandacht besteed aan de Watersnoodramp waar de knalgele Sikorsky S-51 Jezebel staat te pronken. Ik herkende de niet zo knappe helikopter meteen als degene die zoveel levens wist te redden in ons toen zwaar getroffen land.

Buiten expo
Via de Boeing 747 liepen we het gebouw uit. De temperatuur die inmiddels was opgeklommen naar 27 graden verhitte ook de vliegtuig en de slurf om er te komen. Hoewel ik het vliegtuig enorm vond, begon ik me zeker boven steeds vervelender te voelen. De te hoge temperatuur maakte een oven van dit vliegtuig en uiteraard ook van de anderen die buiten stonden. We lieten de simulator voor wat het was en wandelden naar het nagebouwde Schiphol uit 1928. We beklommen de toren en eenmaal weer beneden hadden Frans en ik beide last van de temperatuur. Benauwd was het in het gebouw, zeker omdat er geen enkel raam open stond. Ik dronk nog maar eens een fles water leeg, probeerde die bij een defecte kraan weer te vullen. Me nergens iets van aantrekkende sjokte ik het herentoilet in vulde mijn fles en dronk tot ik geen sterretjes meer zag.

Aviodrome

Hangar
Op naar de laatste loods, een werkplaats met veel lopende projecten waar op dat moment een vliegtuigje werd buiten gereden om te testen. Een hels kabaal overstemde helaas het leuke gesprek wat ik had met een vrouwelijke vrijwilliger, maar dat ze hier graag werkte dat was me wel duidelijk. We sloten onze dag in het museum af met een schaduwrijk plekje op het terras, meer water en een heerlijk broodje. Want ook het restaurant is goed. Wandelend door het museum zag ik overal kinderen die bezig waren vragen te beantwoorden, zag ik de kleinere kinderen plezier maken in de op diverse plaatsen aangelegde speelparadijzen maar zag ik ook voor volwassenen heel veel info. Hoewel het Aviodrome niet goedkoop is, loop je hier zomaar vele uren rond en dan heb ik nog niet eens de 3D film bekeken of met een simulator gevlogen.

Betaalbaar: €16,95 (online iets goedkoper)
Kindvriendelijk: Ja, leuke speurtocht en meerdere speeltuinen
Bereikbaarheid: Bushalte in de straat
Combineren met: Niet nodig er is genoeg te zien en te doen.
Voorzieningen: Alles wat je nodig hebt.
Website: Aviodrome

16 reacties

 • meninggever

  Het huidige Aviodrome is meer een themapark dan een museum geworden. Helaas is het een paar jaar geleden aardig failliet gegaan. En overgenomen door een exploitant van kinderpretparken. Dat was goed voor de explotatie, maar minder voor de broodnodige opvang van ontheemde verkeersvliegtuigen. Met dank aan sponsoring van KLM en SAAN indertijd kon de vroegere directie de nodige ‘exponaten’ neerzetten, zoals die Boeing 747 en Fokker 100. Particulieren kochten aandelen in de toen nog vliegende Constellation (nu onder dak staand) en de DC-2 PH-AJU. Maar die zijn van een koude kermis thuis gekomen, want dat spul vliegt niet meer. Leuke bestemming, vooral als je wat oppervlakkig naar vliegtuigen kijkt. Voor de kenner, en ik noem mijzelf zo, is er weinig nieuws te halen. Overigens staat er ook een DC-8 model van KLM, schaal 1:10, wat ooit nog eens in mijn huiskamer stond….

 • Marylou

  Heel interessant en lijkt me ook een vrij groot museum.Bezocht in Deurne een vliegtuigmuseum maar dat was veel kleiner

 • That's me

  Dus veel te zien…maar dan is de beste tijd de winter als ik dat zo lees…. groetjes Leo ?

 • Hans

  Het Aviodrome is zeker een bezoek waard, ben er verschillende keren geweest.
  Altijd wat te beleven. Hans

 • fietszwerver

  ik ken Aviodrome uit de tijd dat het nog op Schiphol was , daar werd het veel te klein
  maar was toen al leuk om te bezoeken
  morgen komt spoor je kant op en er in zitten nog wat van die jumbo munten hihi
  die actie is trouwens afgelopen , dus meer komen er niet
  fijne avond groet