Narcisme

Zwart wit foto van een narcis

Narcisme

Gefeliciteerd, u heeft weer een narcist leren kennen!!!
Het zou zomaar een email of van die aan-de-bewoners-van-dit-adres post voor mij kunnen zijn.  Dat gefeliciteerd zou tussen hoge komma’s moeten staan want eerlijk, een feest is het niet.

Oorsprong
Narcisme is een term die omstreden psycholoog Freud voor het eerst gebruikte en slaat op de mythe over Narcissus die in het water keek, verliefd werd op zichzelf en geen oog had voor knappe nymfen en welwillende maagden, hij kwijnde weg en wat er van hem rest is de overbekende bloem. Oftewel narcisme is een ziekelijk vorm van zelf-liefde die vaak gepaard gaat met dominant gedrag, grootheidswaanzin, bewonderd willen worden en een totaal gebrek aan inleven in een ander. Ondanks deze nadelige karaktereigenschappen kunnen deze mensen vaak wel functioneren in de maatschappij. Narcisten zijn welbespraakt en charmant maar achter die facade schuilt een grote onzekerheid, hunkering naar bevestiging en aandacht, leegte en angst. Door hun totale gebrek aan inleven zullen ze misbruik, manipulatie en dominantie niet schuwen om hun zin te krijgen. Ze wensen geen tegenspraak, houden met niemand rekening en voelen zich overal boven verheven.

Zo had ik een narcist als collega. Parkeren was maar op een paar plaatsen toegestaan, waren die vol dan moest het personeel uitwijken zodat de bezoekers niet om hoefden te lopen. Het was één van de ongeschreven regels binnen het bedrijf, iedereen hield zich er graag aan de klanten betaalden ons loon. Zijn auto stond altijd op zo’n parkeerplek. Op een drukke dag werd hem gevraagd zijn auto te verplaatsen, hij ontplofte in woede, was de rest van de dag buiten zichzelf, maakte de collega in kwestie bij iedereen zwart en durfde zelfs te vertellen dat hij het niet geweest was maar juist degene die hem had aangesproken.

Narcisme ontstaat door een trauma of situatie in de jeugd. Ouders verwennen het kind of misbruikten het. Narcisme is in elk kind aanwezig maar naarmate het ouder wordt verdwijnt de kinderlijke onzekerheid en dus ook het narcisme. Door een trauma wordt de onzekerheid gevoed, in de kinderlijkheid reageert een kind door iedereen slecht te vinden en alleen zichzelf goed. Anderzijds kan het erfelijk over worden gedragen of om een andere reden ontstaan.

Zo had ik een narcist als schoonmoeder. Ze vulde het ene financiële gat met het andere, kocht voor zichzelf de mooiste kleding maar haar eigen kind hield haar te kleine broek bij elkaar met een telefoonkabel en terwijl moeders een nieuwe slaapkamer had, sliep het andere kind op de bank omdat ze ondanks alle ruimte in het huis, geen slaapkamer of bed had.

Bloembollenveld met narcissenNarcisten zijn er in twee uitersten als het gaat om sek.s. Ofwel ze onthouden zich ervan omdat het verliezen van controle en het niet kunnen regelen hun angst inboezend, ofwel ze ontpoppen zich als tiran en maniak. De laatste hebben een ongezonde interesse hierin en zullen alle grenzen overschrijden. Vreemdgaan, heel regelmatig van partner veranderen en geen vaste of langere relaties aangaan tenzij er voor hunzelf een voordeel inzit. En let op mensen, het ligt altijd aan de ander, ze lijken nergens hun draai te vinden maar willen wel binnen een half jaar samenwonen. En dan ook echt samenwonen inclusief gezamenlijke rekening, want ook qua geld zijn ze extreem.

Zo had in jaren geleden een goede vriend, ik hielp met het poetsen van de hallen van zijn flat. Ik zou het alleen doen in de week dat hij op vakantie ging, precies in die week werd er verbouwd waardoor het werk uren en uren langer zou gaan duren, hij wist van deze werkzaamheden af. De papieren lagen op zijn bureau, toen ik hem confronteerde ontstak hij in woede en smeet het geld wat hij me moest betalen in het gezicht.
Hij was het type dat 3 keer per week een ander in bed had, altijd rood stond en me halsoverkop naar hem toe liet komen omdat hij zo ziek als een hond was en ik bij binnenkomst nog 5 opgetrommelde kennissen en vrienden zag zitten met hem in het midden in zijn badjas. In z’n ene hand een peuk in de andere een redbull.

Natuurlijk heb ik nog een voorbeeld!

Ik stond ooit met een leuke vrouw te praten, in de auto een meter of 10 verder zat haar vriend. Ze stelde allerlei vragen over de foto’s die ik maakte en was oprecht geïnteresseerd, haar vriend zette de muziek van de auto zo hard dat we niet verder konden praten en braaf ging ze weer in de auto zitten.
Ik was bij een kennis op de koffie, het was gezellig we hadden het over van alles en toen haar vriend binnen kwam viel ze helemaal stil. Ik zette het gesprek weer op want ze hield abrupt haar mond en juist toen ze verder wilde praten zette hij ‘grappend’ een pornozender op, ze schaamde zich kapot en zei niks meer. Extreem gedrag ten gevolge van in hun ogen te weinig aandacht.

En gelijk nog maar een voorbeeld:

Ik ging ooit met een groepje mensen zwemmen. Ik stond met een maatje voor het zwembad te wachten, het was winter en toch blijf je staan het is tenslotte nogal ongezellig als je alvast gaat. Het was inmiddels 20 minuten na de afgesproken tijd en nog geen appje of wat dan ook. Naast me stond m’n maatje kleumend te wachten op zijn beste vriend die uiteindelijk 25 minuten te laat aan kwam rijden en eerst nog tussen de kinderfietsen in ging staan blowen. Ik mocht geen slecht woord over hem zeggen van (wijlen) m’n maatje.

Nog één? Okee de laatste.

Een kennis van me kwam 25 kilometer op de scooter naar me toe. Geen fijne afstand want het was koud, de hele middag was het supergezellig een wederzijdse vriend voegde zich bij ons en etenstijd naderde. Het was inmiddels vies nat weer geworden en dus besloot ik m’n oven aan te gooien en iedereen te voorzien van pizza. M’n ‘inmiddels-ex’ kwam thuis en stampvoette ondanks mijn belletje naar haar, naar de slaapkamer, want er was niet afgesproken dat ze bleven eten. Vanuit bed deed ze haar beklag niet alleen tegen mij maar ze belde iedereen over hoe slechte partner ik wel was. Ik kroop voor haar, onderbrak mijn eigen eten en hield me meer met haar dan met mijn eigen visite bezig.

Narcisten zijn nooit tevreden, hebben geen geweten geen ziel, misbruiken en gebruiken mensen voor hun eigen doel zonder zich er schuldig over te voelen. Ze kleineren, spreken tegen en fixeren zich op de mindere kwaliteiten van de ander om zichzelf beter te voelen en schromen niet je an public uit te schelden en vernederen. Ze verdraaien de waarheid, liegen over alles, met gemak en ook over triviale zaken. Ze zijn ongeïnteresseerd in je en veinzen interesse om dit tegen je te kunnen gebruiken, kennen ze je zwakke punten dan is dat de niche waar ze je langzaam onderuit halen. Het gedrag veroorzaak ruzie en conflicten met vrienden, familie en collega’s niets en niemand uitgezonderd tenzij je de narcist aanbid dan zit je gebeiteld, totdat de narcist je niet meer nodig heeft. Narcisten zijn verslavingsgevoelig, altijd op zoek naar dat goede gevoel. Ze wensen aanzien te hebben en zolang die verslaving niet berust is op alcohol, drugs, kracht, seks of geld maar bijvoorbeeld op werk, dan kan hij een heel eind komen. Narcisten hebben last van grootheidswaanzin, ze zijn alleen maar bezig met hoe goed, geweldig en fantastisch ze zelf zijn en trappen de ander naar beneden. Ze vreten energie, halen hun gelijk, claimen, denderen over je heen, kennen geen schuldgevoel en dwingen ondanks alles bewondering af. Maar niet meer van mij, want ik herken ze en laat ze nooit meer toe in mijn leven.
Gefeliciteerd, u heeft er weer één van u afgeschud!

30 thoughts on “Narcisme

 1. Ik heb een ex een tante twee voormalige vriendinnen 2 dito vrienden een aantal kennissen heel wat collega’s ook gehad. En nu niks meer een lieve vriend en veel rust. Wens ik jou ook.

 2. Ook hier jammer genoeg ervaring met narcisme. Ik deed er vijftig jaar over om te doorgronden wat er met mijn vader en zus aan de hand is. Vooral omdat ik altijd werd weggezet als de moeilijke en abnormale. Voor mij is het genoeg geweest maar ik heb kinderen en nichtjes en blijf dus altijd met hun gedrag geconfronteerd.

 3. Zeer herkenbaar voor mij nu ook, het meest erge? Dat ik er met eentje heb samen gewoond, en vijf jaar van mijn leven verspild hebt, maar helaas, zie je dat pas, ik tenminste, nadat ik hem de deur uit had getrapt, te laat, had al 3 jaar eerder moeten zijn. Maar goed, done is done, mijn troost? Dat zij allang onder de zoden ligt ondertussen, maar de reden dat ik al 10 jaar single ben? Gosh, deze maand, zelfs 11 jaar alweer! Heeft eigenlijk een reden…

  Daarvoor, was er een tante, een nieuwe tante, die de hele familie uit elkaar heeft weten te trekken, en echt heel erg dat ik jarenlang mijn opa en oma niet eens zag… ja stiekem… grrr nou goed, ondertussen is de waarheid uit, zijn mijn opa en oma niet meer :( Maar is de rest wel samen gekomen, het betekent wel dat ik 1 oom moet missen… omdat hij toch heeft gekozen voor haar, tot op de dag van vandaag, dat snap je toch niet? Nou goed, misschien zijn ze het allebei wel eigenlijk… bedenk ik mij nu.

  X

 4. :-)))))))))) Ik gelukkig ook niet hoor, maar kreeg deze tip jaren geleden en het werkte bij mij, vandaar… ;-)))))
  Groetjessssss Anna :-))

 5. Jup, allemaal door één persoon en als je collega’s dat nog niet door hebben dan ben jij degene die buiten spel staat of wordt gezet. Pas goed op jezelf en zoek ondertussen wat tools op om met je baas om te gaan zolang het moet.

 6. Ik ben niet zo zweverig en volg dus niet wat je ze stuurt. Ik ben niet het stroopsmeer type, als het me niet aanstaat is het afgelopen. Ik ga mezelf niet anders voordoen om iets goed te houden, dat werkt niet.

 7. Ha Hulkie, thanks voor je mooie compliment. Was in gedachte al een hele tijd bezig met de tekst en bedacht me dus opeens de eerste zin. Heb letterlijk jaren van ellende even van me afgeschreven en wil me graag aansluiten bij je woorden. Maar in mijn geval is het goede in mensen zien lastig geworden.

 8. Nee helaas, af te leren niet. Sneu genoeg dus. Maar je kan je er wel in verdiepen en je ervoor weren.

 9. Jup en mocht het dus niet kunnen, dan maak je de keus iig overwogen en kan je je weren.

 10. Dat is de keuze die ieder voor zich moet maken, dit is de mijne ik hoop dat ik mensen wijzer heb gemaakt.

 11. Jup weet ik wel zeker de vraag is, wil je diegene in je kring houden? Want dan is zelfbehoud een belangrijke.

 12. Het lijkt me een karaktertrek die zich moeilijk in zal laten binden. Ik denk dat iedereen in zijn/haar kring wel iemand kent die de titel narcist “waardig” is.

 13. Bah zo’n lelijke kwaal… zal ik het maar noemen. Er zijn inderdaad voorbeelden te over. Ook in mijn omgeving. Iedereen zal wel iemand uit zijn omgeving herkennen – helaas – in dit prachtige stukje over lelijk narcisme.

 14. een moeilijk onderwerp

  narcisten hebben een psychische stoornis, maar een ziekte kan je het moeilijk noemen..

  je moet ze uit je leven weren, maar soms kan dit niet

  jammer toch

 15. Wat een goede analyse! We zullen er toch mee moeten leren leven want ik weet niet of deze eigenschap/karaktertrek wel af te leren is. Lijkt me niet en dan is het weer sneu als je mensen met deze ‘afwijking’ terzijde schuift.

 16. Zwaar onderwerp over lastige mensen. Ik kende ze, ze zijn onmogelijk, op het psychopatische af en niet om mee te leven.
  Toevallig had ik er een paar weken geleden een verhaaltje over, maar dan in het komische getrokken.

 17. Ik heb je log 2x gelezen.
  Hierdoor begrijp ik nu beter, de mensen die ik in het verleden heb ontmoet.
  Ik ging en ga nog steeds uit van het goede in de mens.
  En dat zal ik blijven doen.
  Ik kan mijzelf herkennen in het antwoord van FotoAnna maar begrijp tevens goed dat jij hier ander tegenover sta.

  Baaj de weej, EEN FANTASTISCH LOG!

 18. Hahahaa kostelijk en heel herkenbaar, Liesbeth!
  Ik stuur ze in gedachten altijd LIEFDE (energie)… en daar kunnen ze niet tegen en zijn dan ook zo weer weg… moet je ook eens proberen. ;-))))
  Fijne dag en lieve groetjes van Anna

 19. mogge Liesbeth
  ik heb met steeds grotere verbazing zitten lezen , dat iemand zoveel van deze narcisten kent
  maar door het lezen heb ik er nu ook 1 in mijn kring herkent

 20. Oh ik ga deze tekst laten vertalen in het Frans en dan doorsturen naar mijn ‘baas’ . Je hebt hem perfect omschreven. Ik werk daar nu sinds 2011 maar de grens is bij bereikt, ben al op zoek naar ander werk want ik kan niet meer. Met loden schoenen en nog eens Ee tankwagen voortslepend ga ik naar mijn werk, niet normaal meer E dat allemaal door een persoon.

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top