Begin deze maand bezocht ik het Oranjehotel in Scheveningen. Dit ‘hotel’ was in de Tweede Wereldoorlog een Duitse gevangenis waar naar schatting 25.000 Nederlanders hebben vastgezeten die zich op welke wijze ook, tegen de Duitsers verzet hebben.
Zonder al teveel verkeerd fietsen bereikte ik het aangegeven adres en keek even rond waar ik precies moest zijn. Uiteraard had ik mijn huiswerk gedaan en nog voordat ik de bel hoefde te gebruiken werd ik binnen gelaten, zo betrouwbaar zie ik er dus uit. Ja of totaal niet want die grote poort die ik met fiets en al binnen ga is die van de penitentiaire inrichting Den Haag, oftewel de bajes.
Ik loop langs de bewaker die alleen mijn naam vraagt en vervolgens verwijst naar de ruimte die voor mij bestemd is. Het is een sobere ruimte met wat info over het Oranjehotel een laptop beamer en stoelen staan al klaar. Langs de muur een grote koffiemachine en al lijkt dit allemaal niet geheel hoopgevend met dit bezoek gaat één van mijn lang vervulde wensen, in vervulling.
In deze gevangenis die gebouwd is in de Eerste Wereldoorlog hebben vòòr de capitulatie Duitsers gevangen gezeten, al snel na de capitulatie werd te gevangenis overgenomen en kwamen hier vanaf eind 1940 veelal verzetsmensen terecht. De eerste groep die hier terechtkwam waren de Geuzen na hen volgden er velen. Een groot aantal van de gevangenen werden gemarteld en vonden daarin de dood. Anderen werden naar de Nederlandse kampen gestuurd en vandaar naar het buitenland. In de grote buitenmuur rechts van waar ik binnenkwam herinnerd een klein deurtje aan de 215 gevangenen die op de Waalsdorpervlakte de dood vonden.
Waar de naam Oranjehotel vandaan komt is niet geheel duidelijk. Sloeg het op de Engelandvaarders die het niet haalde maar waar koningin Wilhelmina zo trots op was? Was het een verwijzing naar het echte Oranjehotel een stukje verderop? Of was het de kreet die op de buitenmuur gekladderd werd? ‘In deze bajes zit geen gajes maar Hollandse glorie potverdorie’. Er zijn veel theorieën maar daarin geen duidelijkheid.
Een aantal cellen in de D-gang werden gebruikt als dodencel, één ervan Doodencel 601, is in ere gebleven. In de muren staan nog de oorspronkelijke inscripties, waaronder het Onze Vader in Nederlandse en Engels. Het zien van deze cel, waar ik al zoveel over heb gelezen is iets om helemaal niets over te schrijven. De inscripties spreken van hoop, angst en geloof en vormen daardoor een blijvende herinnering aan wat er gebeurd is. Een blijvende herinnering want deze cel en een deel van het Oranjehotel worden een herinneringscentrum, waardoor bezoek hiervan makkelijk en toegankelijker gaat worden.
Na die anderhalf uur van presentatie en rondleiding werd ik met geopende elektrische deur uitgelaten en terwijl ik me nog even afvroeg of dat iets betekende, fietste ik door de duinen naar het strand en dacht aan al die helden die ook deze duinen zagen maar het strand niet meer haalde.
Patricia says
Wow, indrukwekkend ook dat die muren zo in stand zijn gehouden! Ook een bijzondere plaats om een stukje geschiedenis mee te krijgen!
VillaSappho says
Thanks, deed ik daar ook.
VillaSappho says
Thanks Karel, het maakt ook veel indruk op mij.
VillaSappho says
Leuk dat je je ook wat erin verdiept, geen verplichting hoor;)
VillaSappho says
Precies!
VillaSappho says
Och ik kwam het ook toevallig tegen hoor dat het te bezoeken is. Je moet je nu inschrijven op een datum maar met een paar jaar zal het makkelijker te bezoeken zijn.
VillaSappho says
Ik kwam daar ook bij toeval achter, met een paar jaar is het een herinneringscentrum en zal het makkelijker te bezoeken zijn.
VillaSappho says
Ja dit was er wel één ja, absoluut het bezoeken waard.
VillaSappho says
lief Hulkie *knuffel*
♫ M e l ☺ d y ♫ says
ik heb altijd al een hekel gehad aan het ‘opgesloten’ zijn … dus veel dingen bezoek ik ook niet zo 123 maar ja als iets echt in je interesse ligt dan doe je er iets meer moeite voor natuurlijk
HartelijkeHotHulk says
HHH ontroerd!
marylou says
Zal best interessant geweest zijn en weer iets dat je van je verlanglijstje kan schrappen
Minoesjka says
Mooi en indrukwekkend verslag. Wist trouwens niet dat het Oranje hotel te bezichtigen was.
Rietepietz says
Eigenlijk moet ik me gewoon schamen. Ik kom met enige regelmaat langs het “Oranje hotel” maar wist niet eens dat je het kunt bezichtigen. Nou ben ik ook veel minder dan jij met de oorlog bezig maar toch, als het zó dicht bij is zou ik er toch eens binnen moeten kijken.
Marion says
Indrukwekkend.
willyfotoalbum says
om te blijven gedenken Liesbeth…
melanie says
Zo.. heb ik weer wat geleerd. Gelijk alle linkjes gelezen en nu weet ik meer wat meer…
Bedankt voor dit stukje geschiedenis..
Rob Alberts says
Indrukwekkend!
Vriendelijke groet,
karel says
nee velen haalden dat strand niet :(
het is goed dat dit beter toegangbaar wordt , opdat het niet in de vergetelheid beland
een interessant blog
Hillechien says
Mooi geschreven om stil van te worden
Thomas Pannenkoek says
Ik ken wel leukere hotels dan deze.