Stemmen

Close up van het stempas met een rood 'potlood''

Stemmen

Eigenlijk had ik er geen zin in, in dat stemmen. Het was dan ook toen ik het biljet binnen kreeg dat die al boven de kliko hing voor ik de envelop helemaal had open gescheurd. Maar toen bedacht ik me iets met feminisme, burgerplicht en vrouwenkiesrecht enzo.
Ojee gaat het zo’n blog worden? Nou als ik zo de gemiddelde vrouw hoorde over het al- en meestal niet gaan stemmen dan denk ik, oef een groot aantal feministes draaien zich nu wel om in hun graf. Het is ‘pas’ sinds 1919 dat de vrouw mag stemmen…wacht… das bijna 100 jaar…waar zeiken we over.

De stempas van Eindhoven met een rood 'potlood''Orka
Anyway ik ben er bewust vroeger voor opgestaan, voor dat stemmen, nee hoor moest boodschappen doen. Slechte feministe ben ik. De locatie waar ik langs kwam is een ontmoetingscentrum en ondanks dat ik hier al bijna 2 jaar woon, ben ik er nog nooit geweest. In een aparte ruimte liep ik naar een tafel met daarachter twee mensen. De ene was een man die mijn ID checkte hij keek met zijn rechteroog in z’n linker broekzak dus ik gaf hem ook mijn rijbewijs maar.
Naast hem zat een vrouw in een zwart uitgerekt jurkje die de naam van het etablissement eer aan deed, Orka, alleen had zij haar beide hersenhelften uit staan. Ik had melij met het stoeltje waar ze op zat en met het jurkje ook. Eigenlijk was het geen jurkje maar een jurk en laten we subtiel zeggen dat ze die een maat of 2 te klein gekocht had, 4 maten geleden. Van haar kreeg ik het papier en ik vertrok naar één van de hokjes.

Kliko
Eenmaal in het hokje bleek ik twee stembiljetten gekregen te hebben. Dus terwijl ik fijntjes het goede vakje inkleurde bedacht ik me dat die koe daar met één reden zat en dat nog niet masterde. Moest zij vanavond nog gaan tellen samen met dat loens oog? Ik onderdrukte het verlangen om tekeningetjes op het stembiljet te maken, gelijkend op die twee daar buiten en gaf Orka het lege formulier terug. Die moet er daar in, zei ze net te wijsneuzerig, ‘u heeft me er één teveel gegeven mevrouw’. Meent u dat nou!? ‘Nee ik heb een kopieerapparaat bij me’. En terwijl ik met een geërgerde zucht mijn formulier in de gegleufde kliko propte, bedacht ik me dat ik dat beter meteen had kunnen doen.

17 thoughts on “Stemmen

 1. tja ik ben niet gegaan….. de envelop ongeopend in de papiermand gedaan…. vond de moeite van het van de deurmat oprapen eigenlijk al te veel maar ja onze gang zou anders een nog grotere puinhoop worden

 2. Wat iemand stemt is ook niet van belang.
  Wat jij of anderen stemmen heeft ook niet mijn interesse.

  Wel vind ik het jammer dat bij Nederlandse verkiezingen de opkomst steeds minder wordt.

  Vriendelijke groet,

 3. Ik vind wàt ik gestemd heb niet interessant om te delen, heb je je plekje al gereserveerd aan de overkant?

 4. Ja dat weet ik en ik denk dat dat misschien ook wel een goed idee is voor Nederland. Uiteraard moeten er dan meer stemlocaties komen en rekening gehouden worden met zieken, ouderen enz.

 5. Ik heb me ver genoeg ingelezen om te weten wat slim was om te stemmen. Maar hou me op mn blog ook, verre van politiek.

 6. Ja precies daarom ben ik ook maar gewoon gegaan. En idd die kuttenkop kon ik door dat biljet terug te geven wel mooi op dr nummer zetten.

 7. Hahaha had ik dat geweten:D Nee ik vond het veel te leuk ze op haar nummer te zetten moet ze maar niet zo uit de hoogte doen

 8. Tja..je had het tweede formulier in de bus moeten toen…s’avonds…oei….verschil in de telling….lekker alles weer opnieuw tellen……weer niet goed…weer tellen,,,enzovoort … enzovoort… :-) :-) :-) :-)

 9. Ja niét stemmen is niet goed, zelfs al zal het in dit geval niet heel veel zin hebben . Maar bij een té lage opkomst zal men ongetwijfeld ooit een toekomstig referendum afwijzen”omdat er toch niet voldoende mensen opkomen. Zelfs met heel weinig kans op invloed moet je zoiets toch niet aan je voorbij laten gaan, al is het maar om recht van spreken te hebben als je moppert omdat r dingen fout lopen.
  Keurig hoor dat je het stembiljet terug gaf gaf, je hád het tenslotte ook naar je eigen voorkeur in kunnen vullen en jouw stem dubbel zo zwaar kunnen maken.
  Slechte beurt van deze stemmedewerker!

 10. Hahahaha…smakelijk verteld Liesbeth. Je hebt in elk geval je stem uitgebracht, toch wel belangrijk hoor.

 11. Ik volg de Nederlandse politiek absoluut niet meer, maar heb inderdaad wel meegekregen dat jullie mochten stemmen waarom en waar op dan weer niet. Maar goed jij hebt netjes je burgerplicht dus weer gedaan.

 12. Ik heb ook mijn burgerplicht gedaan.
  Het stemburo ken ik redelijk.
  Het is het bejaardenhuis waar ik al jaren op uit kijk.
  Mijn plan is om daar in de verre toekomst te gaan wonen.
  Stemmen heb ik gedaan, alleen wel blanco.
  Voor of tegen heeft voor mij evenveel voor- als nadelen.
  Hoe goed ik mij dan ook in de materie heb verdiept.

  Vriendelijke en democratische groet,

 13. hihi
  wil jij al je lezers de slappe lach bezorgen :)
  stel dat er 1tje in blijft , wat dan
  die past niet door zo’n kliko gleuf hoor :)
  maar jij bent tenminste wezen stemmen , en gelukkig maar want het maakt een pracht blog
  ik hoefde nergens voor de deur uit vandaag , en deed dat dus ook niet

Comments are closed.

Back To Top