Willys jeep op Wilhelminapier in Rotterdam
Trippie

Met Willys naar het strand

Met al dat goede weer moest het er wel van komen, een nieuwe roadtrip. Reden we vorig jaar naar het zuiden deze keer ging de route naar het westen en wel naar Vlaardingen (en Hoek van Holland want we zijn er dan toch bijna).

We hoefde pas halverwege de middag in Vlaardingen te zijn en dus vertrokken we rond half 11 en reden bij de eerste beste rotonde al achter tomtom aan verkeerd. Fan-tas-tisch begin. Het eerste stuk wist Frans de route zelf wel, tegen de tijd dat ik de Snars en Boudny fabrieken zou ruiken was het vroeg genoeg me over de route te buigen. Dat zegt overigens niet dat ik tot aan Veghel een tukkie deed, dat kan niet in de jeep dan lig je buiten. Rond 11:00 uur reden we voorbij Kasteel Heeswijk het is zeer goed te zien vanaf de N279 en zeker een bezoek waard.

Bij Den Bosch, waar we vooral niks van het prachtige centrum zagen, sputterde de jeep dat ze dorst had. Terwijl Frans haar de mond vol gooide ging ik vast in de rij staan. Nooit eerder gedaan en dus zei ik de knul achter de balie, ‘die groene’. De twinkeling in zijn ogen bleek niet door mijn soort-van humor want even later stond hij naast de jeep te shinen. Een praatje verder waren we weer onderweg en zag ik wat ik vaker uit de trein heb gezien. Net voor de spoorbrug na Den Bosch is een opslagterrein van de genietroepen. Er staan verschillende voertuigen maar niet één zo mooi als de onze. De brug over en we waren Brabant uit.

Aan wapenhouder vastgeplakte tomtomWe deden een extra rondje rotonde want die gok van mij ving de geur van aardbeien op en met drie zakken in de achterbak deden we nog een ommetje door Zaltbommel. De route ging voor deze vesting naar links, maar ach moet toch iets zien tijdens die roadtrip. Zaltbommel is dat ook wel waard, mooi dorp (klik voor fotoserie). We kruisten de markt, bewonderde de oude stad en zochten toen de goede weg weer op. De trut in stomstom stuurde ons nog even de verkeerde kant op, ja of we hoorde het gewoon niet goed want terwijl ik de navigatie in mijn telefoon aanspoorde tapete Frans de TomTom vast aan waar lang geleden een wapen in zat. Altijd handig.

We vonden de provinciale weg en reden niet veel later Brabant weer in en sloegen rechtsaf richting Woudrichem. Dit gebied is het begin van de Nieuwe Hollandse Waterlinie die van hier omhoog loopt via Culemborg, Utrecht naar Muiden en Pampus. De linie bestaat uit een groot aantal verzetswerken zoals forten, bunkers, vestingen en gebieden die onder water te zetten zijn. De laatste keer dat de linie onder water gezet werd was aan het begin van de Tweede Wereldoorlog maar door het gebruik van vliegtuigen bleek die compleet verouderd en onbruikbaar.
Door mijn gebrek aan afstandsschatten bleek Woudrichem toch iets verder dan ik dacht en dus sloeg Frans linksaf, waar we al snel de eerste bunkers van de linie zagen. Ook herkende ik de langzame veranderingen, hoewel nog steeds Brabant zag ik de eerste tekenen dat we de rivieren naderden. Bebouwing verwesterde, er verschenen dijken en laaggelegen gebieden met terpen (Noordwaard polder). Ik legde Frans uit dat dit gebied zo laag lag dat grote delen tijdens de Watersnoodramp compleet onder water verdwenen waren.

De Pont bij Kop van het Land en DordrechtBij Werkendam verscheen de Biesbosch, Kop van het Land en Dordrecht op de borden en niet veel later reden we zo de pont op. Nog voor we goed en wel stil stonden sloten achter ons de hekken en vaarden we al. Maar ook sprongen 2 mannen van 25 uit hun ook niet lelijke wagen. EN zeker de ene leek spontaan 10 jaar jonger zo vol bewondering keek hij naar Willys. Ik stopte wat dingen onder en terwijl we verder vaarde gingen de 2 gozers zo blij als kinderen op de foto. Het is maar een klein stukje varen en ik was dan ook spontaan blij met de keuze qua route. De aandacht is overigens niet vreemd dit soort wagens rijden in Zuid-Holland heel wat minder rond.

We lieten Dordrecht links leggen, ja leggen nou ben ik boven de rivieren ook. De TomTom bleef ons verkeerd sturen, uiteraard is de Beneluxtunnel meer op de route maar das nog altijd een snelweg en dat zouden we niet doen. Links van me gemopper uit Frans, Vlaams gezeik uit de stomstom en toen was ik het beu. Ik zei Frans z’n muil te houden rechtdoor te rijden en niet meer naar die Belgische hoer te luisteren. Hoe kan die Vlaamse snol zover van huis de weg weten? Precies, niet. Ik kom hier vandaan, rijden en doen wat ik zeg. En zo reden we even later door Ridderkerk zo Rotterdam binnen en zag ik de nieuwe tramremise voor het eerst. Via de doorgaande wegen naderden we de Erasmusbrug maar allereerst wilde ik een foto moment. Heel illegaal reden we aan het einde van de Wilhelminapier het voetgangersgebied door en parkeerde op de punt. Wat is Rotterdam toch mooi! Maar kan iemand die boot ff wegdouwen, leg een beetje in de weg voor me foto zegt maar. Was lastig.

Je raakt eraan gewend aan een auto niet aan de vent.Zonder problemen reden we de pier weer af, de Erasmusbrug op. Ik schrok me rot van de dikke vette letters op de weg met milieuzone. ‘Moet ik keren?’, vroeg Frans. ‘Nee rij door dat gaat echt niet hier! Ik betaal de boete wel’. Inmiddels een paar dagen later weet ik zeker dat een oldtimer als die van Frans wel de zone in mag en is er vandaag door rechtsgang duidelijk geworden dat de gemeente Rotterdam alle benzineauto’s weer gewoon moet toelaten.

We reden de brug af links de dijk over langs het Park, de Euromast. Ik wees Frans het 40-45 Museum, Delfshaven en vertelde over de Keileweg waar nu een kilometer lang winkelcentrum gebouwd is. Al snel reden we Schiedam in, weer wees ik Frans, vertelde over de molens en omdat het allemaal zo lekker tegen elkaar aan ligt rij je dan ook zo Vlaardingen binnen. We lieten het centrum voor wat het was en reden meteen door naar mijn ouderlijk huis. Keurig op tijd, alsof we het berekend hadden, reden we de straat in. M’n vaders hebben Frans begin van het jaar al ontmoet, toen bij mij thuis. De hernieuwde kennismaking verliep voorspoedig er werd wat aan de jeep gerommeld (je raakt eraan gewend aan de auto niet de vent), ik gaf Frans een tour door mijn oude huis en na koffie, thee en een door papa gebakken goddelijke plak cake was het tijd om naar het strand te rijden.

Wederom binnendoor met delen langs de Nieuwe Waterweg waar we het grote schip die daarnet nog aan de Wilhelminapier lag, hoorde toeteren, door Maassluis en het Westland, over de dijk naar het prachtige Hoek van Holland. We parkeerde, na even geduld, vlak achter het strand. Ik wilde eigenlijk in mijn vertrouwde strandtent eten, at ik daar vroeger een goddelijk broodje vis of een pannenkoek, hadden ze nu alleen te grote porties te duur eten. Vriendelijk bedankt en naar de buren voor een patatje die we aan onze eigen tafel genoten. En toen was het tijd om terug te gaan.
We ontweken milieuzones en namen de snelweg die ons in een paar uur over de Brienenoordbrug, Dordrecht, Moerdijkbrug, Breda, Tilburg, Eindhoven naar huis bracht. Na een dikke 330 kilometer waren we net voor middernacht thuis. Warm en moe van de zon wilde ik zo mijn mandje in, toch laat ik nog even de foto’s zien, zodat jullie, net zoals ik, kunnen verlangen en smachten naar de volgende roadtrip.

13 thoughts on “Met Willys naar het strand

 1. Lekker een eind tuffen met de jeep. Lijkt me heerlijk. Het foto reisverslag is ook prachtig net als het geschreven verslag. ????

 2. Een pest eind rijden maar dan heb je ook een leuke familiebijeenkomst, gewoon fijn als je ouders blij zijn met je keuze/

 3. Ik,lig vlak !!
  Tom tom heeft mij een keer vier keer hetzelfde rondje laten rijden op een parkeerplaats..
  Ook dat eeuwig de verkeerde kant opsturen…bleek dat je in kan stellen of je via de snelwegen wil..of niet..
  Tsja en dan kan ik die trut van Tomtom niet eens de schuld geven….omdat ik hem zelf heb ingesproken ….

 4. ha die Liebeth
  ik dacht aan 2 nieuwe haringen hoor
  inderdaad we krijgen genoeg suiker en zout binnen , zonder dat we het eigenlijk weten

 5. dat is een mooie trip geweest , door ook bekend gebied voor mij , liep laatst nog een mooi stuk van het waterliniepad
  tomtom of stomstom in welke taal dan ook ken ik niet
  een mooi en smeuïg verslag bij mooie foto’s

 6. Ik heb genoten van je verslag en de foto’s. (En wacht eens even: friet mét een kroket en een soufleetje) Ik moest lachen om ‘leggen’ en de Vlaamse snol. Die woont ook mijn Tomtom en ik vind haar wel leuk, maar het is hier in het noorden natuurlijk een stuk overzichtelijker. :-)

Comments are closed.

Back To Top