Weer een zonnesteek!

Weer een zonnesteek

Laatste vrijdag, zoals jullie allemaal wel herinneren, was het gruwelijk smerig heet in Nederland. Zo ook bij mij thuis en dus hield ik het huis dicht, bleef zelf binnen, ventilatortje zachtjes op de achtergrond, me lens zuipen aan alleen maar water en vooral heel relaxed doen. Want ik kan niet heel goed tegen dit soort temperaturen en pas me daaraan aan. En toch had ik weer een zonnesteek.

Ik had weer een zonnesteek maar wel een lekker ijsje

Ik zag van ver die smerig hete dag aankomen en wist dat het de ideale ik-blijf-binnen-en-beweeg-zo-min-mogelijk dag zou worden. Ik werkte aan foto’s, aan mijn blog, keek een film, las een half boek en dat onder het goddelijke genot van liters water. Evides heeft spontaan aangegeven dat er niet meer gesproeid mag worden, zoveel. Ik bleef pissen en nam op het laatst mijn boek maar gewoon mee. De temperatuur buiten was 40 graden, binnen was het nog aardig te doen met 33. Bij elkaar ben ik hooguit een kwartier buiten geweest, hoe lang duurt een was ophangen? Zo lang dus. Ik had buiten niets te zoeken genoot van wat hartige doch voedzame snacks en pas ruim na 18 uur ’s avonds trok ik bedekkend doch luchtige kleding aan en stapte in de Willys jeep. Fantastisch ding is dat. Met een gehaakte muts op tegen de zon en een sjaaltje tegen de straling aldaar genoot ik werkelijk van de koele wind. De temperatuur daalde ook naar iets beter te hachelen en terwijl we een ijsje aten keken we van onder een boom naar de ondergaande zon en genoten een ijsje en jawel nog meer water. Dat we die kutmaan nergens konden zien bedierf onze romantische avond niet en gelukzalig stapte ik in bed na een verkwikkende lauwe douche. Ik sliep prima, niet te warm onder een lakentje en toen ik ’s morgens wakker werd en naar de wc strompelde toen voelde ik het al. Nog even dacht ik honger en dorst (want zoveel eet je niet als het heet is) en nam een halve granenkoek en wat water. Eenmaal terug in bed was ik smerig duizelig, zweette als een otter, was kotsmisselijk en had als bonus ook nog flink hoofdpijn. Om te janken zo voelde ik me maar voor ik eraan kon beginnen vloog ik weer naar het toilet. Ik zal jullie de ranzige details besparen maar toen wist ik het. Ik heb weer een zonnesteek.

Had ik vorig jaar ook. Was ik een dagje in Nijmegen geweest, leuk glooiende stad teveel gelopen, te weinig gedronken en de straling was ondanks de wolken toch best sterk vertelde mijn verbrandde snoet me ’s avonds. Waar ik toen mezelf alles kon verwijten, had ik nu vreselijk de pest in. Ik hield niks binnen, was hondsberoerd maar had er alles aan gedaan dit te voorkomen. Uit de zon zeker ’s middags, genoeg water drinken, bedekkende kleding, niet inspannen en de koelte opzoeken. Terwijl ik goed ziek en chaggo in bed lag te liggen belde ik m’n vader. En weet u het blijkt een familietrekje te zijn, ik erf al het goeds merkt u dat, want hoewel ik alleen mijn overgewicht mezelf kan verwijten deze keer, is mijn vader een slanke den en blijkbaar net zo vatbaar. Ik bleef een dag in bed werd liefdevol verzorgd door Frans die me de smerigste bouillon ever voorzette, haalde de avond en was er zowaar weer vanaf. Maar voor hoelang? Want ik had weer een zonnesteek en deze keer kon ik er verdomme niks aan doen!

30 reacties op “Weer een zonnesteek!

 1. Wow! Heftig zeg. Het is nu even gedaan met de extreme hitte. Ook niks voor mij hoor. Bah. Idd een boekje lezen en een beetje typen bij de ventilator gaat net. Is het al Herfst?

  Groet, Jeanine.

 2. Heel vervelend voor jou. Gelukkig was je er na een dag vanaf. Je had een was opgehangen, natuurlijk. De zon is genadeloos voor mensen die een was ophangen. :-)

 3. Wij beleven deze temperaturen op totaal verschillende wijze.Lullig van die zonneste(e)k(en).

 4. Nog nooit gehad, je bent er kennelijk erg gevoelig voor! Sterkte en hopelijk gebeurt het je niet nog eens…

 5. Ik hoop dat je je ondertussen beter voelt!
  Als het een troost mag wezen, ik heb er ook last van, vorige week dinsdag had ik hetzelfde als jou, ook van de warmte … koelere temperaturen mogen komen wat mij betreft :-)

 6. He bah en ook dat je dit zo snel hebt opgelopen.
  Hopelijk blijft het hierbij. Sterkte voor de warme en zonnige periode die nog komen gaat.

 7. Misschien is een Amerikaanse koelkast voor jou een oplossing. Mits je niet te groot en dik bent pas je er helemaal in en kan je enkele keren per dag een half uurtje chillen :)

 8. Ja, die vrijdag reed ik van Ellesdiek naar Eindhoven en weer terug. En dat zonder airco. Beterschap.

 9. Dat is even knap vervelend, ik heb er zelf nooit last van, maar mijn vrouw is er ook al een paar keer behoorlijk ziek van geweest.

  1. Een milde zonnesteek of hitteslag is blijkbaar hetzelfde. Ik denk dat ik al te warm was en het ’s nachts mis is gegaan.

 10. prachtige zonsondergang , maar dus de maan die je wilde zien was er niet
  en een zonnesteek , zo snel al , wist niet eens dat zoiets kon
  zelf ben ik zo je wel weet hele dagen in de zon en dat m’n hele leven al , nooit een centje pijn
  ik hoop ook dat dit jou laatste was
  slaap wel groet

  1. Ik zou er graag voor tekenen. Als je toevallig oplette heb je gezien dat er nu een aanvinkvakje bij staat die de ingevulde gegevens bewaard.

 11. Herkenbaar wat je schrijft, op de gevel was het hier ruim 40 graden.
  Ja, de maan avonden lang aan de lucht, met een hoekje eruit en met het uur u, Nada.
  Nou een zonnesteek is me nog bespaart gebleven en zo te lezen kun je hem beter niet hebben. Hans

 12. Hé bah! Dubbel zo erg als je zo je best hebt gedaan om ‘m niet te krijgen. Mooie foto. Dat dan weer wel.

 13. Misschien kun je dan beter op zoek gaan naar een slager met een grote koelcel, vraag je of je daar mag in kwartieren de komende dagen!

 14. Ik hoop dat dit de laaste voor je was maar als het zo makkelijk gaat ben ik er bang voor. Sterkte de komende periode.

Reacties niet toegestaan.