Weer een zonnesteek
Actueel,  Persoonlijk

Weer een zonnesteek!

Laatste vrijdag, zoals jullie allemaal wel herinneren, was het gruwelijk smerig heet in Nederland. Zo ook bij mij thuis en dus hield ik het huis dicht, bleef zelf binnen, ventilatortje zachtjes op de achtergrond, me lens zuipen aan alleen maar water en vooral heel relaxed doen. Want ik kan niet heel goed tegen dit soort temperaturen en pas me daaraan aan. En toch had ik weer een zonnesteek.

Ik had weer een zonnesteek maar wel een lekker ijsje

Ik zag van ver die smerig hete dag aankomen en wist dat het de ideale ik-blijf-binnen-en-beweeg-zo-min-mogelijk dag zou worden. Ik werkte aan foto’s, aan mijn blog, keek een film, las een half boek en dat onder het goddelijke genot van liters water. Evides heeft spontaan aangegeven dat er niet meer gesproeid mag worden, zoveel. Ik bleef pissen en nam op het laatst mijn boek maar gewoon mee. De temperatuur buiten was 40 graden, binnen was het nog aardig te doen met 33. Bij elkaar ben ik hooguit een kwartier buiten geweest, hoe lang duurt een was ophangen? Zo lang dus. Ik had buiten niets te zoeken genoot van wat hartige doch voedzame snacks en pas ruim na 18 uur ’s avonds trok ik bedekkend doch luchtige kleding aan en stapte in de Willys jeep. Fantastisch ding is dat. Met een gehaakte muts op tegen de zon en een sjaaltje tegen de straling aldaar genoot ik werkelijk van de koele wind. De temperatuur daalde ook naar iets beter te hachelen en terwijl we een ijsje aten keken we van onder een boom naar de ondergaande zon en genoten een ijsje en jawel nog meer water. Dat we die kutmaan nergens konden zien bedierf onze romantische avond niet en gelukzalig stapte ik in bed na een verkwikkende lauwe douche. Ik sliep prima, niet te warm onder een lakentje en toen ik ’s morgens wakker werd en naar de wc strompelde toen voelde ik het al. Nog even dacht ik honger en dorst (want zoveel eet je niet als het heet is) en nam een halve granenkoek en wat water. Eenmaal terug in bed was ik smerig duizelig, zweette als een otter, was kotsmisselijk en had als bonus ook nog flink hoofdpijn. Om te janken zo voelde ik me maar voor ik eraan kon beginnen vloog ik weer naar het toilet. Ik zal jullie de ranzige details besparen maar toen wist ik het. Ik heb weer een zonnesteek.

Had ik vorig jaar ook. Was ik een dagje in Nijmegen geweest, leuk glooiende stad teveel gelopen, te weinig gedronken en de straling was ondanks de wolken toch best sterk vertelde mijn verbrandde snoet me ’s avonds. Waar ik toen mezelf alles kon verwijten, had ik nu vreselijk de pest in. Ik hield niks binnen, was hondsberoerd maar had er alles aan gedaan dit te voorkomen. Uit de zon zeker ’s middags, genoeg water drinken, bedekkende kleding, niet inspannen en de koelte opzoeken. Terwijl ik goed ziek en chaggo in bed lag te liggen belde ik m’n vader. En weet u het blijkt een familietrekje te zijn, ik erf al het goeds merkt u dat, want hoewel ik alleen mijn overgewicht mezelf kan verwijten deze keer, is mijn vader een slanke den en blijkbaar net zo vatbaar. Ik bleef een dag in bed werd liefdevol verzorgd door Frans die me de smerigste bouillon ever voorzette, haalde de avond en was er zowaar weer vanaf. Maar voor hoelang? Want ik had weer een zonnesteek en deze keer kon ik er verdomme niks aan doen!

29 reacties