Waarom ik niet vlog
Persoonlijk,  Tirade

Waarom ik niet vlog

Zo’n 20 jaar geleden is vloggen in Amerika ontstaan en zoals wel meer rottigheid overgewaaid naar Nederland. Hoewel er echt wel vlogs zijn die iets te vertellen hebben lees je hier waarom ik niet vlog.

Als ik aan mijn blog werk dan maakt het meestal niet zo uit hoe ik eruit zie, als ik vlog moet ik fatsoenlijke kleren aan en ook m’n haar doen…het moet wel leuk blijven hè.

Polkadotquote

Boem kat in beeld

En verder lullen, te lang natuurlijk en dat je dan je conclusie wil vertellen en de kat mauwt dat hij/zij binnen of buiten wil of aandacht of eten of een doos of een ander dekentje of afgedroogd worden en weer naar buiten en waar had ik het over?

Wedden dat de B-roll van die mormels de show gaan stelen

Ik hoef echt mijn eigen stem niet te horen, kijk jullie weten niet beter maar ik pfff helemaal nóóit hoef ik dat nog terug te horen.

Ik heb geen talent voort kort en bondig.

Of te editen, ik heb al moeite met een filmpje van de katten maken, laat staan dat ik op geniale wijze een stukje tekst of een ander filmpje erin weet te plakken. Als ik zoiets ga proberen dan moet ik eerst een puber vinden die het geduld gaat hebben mij zoiets te leren. Kansloos dus.

Volgens mij heb ik cameravrees.

Ik weet trouwens ook niet hoe ik foto’s in een filmpje zet. Daar betaal ik mensen zoals Ilona voor, die kan dat gewoon heel goed en dan hoef ik er geen grijze haren, rimpels en een pesthumeur voor te krijgen.

Ik ben niet grappig op commando.

Mijn 4 redenen om te stoppen met bloggen

Ik ben pro lezen, dol op lezen als mensen mij volgen dan zullen ze lezen. Zeg niet dat jullie er wijzer van worden maar er is genoeg te lezen.

Ik hou mijn content graag ik eigen beheer, Youtube zoekt het maar uit met die kansloze filmpjes van me maar als ik ergens een berg energie insteek wil ik dat fijn in eigen beheer houden. Helaas ben ik niet zo rijk als onepuntcom denkt dus verklein ik mijn foto’s, upload ik bewegend beeld op Youtube en embed ik het op mijn blog.

Zo heb daar even een mooi vlogwoord ge-embed.
Ik ben heel slecht in dingen aanprijzen waar ik niet achter sta. Krijg ik zo’n sarcastische bek van, daar zou ik op zich best volgers en likes door kunnen krijgen. Maar niet betaald. Wat op zich best handig zou zijn als ik iets doe wat ik niet leuk vind. Dan begint het tenslotte op werk te lijken.

Ik ben het type die denkt dat ze het knopje echt heeft ingedrukt.

De grenzen die vloggers over gaan van beledigen tot aan mensen belagen, zijn niet aan mij besteed. Als ik zo volgers moet krijgen dan moet ik wel heel veel betaald krijgen. Of je moet me filmen als je aan m’n kat komt ofzo. Ga ik viral voor een strafblad.

Dat gebedel om duimpjes, belletjes en volgknopjes klinkt mij vooral als -vindt mij alstublieft leuk- in de oren. En ik hou niet van gebedel.

Wedden dat ik mijn telefoon elke vlog een keer laat vallen of opeens de andere camera gebruik, wat dan wel een verademing voor de kijker zou zijn.

Als vlogger schijn je ook overal een mening over moeten hebben. Liesbeth wat denk jij van de Fitbit? Als je je tanden moet beschermen bij een sport dan zou je het beter niet doen.

29 reacties

 • Nicole Orriëns

  Ik ben blij dat je niet gaat vloggen. Ik baal altijd enorm als ik op een blog kom en er staat een vlog! Als ik filmpjes wil kijken ga ik namelijk wel naar youtube. Het is een onfortuinlijke trend dat bloggers vlogs gaan plaatsen….

 • Jessica J.

  Ik vind de vlogs van bepaalde YouTubers soms wel fijn om te kijken, maar zelf vloggen … Ik steek m’n tijd liever in het maken van foto’s en schrijven van teksten. Ik heb trouwens al menig blogger die ik wel volg via Feedly ontvolgd op Instagram omdat ze daar énkel selfies posten. Daar geraak ik snel op uitgekeken. Gaat net zo met vlogs. :-)

 • Meninggever

  Ik heb het al eens een paar maal gehad over de Selfiecultuur in onze samenleving. De gedachte dat je alles in beeld moet brengen maar vooral jezelf omdat je dan volgers krijgt en wellicht bijval of geld. Het is echt een nieuw fenonmeen en ik behoor niet tot die lichting. Mooie meiden moeten het vooral elke dag hebben over hun lijf en leden, goede koks over recepten, mensen met andere skills maar even laten zien wast ze kunnen, maar ik heb die behoefte niet zo. Ik beschrijf liever. Geef mijn mening ook al is die niet meteen zodanig dat ik er veel volgers door krijg. Liever de discussie op inhoud dan alweer die oude kop in beeld. Gaat snel vervelen. Kortom, ik snap je verhaal en ben het er roerend mee eens…Blijf maar lekker schrijven, want dat talent is je toch gegeven…

 • Nicky

  Geweldig geschreven en helemaal mee eens. Monteren vind ik dan weer wel heel leuk maar dat zijn meestal filmpjes van andere mensen. Blogs kijken doe ik ook niet. Ik heb de aandachtsspanne van een goudvis en kan niet stil zitten. Daarom zijn blogs zo fijn. Als ik die van jou gelezen heb, ga ik een was aanzetten. En daarna lees ik weer een logje.

 • Nathalie

  Haha, dat heb je mooi beschreven.. nee vloggen ga ik ook niet doen, heb genoeg aan een weblog. Daarbij is filmen ook zeker niet mijn sterkste kant, ik film af en toe een filmpje van mijn dochters als ze dansen, of een kerstgroet voor de opa’s en oma’s… en dan maar hopen dat ik echt opneem of voor l*l sta met mijn telefoon en na drie minuten er achter kom dat we het nog maar een keertje moeten doen maar dan met de camera aan.
  Liefs,

 • Henk 50

  Ik vind het wel leuk om heel af en toe een stukje fietstocht vast te leggen op de film, als ik er zelf maar niet op sta. Bijvoorbeeld: hoe het fietst door Brussel. Maar dat editen, daar ben ik vervolgens zó ontzettend lang mee bezig dat ik de spullen daarna maar weer maanden in de kast laat liggen.

 • Ilona Wielinga

  Grappig artikel en o zo herkenbaar. Ik voel me een stuk comfortabeler achter de camera dan ervoor, en inderdaad, tijdens het bloggen maakt het niet uit hoe je eruit ziet, maar bij vloggen is het toch wel degelijk een beetje van belang.

 • VillaSappho

  Goed opgelet dat zijn de gerelateerde blogposts. Eigen belang heb ik ook bij blogs gevonden alleen in vlogs is het veel duidelijker omdat je de persoon ziet.

 • Skyblog

  Vloggen is ons ding zeker niet en we volgen ze ook niet. Bloggen is ons ding en dit zal altijd zo blijven ook. Vanaf het begin… Vloggen is wel heel apart, maar vaak gaat dit over eigen belang en natuurlijk zoveel mogelijk “likes” binnen te slepen. Maar iedereen mag het zelf weten. Het verhaal is wel heel leuk en vooral interessant beschreven. Wij vinden de foto’s van de katten (onderaan) wel heel erg leuk om te zien.

 • Carolien

  Haha ik wilde ook nooit vloggen, maar de laatste tijd doe ik het soms voor mijn werk. het valt eigenlijk best mee, je went aan de camera!

 • Suske

  Vroeger heb ik filmpjes op youtube geplaatst maar niet met de bedoeling dat je heel de tijd naar mijn smoel moet zitten staren en mijn dialect erbij nemen. Dit is niet aan mij besteed en vloggers volgen doe ik ook niet.

 • Ferrara

  Een tak van sport die mij totaal niet kan boeien, maar ieder het zijne. Grijnzend je stuk gelezen. Je weet het weer leuk te brengen.

 • John

  Ik wil het nog eens proberen maar mijn eerste poging een poos geleden mislukte al vanwege allerlei dingen waar ik geen rekening mee had gehouden. Of het ooit nog gaat gebeuren weet ik niet.

 • VillaSappho

  Ik denk dat een groot deel van de depressieve en overspannen mensen te weinig tijd voor zichzelf nemen.

 • marylou

  Ik doe noch alleen dingen die ik fijn vind om te doen.Heb lang genoeg geen tijd voor mezelf gehad.Nu is het” me time” al klinkt dat wat egoistisch.

 • Karel

  nee dat gedoe is ook aan mij niet besteed
  heb wel eens foto’s in een filmpje gezet met windows video maker , maar geen geluid er bij hoor

  fijn weekend groet

 • rietepietz

  Hoewel ik heel stiekem toch al meer dan 10 jaar af en toe filmpjes van mezelf in logjes zet ben ik toch niet echt een vlogger. Maar ik herken natuurlijk wel een deel van nadelen die jij benoemd, knopje niet goed ingedrukt,batterij leeg , camera die omvalt, klok die gaat slaan en ga maar door. Kleding en haar vragen ook bij mij zorg maar dan altijd nét even anders omdat de filmpjes dié ik maak altijd volkomen gestoord zijn, je kent m’n kerstboodschappen, de persiflages op de troonrede en dat soort dingen, uiteindelijk heb ik de naam van blog niet zómaar gekozen, van koninklijk tot knettergek . Kijk dáár heb ik lol in en alles dat fout gaat zijn bloopers… ook leuk, maar echte vloggers volg ik helemaal niet zo.

 • Sjoerd

  Aan mij ook niet besteed. Ik heb het idee dat veel van die mensen zichzelf graag horen praten zonder dat ze wat te vertellen hebben. Ik volg er geen…

 • Harry

  Ik vind filmen en editen gewoon leuk tijdverdrijf of ik volgers erbij krijg of niet interesseert mij niet. Ik hoef er niet van te leven.

 • Peter Grey

  Ik heb bewondering voor mensen die kunnen vloggen. Ik volg er wel een paar. Het is een soort televisie maken en het is – dus – héél veel werk om het goed te doen. Maar de succesvolle vloggers kunnen er met enkele honderdduizenden of zelfs een miljoen of meer geabonneerden vermoedelijk een fatsoenlijke boterham mee verdienen (niet zelden is hun Youtubekanaal hun werk). Ik ken ook halfslachtige vloggers en hun producten zijn bijna altijd niet om door te komen. Vloggen is een vak, je hebt talent nodig, creativiteit, (veel) tijd, (technische) kennis en vooral lol in wat je doet. Ontbreekt een van deze elementen en je doet het beter gewoon niet (maar wel de dingen waar je echt aardigheid in hebt.) :-)

 • AnneMarie

  Vlogs, jammer dan maar ik vind ze vreselijk. Te langdradig en wat vertellen ze nu eigenlijk. Het lijkt of ze zichzelf interessant vinden dan het onderwerp waar het over gaat.

 • Naomi

  Hier ga je geen vrienden mee maken op YouTube, maar ik ben het dan weer helemaal met je eens:). Om dezelfde redenen als jij vlog ik niet. Vlogs kijken doe ik trouwens ook maar héél af en toe.