De 5 redenen waarom ik een boek niet lees

De 5 redenen waarom ik een boek niet lees

De 5 redenen waarom ik een boek niet lees

Zoveel mensen zoveel smaken, met boeken is dat net zo. Soms heb je een boek vast en voor je het open hebt geslagen staat het alweer in de kast. Niks voor mij, lees hier waarom ik een boek niet lees.

Bekend, hip of trending
Vorig jaar deed ik het weer, zo’n boek lezen waar iedereen lyrisch over is, die overal besproken is en waarvan de schrijver is opgehemeld. No spank you, voor dat soort boeken ren ik niet naar de bieb. Vorig jaar las ik een boek over een cavia op kantoor, compleet met natte vachtmomenten. Ik snap niet dat dat boek zo bekend is geworden. Het was overigens ook het laatste kapotbejubelde boek wat ik gelezen heb. Hip en trending gaat totaal aan mij voorbij.

Namen
Soms sla je een boek over, het leest lekker maar na het eerste hoofdstuk zijn al zoveel (bizarre) namen voorbij gekomen dat je geen idee meer hebt wie wie was. Hoewel het plot het echt wel duidelijk zal maken, hoef ik het niet te weten. Ik lees voor m’n lol namen leren werkte bij topografie ook al niet.

Fantasie
De 5 redenen waarom ik een boek niet leesHoewel ik op een blauwe maandag met mijn kop in de zon op de bank bij de giraffen van Blijdorp toch echt alle delen van Harry P.otter heb gelezen, moet ik eerlijk bekennen dat ik er nog maar bitter weinig van weet. Ik las vroeger ook griezelboeken, zo ongeveer alle series wel. Hoe bloederiger hoe beter, van vampier tot harige monsters. Toch moet ik er u niets meer van hebben. Zodra boeken met een plattegrond, niet bestaande werelden aliens of tovenaars beginnen, kan het onherroepelijk terug de kast in.

Verkeerd onderwerp
Hoewel groot geschiedenisfan, eindigt mijn interesse redelijk kortaf. Alles van voor de Tweede Wereldoorlog lees ik niet. Hooguit, als het niet te lang duurt, mogen ze beginnen in de jaren ervoor. Boeken over de 19e eeuw, heel knap, niets voor mij. Hoewel ik enorm verlangde naar een simpel boek, toen ik de Bijbel las, moet ik toch echt niet denken aan een doktersromannetje of überhaupt boeken waarin de liefde bedrijven het belangrijkste onderwerp is. Sinds alle grijstinten zijn er zo enorm veel boeken uitgekomen met dat soort verhalen dat je allang niet meer beschaamd in de trein hoeft te zitten met zo’n boek. Moet iedereen lekker voor zichzelf weten ook trouwens, hoe lang zou het duren eer er een 18+ logo op boekkaften staat in plaats van die schattige voetjes?

Literatuur
Ooit heul lang geleden moest ik boeken lezen voor mijn lijst. Terwijl iedereen zijn best deed zo dun mogelijk boeken te vinden las ik er een stuk of 30 en moest daarna gaan kiezen welke 10 ik officieel op mijn lijst zou zetten. Het mondeling volgde en terwijl ik vrolijk ouwehoerde met mijn Nederlands leraar, haalde ik een 9 voor mijn mondeling. Dat ik sinds die tijd geen literatuur meer aangeraakt heb, is misschien niet iets waar ik trots op moet zijn maar wat wel de waarheid is. Hoogdravend, bejubeld en klote om te lezen. Het is maar goed dat ik nooit wordt uitgenodigd voor het boekenbal.

Wat zijn jullie redenen om een boek niet te lezen?

17 thoughts on “De 5 redenen waarom ik een boek niet lees

 1. Wanneer ik aan een boek begin, dan wil ik het eigenlijk ook altijd wel uitlezen. Ik kies ook eigenlijk alleen maar boeken om te lezen die mij aanspreken. Nu is mijn interesse ook wel breed. Overigens zou ik een deel van de boeken die ik voor mijn lijst heb gelezen niet graag nog een keer lezen.

 2. Lezen is heerlijk. Zal zitten in de enorme magneet die kennis op me uitoefent. Dus alleen al 2500 boeken met wetenswaardigheden over vliegtuigen en auto’s. Maar ook spoor- en tram, schepen, geschiedenis etc. SF las ik vroeger elke dag wel een boek weg, maar dat is allang her. IK verzamel ook strips. Lees de nieuwste exemplaren als afwisseling op de boeken die ik gewoon elke dag verslind. Van Nederlandse auteurs moet ik meestal weinig hebben. Of ik moet ze kennen. Persoonlijk dan. Als ze bij DWDD of RTL LN worden gepromoot is dat reden om ze niet te lezen. Want over het paard getilde auteurs of zgn. BN-ers die zo nodig moeten vertellen hoe zij omgaan met de dingen des levens. Interesseert me niks. Maar bekende lieden die hun verhaal vertellen vindt ik wel leuk als die lui echt iets hebben betekend. Denk aan presidenten, filosofen, of wat ook. Ik mijd kookboeken en verhalen over dat soort lui. Oninteressant…

 3. Boeken die een echte hype zijn, die mijd ik ook. De verwachtingen zijn dan zo hooggespannen, dat ik quasi zeker ben dat het wel eens erg kan tegenvallen. Fantasy, SF of horror boeken zijn ook niet mijn ding. Omgekeerd geldt ook: van sommige schrijvers is elk boek dat ik ervan lees gewoon steengoed. Door het verplicht te moeten lezen op school, is mijn leeszin niet bepaald aangewakkerd. Die is er pas later gekomen, toen ik allang was afgestudeerd. Ik lees nu veel meer tegenover vroeger, en dan vooral in de herfst/winter of tijdens de vakantie. Als ik in een boek begin te lezen en het vlot niet bepaald, leg ik het doorgaans ook weg al ben ik ook blij dat ik dat bij sommige boeken niet gedaan heb en toch heb verder gelezen. Bleek dan achteraf toch een goed boek.

 4. Nou, inderdaad, boeken die je overal door iedereen ziet lezen, lees ik niet. Harry Potter? geen boek van gelezen, en hetzelfde geld trouwens bij mij voor films.
  Ik lees eigenlijk alleen wat mij als ik het boek zie en er doorheen blader aanspreekt. En dat kan literatuur (tja, wat is dat, het is ook maar een naam) zijn, maar ook een totaal onbekende schrijver.
  Op die manier heb ik al aardig wat schrijvers ontdekt, waar ik graag boeken van lees.

 5. Als ik de eerste 10 bladzijdes gehaald heb lees ik door, leg ik het aan de kant zal ik het ook nooit meer lezen.

 6. Wat jij noemt over namen is bij mij ook een punt. Soms moet ik de namen opschrijven om ze te onthouden en voordat je het weet heb je een enorme lijst. Dat leest voor geen meter. Liefst dus boeken met zo weinig mogelijk karakters.

 7. Ik lees alleen als ik tijd heb om te lezen. En diverse soorten boeken.

 8. Altijd opletten met boeken die teveel worden aangeprezen. Vaak zit er veel commercie achter, dus daar laat ik me ook niet meer aan vangen. Als ik mij door een boek moet worstelen, dan stop ik ermee… er zijn teveel boeken die wel de moeite waard zijn. Mijn echtgenoot en zus raden mij vaak een boek aan waarvan ze denken dat het wel iets voor me is. Ik lees vrij veel. Vooral straks tijdens mijn vakantie. Ik heb er zin in!

 9. ik las alleen in m’n winter vakanties en dan van die trillers
  verder lees ik alleen wat tijdschriften van wat ik interessant vind , of die ik krijg omdat ik hen steun , zoals natuurmonumenten en de vogelbescherming

 10. Haha! Om precies dezelfde redenen als jij. Treffend omschreven. Ik ben het helemaal met je eens.

 11. Ik lees het liefst thrillers. Mijn reden om een boek niet te lezen? Kan diverse oorzaken hebben: ik kom niet door de eerste bladzijdes heen, boek te dik, boek te dun, doktersromannetjes en de ‘grijsgetinte aanverwanten’ bijvoorbeeld

 12. Eigenlijk heb ik geen recht van spreken, sinds ik blog lees ik nog nauwelijks. Maar jouw eerste punt begrijp ik helemaal, ook niets voor mij dat “lezen omdat iedereen het leest”.
  Uit welke periode een boek is maakt me niet zoveel uit, als het verhaal en de schrijfstijl me kunnen boeien is het oke. Een boek waar ik na het eerste hoofdstuk nog niet “in zit” gaat dicht
  In mijn moeder mavao/havo tijd met veel plezier gelezen voor m’n lijst. Maar ook daar niet de meute gevolgd want er zijn best literatuurschrijvers die er “iets van kunnen” al was toch niet alles even boeiend maar is het soms leuk om je mening te toetsen aan de heersende opinie.

 13. Ik zal niet snel een boek niet lezen. Maar ik ben altijd heel voorzichtig met bestsellers of boeken waarvan nitwits zeggen dat ik ze beslist lezen moet. Mensen die nooit iets lezen en dan ineens een boek “zoooo ontzettend goed” vinden: zo’n boek kan niet snel wat zijn…
  Verder heb ik, als volbloed Reviaan, enige moeite met Mulisch. Wie het commentaar van Reve op het werk van Mulisch tot zich heeft genomen kan de laatste nooit meer serieus nemen – daarbij dan het boek “De Herenclub” van Max Pam, waar onze nationale narcist zeer duidelijk herkenbaar op de korrel wordt genomen… Overigens hang ik niet altijd aan het oordeel van Reve. Zijn kritiek op Wolkers negeer ik: Wolkers was een van de Grote Vijf. (Reve, Vestdijk, Hermans, Wolkers, Blaman). Hoewel de laatste de gemiddelde Nederlander wat zal verbazen: ze zakte wat in na Eenzaam Avontuur. Zeker de vroege Wolkers is schatplichtig aan Reve zelve: waarschijnlijk schuurde het bij Reve dat een ander een dergelijk talent kon hebben… In ieder geval kan ik mijn tweekamerappartement bijna niet meer in door de alomtegenwoordige boekenkasten en stapels boeken, maar: wat een genot… Lezen brood voor de geest…

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top