Als vriend van Herinneringscentrum Kamp Vught wordt ik regelmatig op de hoogte gehouden van nieuwe tentoonstellingen. Zo wist ik al een tijdje dat er een nieuwe was, maar het duurde tot van de week dat ik eindelijk tijd had om naar de nieuwe tentoonstelling te gaan. De tentoonstelling die ‘Vrouwen in het Verzet’ heet, gaat over 3 jonge vrouwen Hannie, Truus en Freddie. Hannie die bekend is als ‘Het meisje met het rode haar’ en de zusjes Truus en Freddie die in dezelfde verzetsgroep werkten.
Meisje met het rode haar
Hannie schaft kwam n 1943 bij het verzet. Eigenlijk zou ze haar studie afmaken maar ze weigerde een loyaliteitsverklaring aan de Duitse bezetter te ondertekenen en besloot, in plaats van achterover te zitten, zich aan te sluiten bij het verzet. Daar werkte samen met Jan Bonekamp en toen het mis dreigde te gaan doken ze ook samen onder. Toch keerde ze het verzet de rug niet toe en toen ze in Haarlem een aanslag op commissaris Ragout pleegden weigerde Hannies pistool, zij ontkomt, de commissaris sterft en Jan raakt zwaargewond. In het ziekenhuis vinden ze in Jan zijn kleren een foto van Hannie, ze wordt gezocht en duikt onder. Wel worden Hannies ouders opgepakt, zij komen in Kamp Vught terecht. Hannie kan er niet goed tegen, haar Jan kwijt, haar ouders door haar schuld in een kamp en zelf wordt ze gezocht door de Duitsers.
Hannies ouders zijn na 2 maanden weer vrij ze komen terug naar huis en in het geheim bezoekt Hannie haar ouders nog een paar keer. Ondanks alles neemt ze teveel risico ze heeft haar rode haren dan wel zwart geverfd en een bril opgezet toch wordt ze bij een routinecontrole opgepakt. In haar tas illegale kranten en een pistool. In de gevangenis ontdekken ze haar oorspronkelijke rode haarkleur en hoewel de verzetsgroep haar nog probeert te bevrijden wordt ze uiteindelijk gefusilleerd in de duinen bij Overveen ze is 24 jaar oud en het is zo’n twee weken voor de bevrijding.
Jaar van het Verzet
Dit jaar is het jaar van het verzet, Herinneringscentrum Kamp Vught heeft de tentoonstelling daarop aangepast maar ook in heel veel andere musea wordt aandacht besteed aan dit onderwerp binnen de Tweede Wereldoorlog. Herinneringscentrum Kamp Vught heeft een tentoonstelling gericht op vrouwen in het verzet. In de tentoonstelling lees je hoe het met de vrouwen afloopt en waarom Hannie Schaft pas jaren na de oorlog geëerd werd. Benieuwd naar de tentoonstelling? Hij is nog te zien tot en met 31 oktober.
Nicky says
Zo dapper! Niet alleen zij natuurlijk maar ook al die anderen. Ik geloof niet dat ik zo dapper zou zijn en heb dan ook veel respect voor hen die dat wel waren.
minoesjka2 says
Lijkt me een interessante tentoonstelling, maar ik ben bang dat het mij nog niet gelukken die te bezoeken …… helaas….
meninggever says
Het is goed dat wij ook dit stukje geschiedenis koesteren en weten te duiden. Omdat er heel veel onzin wordt verteld over de Bezetting en zelfs wordt geprobeerd om het leed wat ons land onderging af te zetten tegen eigen leed van nu of eeuwen geleden.
willyduvel says
Dat moet altijd blijven bestaan die herinneringen Grts
hennie van ee says
Goed om er aandacht aan te besteden
AnneMarie says
Diep respect voor haar. Zo moedig en dan 14 dagen voor de bevrijding gefusilleerd worden.
ar een feestjer says
Vrouwen die respect verdienen en men ook nooit mag vergeten
karel says
Hannie en velen met haar mogen nooit vergeten worden
ik zag lang geleden de film het meisje met het rode haar
Matroos Beek says
Over deze moedige vrouw las ik al veel; fijn dat je ook hier aandacht aan haar besteedt.
francky says
Een moedige dame was ze in ieder geval.
Zo’n tentoonstelling is altijd interessant.
Rietepietz says
Een bewonderenswaardige vrouw die ook wel verdient dat ze geëerd wordt.