Rondje Zuid Nederland

Duif op het station

Rondje Zuid Nederland

Zo eens in de zoveel tijd heb ik gewoon zin in een rondje treinen. Instappen en wel zien waar ik terecht kom, vaak niet eens met een duidelijk doel. Ik blijf het heerlijk vinden. Nederland is prachtig en ik geniet dan ook volop van het landschap wat voorbij trekt. Een paar weken geleden besloot ik een rondje Zuid Nederland te doen. Laatst deed ik al een nachtelijk rondje Midden en West Nederland en ook toen ik Leiden bezocht reisde ik die kant van Nederland af. Het was overduidelijk tijd om weer eens het prachtige rondje Limburg te doen.

Ik nam de IC naar Heerlen, waar ik een prachtige overstap had op de stoptrein naar Maastricht. Deze Arriva-trein zorgt ervoor dat je uit moet checken bij de NS en in bij je nieuwe vervoerder. Ietwat omslachtig maar ik kan je zeggen, dat went. Ik was dan ook zo vertrokken uit dat grauwe Heerlen. Regen, sneeuw het wisselende snel af maar er was verbetering op komst. De stoptrein brengt je langs plaatsen zoals Valkenburg en Meerssen en geeft prachtig zich over de nog besneeuwde glooiing. Ik stapte in Valkenburg uit, stak de weg over en keerde meteen weer om toen het begon te sneeuwen.

Op elk station zag ik reclameborden met sappige bejaardenbillen en stapte er verkleumde mensen in. Ik zat heerlijk warm in een naar nieuwe auto meurende stoptrein waar ik helaas weldra weer uit moest. Op Maastricht station deed ik dezelfde in/uitcheck truc terug naar de NS, scoorde ik een broodje en nam de IC naar Roermond waar ik overstapte naar Arriva. De overstap op hetzelfde perron met wederom schakelen nu naar treindienst Arriva, ging voorspoedig.

Deze stoptrein bracht me langs het treurige station van Boxtel, ik zag station Venlo weer terug en ook station Venray waar ik vorig jaar uitstapte kwam voorbij. De zon zakte langzaam achter het wolkendek vandaan, ze verdreef de regen maar toverde nog een paar seconde een regenboog tevoorschijn en was toen echt verdwenen. Zacht heen en weer geschud door de trein miste ik wel eens een stukje, om wakker te worden verbaasd over de schoonheid van ons land. Ik zag weilanden met sneeuw of vol met water en af en toe gevuld met dieren die zich weinig van het gure weer aan leken te trekken. Ik zag half gesmolten sneeuwpoppen en afgedankte kerstbomen en kwam uiteindelijk in Nijmegen aan. Het Nijmegen waar ik eigenlijk een stukje wilde wandelen maar niet verder kwam dan het gevaarlijke gladde stationsplein. Het was koud en guur en dus stapte ik weer in de trein, nu degene naar Den Bosch waarvan ik met een simpele overstap de trein naar Eindhoven en dus naar huis kon nemen. Moe van een dag reizen maar voldaan, want wat is Nederland toch mooi!

Regenachtig station

11 thoughts on “Rondje Zuid Nederland

 1. ja, ik reis alleen als ik ergens naar toe moet, en dan altijd per auto. Treinen is dus wat voor jou.

 2. Ik geniet er altijd volop van. Er zijn nu trein dagkaarten te koop bij kruidvat voor in het weekend.

 3. Dit lijkt me zo’n heerlijk idee, gewoon sporen en zien wat er te zien valt. Wil ik zeker onthouden als ik op een zondag eens een verveeldagje heb…

 4. Wij vinden ook heerlijk met reizen in treinen. Dan heb je geen last van file. Mooie station heb je daar. Er zijn zoveel verschillende station om te zien. We weten alles van. Je had leuk gehad. Misschien gaan wij keertje naar Den Bosch. Vaak doen in de vakantie.

 5. Ons land is prachtig, ik heb in tegenstelling tot jaren geleden ook steeds minder zin om ver te reizen naar een oord, om daar alles te bekijken terwijl er hier nog zoveel te zien is.

 6. Inderdaad Liesbeth, in Nederland zijn heel veel mooie plekken en plaatsen, ik heb dan ook nooit de behoefte
  aan vakantie in het buitenland.

 7. bij dat schitterende stationnetje van Valkenburg , waar het zo mooi toeven is , dreef de sneeuw je weer terug in de trein
  jammer , ja misschien , maar wat je beschreef kan ik alle bezoekers hier aanraden
  fijn weekend groet

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top