Tuinupdate keien, pispotjes en een regenton
Natuur,  Tuinlog

Tuinupdate: keien, pispotjes en een regenton

Met maar weinig zin in uitjes en dat hete weer heb ik meer dan genoeg tijd om in de tuin rond te hangen. Tenzij de zon straalt alsof de dampkring verdwenen is, dan zit ik binnen maar niet eerder dan dat ik ’s morgens de plantjes gecontroleerd heb.

Maaskeien
Dat de tuin een voorgaande eigenaar had heeft ervoor gezorgd dat er veel is wat er moest gebeuren. Zo hebben we een glijbaan in de tuin en die loopt naar een waterbak waar een pomp in zit en kikkers blijkbaar. Kunnen boos kijken joh. De bak is schoongemaakt de pomp nagekeken en het loopt. Aan één kant van de glijbaan lagen al grote maaskeien waar we mini rododendrons tussen hebben gezet. Pasgeleden zocht ik op Marktplaats en daags erna haalde we een aanhanger vol maaskeien op. Zwaar werk maar de keien maken het geheel wel af.


Regenton voor niks
Al een tijdje snuffelde ik ook op Marktplaats naar een regenton. Die dingen kosten belachelijk veel geld in winkels en ik hoef geen nieuwe. Maar zelfs op MP durven ze wat te vragen. Het was dan ook bij toeval dat we langs een tuinwinkel reden en er daar één stond om gratis af te halen. Hou ik van. Frans heeft de ton nog wat aandacht moeten geven maar is alweer een tijdje in gebruik.

Pispotjes

Een aantal maanden geleden kocht ik 2 bussen met zaadjes bij de Action. De zaden zijn van wilde bloemen en ik hoopte er een mooie voortuin te creëren. Helaas heb ik niets teruggezien van die wilde bloemen. Frans verklaarde later dat hij wat rond had gestrooid in de achtertuin. De wilde bloemen willen daar ook niet, want het enige wat ik gezien heb zijn pispotjes en die laat ik zover niet komen. Afrader dus die schudbussen van Acton.

Voedsel
We hebben 2 bakken vol met kruiden en gebruiken dat zelden. Ik vind de bloemetjes erin wel leuk dus ik laat het maar zo. Ook kochten we courgetteplantjes en die groeien zalig maar behalve bloemen nog geen groente. Daarnaast plantte Frans sla wat niet echt wil in tegenstelling tot de aardappels die groeien geweldig. Daarnaast plantte ik radijs en zonnebloemen. Zeker de laatste groeit supersnel, zijn voor de derde keer verplant en daarvan hoop ik ook nog bloemen te zien. Helaas begon mijn tuinliefde net wat te laat dit jaar en vraag ik me af of ik dit jaar überhaupt nog iets moet verwachten.

Andere nieuwigheden
Een paar weken geleden haalde ik wat boodschappen bij een grootgrutter toen ik vanaf de kassa zag dat er en heleboel planten in potten stonden voor 1 euro. Geen geld maar zo zagen de meeste er ook wel uit. Ik kocht uiteindelijk 10 hangpotten vol zielige plantjes en hing ze thuis aan de ladder. Ik gaf de 4 mooiste weg aan iemand die dat wel kon gebruiken maar nooit niks accepteert. Dus zette ik ze voor de deur neer en reed hard weg.
Pas na een paar dagen kwamen we erachter dat om de stelen van die plantjes een netje zit. Dat verklaarde waarom de planten en bloemen er alleen slechter uit gingen zien. Lekker milieuvervuilend ook maar we peuterde het van alle planten af gaven een deel een nieuwe pot. Onbegrijpelijk, alsof het allemaal kapot gemaakt moet worden. Inmiddels doen alle plantjes het (weer) goed. Maar let op als je kant-en-klare bakken en potten koopt die netten om de stelen zitten onder de grond van de plantenbak en die killen je planten.

Helaas is één van de cyclamen niet meer en vervangen door een nieuw exemplaar. Waarschijnlijk heeft Doezel er gegraven en dus heb ik het met stokjes afgezet en hoop ik dat zowel de cyclaam als de vele andere planten en bloemen deze hitte overleven. Tijd om weer eens te sproeien.

23 reacties

 • Rianne

  Voor iemand zonder groene vingers heeft het virus je aardig te pakken…
  Mijn courgette heeft dit jaar ook alleen maar bloemen gemaakt. En witte vlieg aangetrokken dus heb ik een paar weken geleden afscheid genomen. Nu is mijn balkon weer witte vlieg en mier vrij.

  Leuk die glijbaan al vindt mijn blaas het iets te veel geklatter.

 • picpholio

  Moraal van het verhaal: “Seeds from Action without Action”
  Ondanks dat ziet het er wel een leuk tuintje uit waar je zeker nog veel geniet van gaat hebben.

 • Naomi

  Nooit gedacht dat een regenton duur zou zijn. Maar ik kan me goed voorstellen dat je dan extra blij bent met een gratis exemplaar dat met wat liefde prima te gebruiken is. die maaskeien vind ik tof!

 • Happy Hulk

  Bloemenzaad kan ook 2 jarig zijn, heb ik me ooit laten vertellen. ?
  Doet me deugd, jouw tuinvreugd!

 • Nicole Orriëns

  Die regenton vind ik een fijne vondst zeg! Wij willen er ook wel eentje bij ons huis zetten, maar schrikken steeds van de prijzen. Ik zal ook eens op marktplaats gaan kijken.

 • Sjoerd

  Dan hadden jullie geluk met die regenton. Het is wat je zegt. Op marktplaats weten ze ook wat ze vragen. En ik maar denken dat die netjes vergaan…

 • John

  Een gratis regenton, dat is mooi! De regen krijgen we ook gratis dus nog mooier.
  Hier gebruiken we de kruiden uit de tuin wel. Het is echt een toevoeging aan eten.

 • Judy

  Wat leuk, die stenen en een gratis regenton! En netjes om stelen heen, vreemd. Die courgettebloemen worden courgettes, maar de bloemen kun je ook eten, zie ik wel eens op van die deftige kookprogramma’s.

 • Hans

  Water doet het wel in de tuin, trekt veel dieren aan.
  Een tuin is een leuke hobby, maar je moet er wel plezier in hebben.
  Ziet er goed uit. Hans

 • Suske

  Ik heb ook geen groene vingers maar kan genieten van andermans werk in hun tuin. Wie weet als ik met pensioen ben.

 • marylou

  Alle begin is moeilijk en volgend jaar gaat het heel wat beter.Geef je hier even een tip die niets kost en altijd resultaat geeft.Passeer je bloemenbedden tegen de herfst dan hangen die vol zaden Neem zakje mee en doe zaad er in.Zorg dat de zaden goed droog zijn en strooi ze uit na de winter.Succes is verzekerd

 • Dirk

  Groene vingers heb ik niet , nooit gehad ook.
  Maar toch vind ik het altijd leuk dat andere mensen er soms in slagen om iets mooi en eigentijds van hun tuin te maken. De sproei druppeltjes… een dijk van een foto hoor !

 • mizzD

  Ah ja.. de courgettes vormen zich úit die bloemen hè.. uit het vruchtbeginsel ervan.. daarom heet dat zo! ;-)
  Netjes om plantenstelen? nog nooit van gehoord of gezien.. vraag me af waar het goed voor was.
  Ooit eens van iemand zo’n strooibusje zaad gekregen en er ook niks van teruggevonden in de tuin.. dat spul is volgens mij allemaal overjarig hoor!

 • Liesbethblogt

  Een miniwindmolentje met 1 euro hangbloempotten die besproeid worden tijdens het gouden uur.

 • Peter Grey

  Mooi verslag! Lekker bezig. Courgettebloemen kun je ook eten, maar stel je van de voedingswaarde niet teveel voor. :-) Hoewel ik zelf ben ik niet zo’n tuinier vind het mooi om erover te lezen. De laatste foto, die van dat windmolentje, vind ik prachtig, al heb ik geen idee wat ik zie.

 • Karel

  jullie zijn goed bezig
  en als er dit jaar geen bloemen en of groente meer komt , in ieder geval een goede les om volgend voorjaar wat eerder te starten , of zelfs in de winter binnen al wat te zaaien om nadien buiten te zetten
  suc6