Samen slapen

Samen slapen

Samen slapen

Tot ik een relatie kreeg kende ik het fenomeen samen slapen niet. Ik had een kamer voor mezelf m’n cavia’s hadden hun hok beneden, hoewel lief zijn dat geen huisdieren die zoet de hele nacht slapen. Ik had wel een keer een week een paar ratjes te logeren maar die hielden me zo wakker dat ze naar de gang verhuisde.

Toen ik ging samenwonen kwam Doezel een maand later. Hij sliep op bed naast mij tot dat niet meer van ex mocht. Jaloers op de kat die meteen de slaapkamer niet meer in mocht. De maandagochtend dat zij ophoepelde naar haar werk was een feest. Doezel liep met haar mee naar de deur wachtte tot ze echt weg was en kroop zo bij me op bed.

Toen ik heel verstandig alleen ging wonen sliep Doezel vanaf de eerste nacht bij me. Hoe klein het bed ook was hij lag er en als ik mazzel had hoefde ik me niet in achterlijke bochten in een hoekje van m’n tweedehands eenpersoonsmatras te wringen om hem maar niet te storen.

Na de komst van mijn grote mensen bed veranderde het gehannes helaas niet heel veel. Nog steeds midden op het bed en niet van plan te verkassen en met een beetje mazzel moesten we met ons tweeën om hem heen vouwen. Dat doe je als kattenliefhebbert. Achterlijk eigenlijk.

Nu ik ben gaan hokken hebben we dat probleem nog steeds, aan Frans zijn voeten ligt er één en als ik ga slapen komt Doezel. Die vertrekt voor ik hem in mijn slaap plet of uit bed lazer. Met wat geluk slaap ik door tot een uur of 5 dan komt Doezel weer en tussen 6 en 9 komt Marion.

Af en toe lig ik overdag mijn roes van een nachtdienst uit te slapen. Afhankelijk van het weer heb ik dan 1 of meer bedgezellen. Alsof ze het begrijpen laten ze me al vanaf de eerste keer met rust. Letterlijk. Ze kruipen voorzichtig bij me spinnen, foezelen en slapen in. Ik merk er niets van. Uiteraard ligt Frans ook naast me, na mijn nachtdienst kruip ik naast hem en als ik wakker word is hij heel zacht uit bed gekropen en iets aan het doen. Maria wilde me in het begin wel eens storen en heeft dan ook haar eigen plek op bed. Ze laat me de laatste maanden wel met rust. Maar de eerste weken sliep ze bovenop me. Haar plaats, vond ze. Karaktertje die kat.

Inmiddels ben ik wel gewend aan dat samen slapen. De katten beginnen langzaamaan in de gaten te hebben dat ik ’s nachts geen fluit zie en lopen me dan ook niet voor de voeten als ik naar het toilet ga. Die mormels hebben allemaal hun eigen plekje ergens in de kamer waar we ze ook instoppen opdat ze hun kop houden tot we weer wensen wakker te worden. En hoewel ze echt wel eens klieren verkies ik toch dat samen slapen. Liefst in de vorm van mijn twee mannen, een spinnende kater en een zacht snurkend vriendje.

Blog ontstaan door een random word generator en de twee woorden together en sleep, oftewel samen slapen.

20 thoughts on “Samen slapen

 1. Geweldig!!
  Nima ligt altijd aan mijn voeten, maar oh wee als ik durf te bewegen … dan krijg ik een klaagzang en ofwel gaat ze lopen ofwel herlegt ze zich.
  Het zijn speciale wezens die katten :-)

 2. Heerlijk he :)
  Toen wij onze kattenmeisje in huis haalden, wilde mijn gozer in eerste instantie ook niet dat ze op bed sliep of in de slaapkamer was. Maar ik had een goede keus gemaakt: ons meisje kan deuren openmaken en was niet van plan ons achter een dichte deur te laten slapen. En … ze is zo slim: ze kroop op bed tegen hem aan, alsof hij haar mammie was. Hij kreeg het niet over zijn hart om haar de kamer uit te gooien. Dus sliep ze een uurtje bij ons op bed en de rest van de nacht in de woonkamer. De rooie kater die er later bij kwam is was dwingender en richt zich meer op mij. Het liefst vouwt hij zich op mijn kussen om mijn hoofd, ook in de zomer. En als ik minder dan een kat-lengte tegen mijn gozer aanlig, komt de kater er even tussen om ons op gepaste afstand te scheiden (hij is wat jaloers en bezitterig).
  De hond kan niet op bed springen (chihuahua). Maar op zondagochtend heb ik een soort van verbond gesloten datde hond op bed mag, als mijn gozer nog slaap, zolang de hond hem niet wakker maakt. En mijn meest gelukzalige moment is dan dat het meisje aan mijn voeten ligt (want dat doet ze eigenlijk nooit: ze is echt mijn gozer’s vriendinnetje), de kater op mijn hoofdkussen en de hond tegen mijn zij. En dan heerlijke ochtendmuziek op de radio.
  Dat mensen het niet fijn vinden om huisdieren op bed te laten slapen, dat snap ik. Maar dit is mijn familie. Je zou een kind met een snotneus toch ook niet uit je bed gooien?

 3. Ha, leuk, random generator voor blog onderwerp!

  Vroeger sliepen de katten bij ons. Best gezellig, moet ik toegeven, vooral ś avonds.

  Tegewnoordig, nieuwe katten, ook nieuw huis, hebben we dat maar niet aagnewend. Scheelt een hoop slijtage aan behang én veel meer plezier bij het uitslapen voor ons, geen zeurende katten ;s ochtends vroeg die eten willen (want zolang ze in een andere kamer aan het zeuren zijn horen we ze niet, haha)

 4. Dat wil ik dus niet, de katten mee naar bed. Zeker nu niet: ze zijn zo verschrikkelijk in de rui.

  Wel leuk die random word generator. Bij totale inspiratieloosheid een uitkomst lijkt me.

 5. Ik heb vroeger ook katten gehad en die mochten ook altijd bij mij in bed slapen. Ik vind dat gewoon gezellig, hoewel ik wel iedere morgen m’n bed moest uitkloppen met al die haren.

 6. Haha, heel herkenbaar, we hebben hier ook drie katten rondlopen die op de een of andere manier ook ergens een plekje zoeken op de slaapkamer. Tegen de tijd dat we normaliter opstaan ontstaat er wat reuring in de tent, dan willen ze brokjes…

 7. Hier geen dieren in de slaapkamer. De tegenpartij zou dat wel willen, maar helaas. Ik doe dan geen oog dicht vanwege jeukende ogen en zo.

 8. Lang geleden hebben wij eens gekampeerd op de camping het Vliegembos in Amsterdam-Noord. De eerste nacht kregen wij de daar woonachtige kat als slapie en dat was niet alles, hij stal de volgende morgen ook nog onze kaas.Een leuk beest, dat wel, maar ’s avonds hebben wij de tent beter dichtgeritst. Mijn huidige poes Dolly wil soms ook wel eens mee naar bed, maar mijn tolerantie wordt zwaar op de proef gesteld als ze ’s nachts tegen half 4 wakker wordt en zich uitgebreid gaat zitten wassen,.

 9. ik maar denken dat jullie zijn gaan samenwonen , maar nee het heet nog steeds hokken
  zelf slaap ik altijd alleen , is er in de nacht bezoek , slaap ik minder :)
  huis dieren had ik nooit , buiten de landbouwhuisdieren dan
  slaap wel groet

 10. ja, ik slaap altijd alleen, dat ben ik dan weer zo gewend, ik zou niet anders willen. Evengoed wel gezellig dat er altijd iemand is na het ontwaken.

 11. Nee, ik ben echt alleen gewend, en dat zal hopelijk ook voor altijd zo blijven.
  Wel gezellig wakker worden overigens, als er altijd iemand is.

 12. Doezel wilde wel zeker weten dat ze de deur uitwas.
  Katten houden van gezelligheid, maar wel op hun manier.
  Nou een kat kan ook wel snurken. Hans

 13. Meer dan dertig jaar geleden had ik ook zo’n huisgenote. Sliep op het voeteneind. Ik herinner me dat ze een keer tussen dekbed en hoes verdwaalde, dat werd een heel gevecht om de uitgang te vinden. Met de komst van meneer F. was het gedaan met huisdieren. Hij moet er niets van hebben. Katten, ik blijf ze leuk vinden.

 14. Een van onze vroegere katten heeft ons bed uitgeprobeerd als we er zelf ook in sliepen.
  Na een paar nachten zocht hij zijn heil in een la met shirtjes. Wij lagen niet lekker, denk ik. ☻

 15. Mijn kat ligt overdag op mijn plekje in bed te slapen. ‘s Nachts heb ik hem er liever niet. Of hij springt plots op mij met z’n bijna vijf kilo, of hij tikt steeds op mijn arm om te zeggen ‘kom er nu eens uit’ of hij miaauwt aan mijn oor. Hij kan er gewoon niet tegen dat ik slaap. Hij wil gewoon altijd de aandacht. Misschien ligt dat aan het feit dat hij alleen is? Nu ja, ik heb hem ook enorm verwend. Ik kan niet anders, ik zie hem te graag.

 16. Bij mijn eerste lief woonde puki.
  Wanneer ik in bed kroop lag puki op mijn voeten.
  Precies het moment dat ik in slaap viel verdween puki.

  Wanneer ik dan weer de slaap probeerde te vinden verscheen zij weer.

  Ach, het hoorde bij haar om mij steeds weer wakker te maken.

  Vrolijke groet,

Comments are closed.

Back To Top