Vanaf de brug kijk ik over het water
en denk aan wat hier is gebeurd
lang geleden hier een zwarte krater
nu weer opgebouwd en gekleurd
Toen bedolven bommen de straten
torende alleen de kerk nog hoog
vele van huis en haard verlaten
terwijl zijn moordenaar wegvloog
De wederopbouw heeft lang geduurd
Maar wordt vol trots dit jaar gevierd
De vijand na 5 jaar weggestuurd
Toch de stad voorgoed ontsiert
Maar de herinnering is gebleven
eenieder diep in het hart geraakt
Toch is zijn bewoner niet klein gemaakt
Rotterdam is blijven leven.
VillaSappho says
Er zijn nog best mooie en bijzondere plaatsen over vertel ik je binnenkort over;)
VillaSappho says
Ik weet inderdaad een hoop over die tijd. De Willemsburg is mn favo brug, juist door de geschiedenis.
Minoesjka says
Ja, zag gelijk dat het de Willemsbrug was.
En ja, daar past dit gedicht prachtig bij, deze zwarte bladzijde van de geschiedenis begon immers met het gevecht om de oude Willemsbrug.,,,, maar dat hoef ik jou niet te vertellen ;-)
VillaSappho says
Haha ik doe het ervoor (rechtert niet) dichtert wel;)
Hartelijke Hot Hulk says
Ik bedoel STADSDICHTER.
Hartelijke Hot Hulk says
Bij deze benoem ik je tot STADSRECHTER van RRRRRRRRROTERRRRRDAM!
Mooi geschreven Lieve Liesbeth.
.Marylou says
Heb vrienden in Rotterdam dus weet heel goed wat er daar gebeurd is.Er schoot eigenlijk niets over dus voor velen nostalgie met een pijnlijke herinnering maar moet zeggen dat ze het prachtig heropgebouwd hebben.Ik kom er heel graag.
Leo de Adviseur says
Rotterdam is een van de fraaiste steden om langs te rijden. Niet zo bedoeld als het leest wellicht. Ik kom er regelmatig langs, via de Brienenoordbrug en vooral ‘s-avonds is het dan schitterend om de skyline van de stad te zien. Ook al heb ik weinig met hoogbouw, in Rotterdam past het. Al is de aanleiding daarvoor buitengewoon triest. De Duitse luchtaanval was terreur, niet meer, niet minder.
VillaSappho says
Zeker doen, maar let begin september op de wereld haven dagen, dan is het erg druk.
VillaSappho says
Thanks! Het is de Willemsbrug met een stukje van de Waslijn ervoor. Ik maakte de foto dinsdag omdat ik bij het schrijven van het gedicht ook aan de die locatie dacht. De Willemsbrug is van na de oorlog maar op zijn plaats was de brug die de Duitsers maar niet over kwamen, was het front.
VillaSappho says
Dat mag hoor, Rotterdam is een bijzondere en heel specifieke stad.
VillaSappho says
Thanks lieve Mirjam, door allerlei dom gelul heb ik die tentoonstelling gemist. Was voor mij wel de omslag om niet meer op anderen te wachten en gewoon te gaan doen wat ik wil. Was dinsdag in de stad, heb genoten!
VillaSappho says
Nee er waren al plannen om de stad aan te pakken. Het gebied rond de Goudsesingel was verkrot, op de kaart hadden de straten een nummer omdat de namen er niet in pasten zo dicht stonden de huizen op elkaar. He centrum was prachtig, vergelijkbaar met Delft nu. Als je rond de Veerhaven kijkt of in Delfshaven dan zie je hoe het was. Er waren al jaren plannen om een deel van de singels dicht te gooien om de stad bereikbaarder te maken. Zo is de hele Westblaak niet gebombardeerd het bestond niet eens, het is aangelegd om het toenemende verkeer te kunnen bergen. Een deel van het hart van Rotterdam ligt onder de straten, de singels zijn ermee gedempt.
De Rotterdammers waren een dag na het bombardement al aan het ruimen, huilend maar alle bruikbare stenen werden afgebikt en hergebruikt. Mooi he.
VillaSappho says
Ja klopt, wil wel ooit over de stad vliegen in een luchtballon. Denk dat de mensen van van vroeger alleen de ronding van de Maasmond herkennen er is zoveel veranderd. Toch als de foto’s van het oude Rotterdam zie of de beelden van het bombardement dan raakt me dat nog altijd.
EJW says
Mooi gedicht. Rotterdam is herrezen uit de puinhopen. Een prachtstad waar ik nodig weer eens naar toe moet.
Henk Jonkvorst says
Die echte weemoed naar dat oude Rotterdam is nog maar voor enkelen weggelegd .. toch ? Wat zou je mooie beelden kunnen schieten als je naast fotograaf ook een vogel kon zijn :)
Blewbird says
Ja, Rotterdam, pas nog geweest. Ik heb er geleerd, gezien en gelezen dat de wederopbouw al in 1941, dus onder het naziregime, op gang kwam. Zie hier bijvoorbeeld: https://nl.wikipedia.org/wiki/Basisplan_voor_de_Wederopbouw_van_Rotterdam
Het was dus geen ‘oorlog achter de rug we gaan het nu allemaal beter doen’ plan. Daar was ik wel een beetje teleurgesteld over, maar ik weet niet wat ik mij tot nu toe had voorgesteld, dat de stad 10 jaar lang in puin had gelegen en dat er dan opeens een prachtig plan werd gemaakt en gerealiseerd? Word wakker, Blewbird:-).
Mooi gedicht en foto indeed!
Mirjam Kakelbont says
Ik ben er trots op dat ik in Rotterdam geboren (en getogen) bij. Het is echt mijn stad.
Ik heb een boek met foto’s van voor/tijdens en na de oorlog en ben naar de tentoonstelling WOII geweest in de Kunsthal. Met oude opnames van het bombardement. Nog steeds zie ik de foto voor me van een stad in puin en alleen de St Laurens die recht overeind staat. Als een teken dat het ooit weer goed zou komen…
Schitterend geschreven!
Trees says
Mooi gedicht! Ik heb niks met Rotterdam maar dat de oude kern en het oude stadshart weg is vind ik toch wel erg voor de Rotterdammers.
Rietepietz says
Ja de foto is heel bijzonder, dat vinden veel mensen Rotterdam ook dus dat past perfect bij elkaar.
rebbeltje says
Mooi gedicht en mooie foto
willyduvel says
Heel erg mooie foto !! Grts
Edward McDunn says
Mooi geschreven Liesbeth, Rotterdam bruist als nooit tevoren. De foto verdient een gouden randje…erg knap gedaan.
hennie says
Mooie foto
karel says
dat is een mooi gedicht Liesbeth
dat heb je mooi verwoord
ik was een paar maal in Rotterdam en het is een mooie stad
leuke reactie
het is eigenlijk een vreemde uitspraak
dom zijn aan haarkleur linken :)
ellyvandoorn says
Wat een prachtige foto.