Rotterdamse vlaggen op de Boompjes
Zuid-Holland

Dwalen door Rotterdam

Zoals wel bekend heb ik een grote voorliefde voor Rotterdam. Alhoewel ik vrijwillig vertrokken ben, mis ik die stad nog elke dag en kan ik niet anders zeggen dat het waar is wat ze zeggen. Als Rotterdam in je hart zit gaat ze er nooit meer uit. Zo kwam het dus dat ik alweer een poosje verlangde naar een rondje Rotterdam. Zoals altijd ging ik redelijk onverwacht, het was de avond ervoor dat ik een treinkaartje regelde en de volgende morgen stapte ik in de trein. De reis ging voorspoedig en al snel zat ik op een ov-fiets. Er was mooi weer voorspeld, zonnig en niet te warm, schitterend fietsweer dus. Ik had een aantal dingen te doen maar hoopte genoeg tijd te hebben om 3 dingen van mijn lijstje te schrappen.

Gepassioneerde duiven

Eén van mijn favo dingen is gewoon zonder echt doel door een stad fietsen, me laten verrassen, kijken genieten fotograferen en wel zien wat ervan komt. Zeker in een stad als Rotterdam kom je genoeg tegen. Wie kijkt vindt tussen alle overbekende kiekjes juist de onbekende locaties en legt die vast om iedereen te laten zien hoe mooi deze stad is. Ik had wat dingen te doen maar uiteindelijk sjeesde ik door het centrum de Erasmusbrug over, ging naar de super in de Entrepothaven en zo zat ik even iets te eten langs het water. Waar ik deelgenoot werd gemaakt van de nou niet bepaald nachtelijke escapades van een stel duiven. Terwijl de opdringerige damesduif scoorde fietste ik verder. De oude spoorbrug de Hef is al tijden in renovatie en staat nu volledig ingepakt als een stel gegipse klauwen in de lucht te grijpen. Het is geen gezicht maar als de renovatie klaar is pronkt die schitterende brug weer boven de stad uit.

Rotterdamse brandweerkazerne in opspraak
Ik voelde de wind door mijn haren gaan toen ik de Willemsburg af schoot, langs de Blaak, de bibliotheek en markthal, kriskras richting Oostplein om daar verderop een rondje te maken en rustig aan terug te keren richting de ondergaande zon. Met de zon in m’n gezicht fietste ik op mijn gemak door de stad. Ik hoorde de trams, het water en de klokken van de Laurenskerk, ik zag de borden bij de brandweer en de eveneens hardwerkende schippers en fietste toen naar de Euromast.

Een bemanningslid gaat aan boord van zijn schip
Ja de Euromast, dat was één van de drie dingen op mijn lijstje. Genieten van de ondergaande zon vanaf de Euromast, kijken over de stad en wegdromen bij de kleuren van het gouden uur. De hele dag was ik er bedacht op geweest dat er wolk of bui tussen zou kunnen komen, maar toen ik eenmaal met mijn krullen in de wind stond te genieten wist ik dat dit één van mijn overweldigend verstilde geluksmomenten was.
Intens genietend keek ik naar de prachtige zonsondergang, streepte in gedachte mijn lijstje af en bedacht me hoe bevoorrecht ik ben dat ik zorgeloos op deze mast kan staan hoog boven de stad en terwijl de laatste zonnestraal mijn gezicht verlichtte ondernam ik de tocht terug naar huis. Voor nu ben ik even voldaan van deze prachtige stad, maar geen zorgen ik kom terug al is het maar om jullie te vertellen wat die andere dingen op mijn lijstje waren.

Zonsondergang boven Rotterdam gezien vanaf de Euromast

25 reacties

 • VillaSappho

  Ja die fietsen zijn er gewoon. Abonnement kost 10 euro per jaar en dan iets meer dan 3 euro per fiets per 24 uur.

 • VillaSappho

  Goed je ogen uitwrijven de volgende keer, Rotterdam heeft nog prachtige oude plekjes maar je moet ze wel even opzoeken.

 • VillaSappho

  Ah hoe mooi, ik herken het hoor, Rotterdam is echt mijn stad en zo praat en schrijf ik er dus over.

 • Mirjam Kakelbont

  Hadden we elkaar zowaar tegen kunnen komen in de stad. Dé stad, want voor mij is er maar één: Rotterdam. Ik ben trots dat ik daar geboren en getogen ben. Fijn hè, gewoon een beetje slenteren. Mensen kijken. Terrasje pikken.
  Mooie foto’s! Vooral de een na laatste vind ik heel bijzonder.
  Lieve groet

 • petergreyphotography

  Veel fotogenieker zul je een stad als Rotterdam in Nederland niet vinden, op misschien Apeldoorn na. (Dat laatste was een grapje) Amsterdam, Delf, leiden etc, zijn mooi maar Rotterdam kruipt in je camera (wat heet: baant zich een weg!) Als kind heb ik een paar jaar in Zwijndrecht gewoond en toen ik enige tijd geleden weer eens de pont naar Dordrecht nam rook ik de Merwede en alles wat erachter lag en ik hoorde mijn vader weer zeggen toen we Rotterdam binnenreden: ‘De Van Brienenoordbrug! Jongens, dit is de nieuwe Van Brienenoordbrug’. En ik was trots op mijn vader die die naam uitsprak alsof hij de brug zelf gebouwd had en in het westen streek de winterzon over de Maas.

 • Ferry & Jacqueline

  Verleden jaar zijn wij naar Rotterdam geweest. Het is daar wel mooi om te zien. Zelf naar markthal zijn wij ook geweest. Je hebt wel mooie foto’s gemaakt. Euromast zijn wij nog niet geweest om te kijken. Toen had ik vreselijk pijn aan mijn knie. Ik kon niet meer lopen. Zo erg was het. DE laatste foto is echt schitterend om te zien.

 • Rietepietz

  Ik ken Rotterdam niet echt goed en heb er de mooie kanten nog niet van kunnen ontdekken maar dat ligt vast aan mij, misschien moet ik er eens met een goede gids gaan wandelen;-)

 • tagrijn

  Ik woon precies tussen A’dam en R’dam. Kom in beide steden, maar heb altijd een doel. Rotterdammers zijn meer open, terwijl Amsterdammers wat hautainer zijn en je zien als iemand uit de provincie. Maar als het alleen om mooie en gezellig plekjes gaat toch A’dam.

 • ellyvandoorn

  Mooie foto s. Leuk als je de stad op je duimpje kent en ook nog de vrijheid hebt om te fietsen. Wij komen niet verder dan de standaard, maar ook dat is genieten. Leuk verslag ik heb meegenoten.

 • Morgaine

  Wat jij met Rotterdam hebt, heb ik met Amsterdam, zelf een aantal keren in Rotterdam geweest, maar ik zie of voel dat niet, hahahaha maar dat zul jij met Amsterdam hebben en daar is mijn hart vol van als ik terug ga, voelt altijd als thuis komen.

  Wel een hele mooie foto van de duiffies :D

  X

 • Bertie

  Je houdt van Rotterdam, dat is duidelijk. Prachtverhaal.
  Je had mee kunnen doen met de Stadsgedichtenwedstrijd. Idee voor volgend jaar?

 • Leo de Adviseur

  Gek genoeg ken ik de stad Rotterdam slechts oppervlakkig. Van zakelijke ontmoetingen, een toeristisch tripje, een keertje slechts op een terrasje ergens aan de havens. Echt bekeken heb ik hem nooit. Ik lees dus met plezier mee.

 • Matroosbeek

  Mooie foto van de verliefde duifjes. Wil ook graag nog een weekendje terug naar Rotterdam. Zeker na deze lofbetuigiing. Prachtige stad. Ik was er al en logeerde toen in hotel New York. Heerlijke tijd gehad daar… Staan die fietsen dan gewoon bij het station? Wel handig.

 • karel

  ja het is een mooie stad , dat zal niemand kunnen ontkennen
  en als je zo als jij er de weg goed kent , zie je ook die plekjes en momenten welke je vast legde
  met als sluitstuk een mooi moment op de Euromast
  al in al een pracht dag