Kromgetrokken en gesmolten naaimachine gevonden na bombardement Rotterdam
Museum,  Tweede Wereldoorlog,  Zuid-Holland

Museum 40-45 NU

Op één van die smerig hete dagen een paar weken geleden besloot ik naar een museum te gaan die al sinds de opening kort geleden, op mijn lijstje stond. Museum 40-45 NU te Rotterdam. Het museum is een deel van Museum Rotterdam en heeft nu een eigen locatie bij metrostation Coolhaven, niet ver van de Euromast. Vanaf het station is het een kleine 20 minuten met de fiets en dat is wat ik uiteraard deed.

Ik zei het, het was warm dus was het koele museum een welkome afwisselen. Het was rustig binnen waar ik al op gehoopt had en zo liep ik even later met een tablet in m’n handen langs vitrines vol producten uit de Tweede Wereldoorlog. Ik herkende het als een collectie en dat bleek het ook te zijn, wat begonnen was als traumaverwerking is nu een groot onderdeel van een educatiecentrum voor jongeren en een museum voor de nieuwsgierigen.

Museum 40-45 nu Rotterdam

Producten met een intens verhaal
De vitrines liggen gevuld met producten die uitgewerkt zijn in een speciaal voor het museum ontworpen app. Aan de hand van nummers en het aantikken van de planken, was het mogelijk achtergrond informatie te lezen over een heel groot deel van de collectie. De vitrines die door het museum ‘open depot’ worden genoemd, zijn onderverdeeld in onderwerpen, zo komen onderwerpen als bombardement, verzet, hongerwinter en bevrijding aan bod.
Bij elk onderwerp vind je de bijbehorende producten. De Walfareblikken bij de hongerwinter, een klein illegaal gemaakt blikje uit Kamp Vught en de nagemaakte stempels bij verzet, een po gemaakt van een Duitse helm en één van de dingen die me het meeste raakte en eigenlijk alles zeggen over het bombardement; een totaal vervormde naaimachine.

Een aantal stuks van de collectie vormen de leidraad van de experience. Een film ingesproken door Wilfried de Jong en bestaande uit oude en nieuwe beelden vertellen het verhaal van het bombardement en de alles verwoestende vlammenzee. De ruimte waar de film te zien is, is ingenieus uitgedacht, de film is rondom te zien en ook op de tafels, het maakt het gevoel reëel en echt een ware prestatie voor dit relatief kleine museum.

Museum 40-45 NU is de moeite waard en ideaal om te combineren. Zo liggen de Euromast en Pannenkoeken boot op loopafstand, maar kan er ook gedacht worden aan een fietsroute. En die fietsroute daar kom ik nog op terug (klik!).

17 reacties