Mijn perfecte boek

Mijn perfecte boek

Mijn perfecte boek

Elke boekverslinder heeft een voorkeur voor boeken sommigen zweren bij series anderen lezen liefst de klassieker. Ik niet, mijn smaak is breed maar specifiek. Daarnaast moet mijn perfecte boek nog aan wat dingen voldoen.

Mijn perfecte boek heeft tussen 200 en 280 bladzijdes, ik hou absoluut niet van dikke boeken. En ook de hoogte is een punt te hoge en dikke boeken lezen niet lekker. Ook series lees ik liever niet, meestal zijn boek 2 en verder toch slechter.

Hard- of softcover kan me vrij weinig schelen, maar ik hou niet van die goedkope uitgaves met bruinig superdun papier.

Als je zoveel leest als ik realiseer je je vanzelf dat bepaalde uitgevers favoriet zijn. Het voormalige Arena wat overgenomen werd door Boekerij en nu Boekerij Meulenhoff heet maar ook House of Books zijn toch we logo’s die me opvallen in de kast.

Ik geef niets om nieuwe boeken het idee 20 euro te betalen voor een boek wat ik gunstig geval in drie dagen uitlees, staat me enorm tegen. De kans dat het boek dermate goed is dat ik het wil houden is daarnaast ook nog zeer gering. Tweedehands boeken ruiken lekkerder en de kans nog eens iets bijzonders tegen te komen is ook aanwezig.

Op de achterkant staat geen beeldvullende foto van de schrijver maar heel normaal een tekst wat duidelijk maakt waarover het boek gaat. Hartstikke leuk hoor die totaal vreemden die zeggen dat het een goed boek is, maar daar trek ik me toch niets van aan.

Ook niet onbelangrijk, de cover. Glad en geen domme beeltenis voorop. Zoals dat boek over Brabants dorp wat een foto van een Noord-Hollands dorp erop heeft staan, daar knap ik dus op af.

En uiteraard waarom het allemaal draait, de inhoud. Ik lees meestal waargebeurde boeken en boeken over de Tweede Wereldoorlog. Een combinatie daarvan en dan ook nog afspelend in Nederland maakt het boek in theorie perfect. In theorie ja want ik kom nogal eens fouten in boeken over WO2 tegen en dan zoveel ik me afvraag of er überhaupt proeflezers met kennis van zaken bestaan.

Hoe ziet jouw perfecte boek eruit?

15 thoughts on “Mijn perfecte boek

 1. Mijn perfecte boek?
  Mijn voorkeur heeft een paperback, een harde kaft maakt een boek zo “zwaar”. En daar ik ze overal mee naar toe sleep heb ik liever meer bladzijden dan kaft.
  Mijn ideale boek telt tussen de 350 en 400 bladzijden. Daarnaast heb ik een schifting gemaakt en lees het liefst alleen Nederlandse schrijvers, immers, we hebben zoveel goede! Maar uitzonderingen bevestigen de regel, dus zeker voor interessante leesclubs maak ik uitzonderingen. De meeste boeken zijn uitgegeven door de Crime Compagnie of de Boekerij, maar voorkeur heb ik niet.
  Tegenwoordig koop ik zelden nieuwe boeken, ik lees heel veel via de Bibliotheek, lekker thuis reserveren en dan ophalen, ideaal systeem.

 2. Geen zinnig woord over te zeggen, ik lees nog steeds véél te weinig om “het ideale” boek te kunnen omschrijven. Nieuwe boeken koop ik nooit maar kom wel eens iets tegen in het minibiepje. Vond iets van Jan Kuitenbrouwer en iets van Carmiggelt.

 3. Hoe mijn perfecte boek er uit ziet maakt me niet zoveel uit. Maar mijn perfecte boek heeft een vlotte schrijfstijl. En ik leef zo mee met de personages in het verhaal dat ik niet kan wachten tot ik even tijd heb om weer verder te lezen.

 4. Mijn perfecte boek is rond de 400+ pagina’s en dan leest het makkelijker met een softcover. Maar soms laat ik me zeker ook verleiden door dunnere boeken met hardcover door hun schoonheid. Zo lees ik nu Day Dreamer en Night Thinker van Luna Van Roosen. Die boeken zien er fantastisch uit en het verhaal is een leuke afwisseling van wat ik normaal lees.

 5. De donkere avonden komen er weer aan, dus er is straks tijd genoeg op te lezen. Hans

 6. Ik lees het liefste historische romans, of het tegenovergestelde, Science Fiction boeken. Liefst van schrijvers die mij door leeservaring al bekend zijn. Gelukkig vind je die ook wel vaak tweedehands.

 7. Ik ben een alles lezer en het meeste op mijn e-reader. Kleine boeken, grote boeken, dunne boeken, dikke boeken. Wat zwaars, wat luchtigs en alles daar tussen in.

 8. Dat perfecte boek staat inmiddels, heel saai, op mijn e-reader.
  Al vind ik de twee boekenkasten in huis nog altijd het allermooiste.

 9. De voorkant doet me niet zo heel veel, omdat ik vooral op de inhoud let, maar ik moet eerlijk zeggen dat een achterkant met quotes en een enorme hoeveelheid tekst over de schrijver bij mij -net als bij jou- ook wel een afknapper is.

 10. Mijn favoriete boek is lekker dik (600 of zoiets pagina’s)
  Liefst met een mooie cover: niet te kitscherig of raar getekend
  Ik lees graag boeken die begin vorige eeuw of eind 19de eeuw spelen of juist in de huidige tijd en mijn voorkeur hebben toch Engelse/Amerikaanse of Duitse auteurs
  Ik koop al mijn boeken nieuw ben niet van tweedehands ( ook kost het me kapitalen)
  En van mijn absolute toppers wil ik altijd dat ze niet eindigen
  En dank voor de blogpost
  Ik zal ook weer eens een klein blogje wijden aan mijn boekenliefde

 11. Het moet je trekken. Ik neus wel graag tussen oude boeken maar ik lees ze al jaren niet meer. Maar de geur vind ik wel geweldig.

  Love As Always
  Dimario

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top