Midway de film
Boeken en films

Midway de film

Heel veel had ik er niet van meegekregen maar het was Frans die me wees op de film Midway die in de bioscoop draaide. We besloten op de openingsdag te gaan en tot mijn verbazing zag ik dat nog niet de helft van de toch al niet grote bioscoopzaal vol was. Lees hier mijn review over Midway, een Amerikaanse film over de Tweede Wereldoorlog die nu in de bioscoop draait.

Midway is een waargebeurd oorlogsverhaal over een niet heel bekende slag op Midway, een eilandengroep in de Arctische oceaan bij Alaska. Maar de film begint nog voor de aanval op Pearl Harbor over de zogenaamde wens vrede te houden tussen Japan en Amerika. We zien nog even een nogal slecht stukje film over twee piloten die lekker met elkaar zitten te ouwehoeren met de daken van hun vliegtuigje open en niet veel later wordt ze zo gewenste vrede bruut geschonden met aanval op Pearl Harbor. En voor je het weet richt Amerika zich weer op en zie je het ene na het andere vliegtuig vertrekken vanaf hun nog overgebleven vliegdekschepen. Wat volgt is een nogal onduidelijke periode met daarna de geslaagde aanval op de Japanse vloot.

Zoals wel te merken is ben ik niet direct in vervoering geraakt door deze film. Ja het is een typische Amerikaanse film met bloedserieuze Japanners, kauwgomkauwende Amerikanen en een ijzersterk spektakel en heel heel veel actie. Maar het verteld een totaal onbekend stuk van de Tweede Wereldoorlog, is hier en daar flink onrealistisch maar wel een vermakelijke film voor in de bioscoop.

12 reacties

 • meninggever

  De Slag bij Midway was een een ’turning-point’ voor de operaties in de Stille Oceaan. Het kostte beide strijdmachten veel mensen en materieel, soms verdwenen de vliegdekschepen onder water waarvan af men gestart was. Maar de Japanners ontdekten wel dat ze een enorme fout hadden gemaakt door Pearl Harbor aante vallen en de vliegdekschepen van de Amerikanen te missen. Niet de getorpedeerde slagschepen daar maar die aircraft carriers bleken de beslissende factor in het verdere verloop van de oorlog. Ook de grote Japanse slagschepen werden tijdens de oorlog naar de zeebodem gejaagd. Uiteindelijk was de schade aan Pearl Harbor aangericht, vereffend.

 • Nicky

  Oh, dat moet ik even doorgeven aan Vriendje-lief. Die heeft de ‘oude’ film op dvd. Ik heb ooit een bijbehorende dvd voor hem gekocht (na lang zoeken herinner ik me). Ik heb geen idee meer hoe die film heette. Ik ben band dat ik me de rest van de dag te pletter pieker..

 • Kakel

  Ik wacht wel op een andere actiefilm in de bioscoop. Wel goed dat het een op waarheid gebaseerde film is.

 • Karel

  Midway ligt dichter bij Hawaï dan bij Alaska hoor
  ooit zo’n , en wie weet de zelfde film gezien
  wat je zegt , echt iets Amerikaans