Middelpunt van Nederland

Middelpunt van Nederland

Middelpunt van Nederland

Als ik ergens moet zijn is één van mijn eigenwijze gewoontes altijd op te zoeken wat er nog meer te doen is. Een toeristische trekpleister staat meestal door de drukte niet bovenaan mijn lijstje, maar deze keer wel. Want ik bezocht het Middelpunt van Nederland wat voor de verandering eens geen vergeten BN’er is maar een plek in Lunteren, schijnbaar.

Geschiedenis
Middelpunt van NederlandIn de jaren 50 van de vorige eeuw sprak de toenmalige directeur van het VVV met een boer die beweerde dat er ooit 3 stenen bovenop de Goudsberg bij Lunteren lagen. De drie stenen, zonnewende stenen zouden elk de richting aangeven waar de zon op de langste en kortste dag opkomt. Ook beweerde de boer dat deze berg, die een uitloper van de Veluwse stuwwal is, het middelpunt van Nederland is. Met evenveel grond ten oosten en westen. De directeur vond hoegenaamd één van die oude stenen terug en plaatste die bovenop de berg, nou ja dat liet ‘ie doen het is Sisyphus niet.

Middelpunt of niet?
Toch is er ook al jaren gesteggel of die berg daar wel het midden is. Als je de uithoeken van Nederland bekijkt (Vaals, Rottumeroog, Sint Anna Ter Muiden en Terschelling) dan snijden de lijnen tussen deze plaatsen in Lunteren, niet op die berg trouwens dat zou een beetje te toevallig zijn. Dat punt ligt 11 kilometer verderop, of toch niet? Amersfoort beweert namelijk dat Onze Lieve Vrouwtoren het kadastraal middelpunt is, volgens Putten ligt het zwaartepunt bij hun, Baarn zegt in het midden van een cirkel rond Nederland te liggen en volgens een berekening uit 2003 is Soest het middelpunt. Maar ja in Soest hebben ze geen grote kei op een berg met uitzicht en dat werkt nou eenmaal heel goed als toeristische trekpleister.

17 thoughts on “Middelpunt van Nederland

 1. En ik die dacht dat een bepaalde NL politicus die ik hier niet bij naam ga noemen het middelpunt van Nederland is.

 2. Middelpunt..??…..net zo iets als het zeggen dat wij in Holland wonen…..mooi niet…..je hebt wel Noord Holland en Zuid Holland…maar wij…althans jij en ik wonen in Nederland.!!
  Zoek naar eens op Liesbeth…..Nederland…….!

 3. Voor het binnen hengelen van toeristen zien sommige gemeenten zichzelf als het Middelpunt van de Wereld.

  De rivaliteit tussen de verschillende stenen die jij noemt vind ik vooral komisch.

  Vrolijke groet,

 4. Vergeet ook niet dat ons land zoals we het nu kennen in het recente verleden heel andere grenzen had. We verloren relatief kort geleden de zuidelijke Nederlanden aan de Belgen. Delen van wat nu Duitsland is behoorde toe aan Nederland en zo meer. Die metingen zijn dus inderdaad altijd een beetje natte-vingerwerk. Maar het blijft leuk om die plekken te bezoeken en de claims te ondergaan…

 5. Het is maar net hoe je het bekijkt. Soms hebben we wat meer strand, soms wat minder. Dan verschuift het middelpunt acuut.

 6. Haha ik vind het ook altijd zo leuk dat in Nederland een klein heuveltje meteen een berg heet. :) En met die kei erop, oké, vooruit dan maar: middelpunt.

 7. Ja, ik heb er wel eens over gelezen, ook op Wikipedia, dat is ook echt Nederlands, geen middelpunt, maar meerdere middelpunten. Een hoogste punt en een laagste punt is er ook nog, en een noord, zuid, oost en westpunt zal er ongetwijfeld ook zijn. Maar dit heb je in elk geval gezien.

 8. In ieder geval is die omgeving mooi genoeg om er wat rond te hangen en ook al die andere plaatsen te bezoeken die claimen in het midden te liggen . Ze komen dan vást “de waarheid” tegen want die ligt óók altijd in het midden;-)

 9. als ze willen kunnen ze het vandaag de dag makkelijk bepalen zou ik zeggen
  en wie weet is dat wel al gedaan , maar ik heb er nog niet van gehoord
  Lunteren ligt in ieder geval in een prachtig gebied

  fijne avond groet

 10. Hahaha.. zoek een molshoop ergens, leg er een kei op en roep dat het het Middelpunt van Nederland is.. zo gemakkelijk gaat dat toch zeker niet? Maar toendertijd met de oude middelen ergens het midden van aanduiden zal wel wat anders zijn dan met de wetenschap en verregaande technische hulpmiddelen van tegenwoordig. Dus best wel leuk dat het er nog is. En in Soest? daar hebben ze Soestdijk.. óók een tijdje middelpunt van NL geweest.. tijdens de jaren dat Juliana koningin was hè..! hahahaha!

Comments are closed.

Back To Top