Madagaskar in Zooparc Overloon

Madagaskar in Zooparc Overloon

Madagaskar in Zooparc Overloon

Ruim een half jaar geleden hoorde ik er voor het eerst over en inmiddels is het allemaal klaar en geopend. Het nieuwe deel Madagaskar in Zooparc Overloon. Zie hier de eerste foto’s en welke dieren er allemaal te vinden zijn.

Welke dieren
Alweer een aantal maanden geleden fotografeerde ik baby ringstaartmaki’s terwijl ik op hun eiland zat en ze uiteindelijk met baby en al bij ons kwamen zitten. Dat eiland ligt er inmiddels verlaten bij want de ringstaarten zijn net als de rest van de half-apen die hier woonde, verhuisd naar de andere kant van het park. Vanaf vorige week zie je de ringstaarten, rookbuiklemuren, bamboemaki’s en kroonmaki’s allemaal ik een heel nieuw gebied. Tenminste dat hoopte ik, ik moest het van een afstandje bekopen voor de rookbuiklemuren en genoot volop van de ringstaarten die dolden rond hun nieuwe binnenverblijf.

Madagascar
Het nieuwe doorloopgebied stelt een gesloten winkel voor want misschien niet heel bekend, de natuur van Madagascar is in nood. De bevolking is zo arm dat ze alleen geld kunnen verdienen met het jagen op dieren. In winkels worden ringstaartmaki’s verkocht als huisdier en bomen worden gekapt voor landbouw. Dit heeft allerlei gevolgen voor de inheemse diersoorten die sterk bedreigd worden.

De Fossa’s komen!
Al weken plaagde ik Frans een beetje, de fossa’s de fossa’s komen! Pas van de week liet ik hem dit filmpje zien en begreep hij die pure onzin. Nou ja onzin, naast het nieuwe verblijf van de half-apen heeft ook de Fossa intrek genomen in Madagascar in Zooparc Overloon. De Fossa heet ook wel fretkat en is de natuurlijke vijand van de half-apen. Hoewel begrijpelijk liet de fossa zich allereerst niet echt zien. De weerspiegelingen en het werkelijk afschuwelijk lelijke gaas maakt foto’s maken tot een ware hel. Allicht als de zon net anders staat, dat de ruit niet vreselijk weerspiegelt.

Het nieuwe verblijf
De borden vertelde me maanden geleden al waar het nieuwe deel kwam en dat is nu mooi opgevuld. Het is sfeervol en prachtig aangelegd. Een nieuw pad, hekwerken en maar weinig bomen. Per direct is het niet meer mogelijk om de ringstaarten aan een blaadje te zien knabbelen direct van de boom. Ze hebben genoeg klimmogelijkheden, maar niets lijkt om wat ze in de natuur hebben. En dan hebben we het nog niet over dat vervelende muziekje en werkelijk bloedirritante gerinkel van de telefoon. Achter dat gerinkel verteld een stem over wat er in Madagascar aan de hand is, maar zonder vrijwilliger die erop wijst, pakt niemand de hoorn op.
Het kleurrijke werkt erg leuk op foto’s, maar in de volle zon is het geel erg fel en dat is te zien aan de maki’s die regelmatig hun binnenverblijf inschieten en daar weer vertrekken omdat kinderen op het raam tikken. De schildpadden hebben een mooie plek gekregen op het eiland, net zoals de rookbuiklemuren. Die laatste zitten redelijk ver weg, maar hebben tenminste de rust die ze nodig hebben.

Ik heb het nieuwe verblijf met gemengde gevoelens aangenomen. Fotogeniek is het maar één keer ben ik bang. Je wil dieren met een mooie groene achtergrond vastleggen en ondertussen zien dat ze genieten. Dat laatste dat doen de ringstaartmaki’s in ieder geval wel. Allicht dat ik me volgend jaar ook thuis voel in Madagaskar in Zooparc Overloon. Als de planten zijn aangegroeid en de grootste drukte verdwenen is.

 

17 thoughts on “Madagaskar in Zooparc Overloon

 1. Een mij onbekende dierentuin dus ik kan niet vergelijken. Maar afgaande op jouw foto’s hoop ik m’et jou dat er flink de groei komt

 2. Ik heb weinig tot niets met dierenparken, maar langzaam maar zeker ben jij mij steeds nieuwsgieriger aan het maken omtrent Zoo Parc Overloon.

 3. De oude situatie was niet ideaal omdat het er best klein was. Voor de mens de dieren doken de bomen wel in. Ik mis gewoon een hoop groen waar de dieren in kunnen schuilen.

 4. Je schrijft zelf al over je gemengde gevoelens. Ik kom bijna nooit in dierentuinen maar als ik er fotografeer is dat om de dieren vast te leggen alsof ze zich in hun eigen leefmilieu bevinden. Althans zo goed mogelijk. Het onderkomen ziet er prachtig uit maar is voor mij geen foto waardig. Het schijnt dat bijv. apenheul de laatste jaren behoorlijk is aangepast en de foto’s die ik onlangs van iemand zag hebben me toch nieuwsgierig gemaakt. En zo laat ik misschien toch nog eens verleiden om in een dierentuin te fotograferen

 5. Veranderingen terwijl je de oude situatie eigenlijk ook wel best vond en er leuke herinneringen aan hebt.. tja, da’s altijd moeilijk. Maar het zal wel weer wennen denk ik.. en mooier worden.

 6. Aah wat een leuke foto’s! Ik ben er nog nooit geweest, maar ik woon ook niet echt in de buurt. Het is zo te zien wel echt een bezoekje waard, mocht ik een keer die richting op gaan.

 7. Wat een mooie plaatjes! Ik ben er nog nooit geweest, en dat terwijl het toch best in de buurt ligt voor mij.

 8. Daar zijn wij nooit geweest. Wij hadden in de vakantie ook ergens anders gegaan. Je foto’s is echt heel leuk geworden. Wat is daar ook mooi om te zien.Mooie omgeving. Fijne dag.

 9. Wel een mooie uitbreiding, is een publiekstrekker.
  Ook deze mensen willen leven, hier in het westen hebben we ook heel veel overhoop gehaald.
  Deze dieren zijn allemaal in gevangenschap geboren en weten niet beter. Hans

 10. Het ziet er mooi uit en ik vind de gedachte achter de ‘herrie’ ook goed, maar ik vind zelf dat soort herrie in een dierentuin nogal overbodig.

 11. Ik ben er nooit geweest, maar kom binnenkort in de buurt. Als ik naar je foto’s kijk is dit zeker een bezoek waard.

 12. net wat je zegt , met wat begroeiing zal het er al veel mooier uitzien
  en wie weet komen er genoeg klachten over de muziek en telefoon en gebrek aan aanwezig personeel , op dat ook dat verbeterd
  de foto’s welke ik hier zag vind ik toch mooi gelukt

 13. Ik denk het het wel mooier wordt maar tijd nodig heeft.
  Zelf heb ik het nog niet gezien, misschien een dezer dagen.

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top