Kijkkubus

Kijkkubus

Kijkkubus

Tussen alle huizen in het Blaakse bos van Rotterdam staan behalve particuliere kubuswoningen, ook een Kijkkubus. Deze kubus is een klein museum en ingericht om te laten zien hoe het is om zo’n woning in te richten want de Kijkkubus is niet bewoond maar wel 1 van de 38 paalwoningen die ontworpen zijn door Piet Blom en sinds 1984 hordes toeristen trekken. En laatst, op een warme dag, ook Frans en mij want al jaren vroeg ik me af hoe die woningen er van binnen uitzien.

Straathuis
Na de voordeur moet je al meteen een eerste trap op, hier betaalde we de entree en stonden in de huiskamer die helaas oudbollig was ingericht, maar wel ruimer was dan ik had ingeschat, dit deel wordt het Straathuis genoemd door de naar beneden gerichte ramen. Een ruime bank een hoek die nu ingericht was als kassa en om de hoek een klein trappetje af een keuken waar zelfs een tafeltje in stond. De ramen staan hier schuin naar beneden, van hier kijk je op de straat.

KijkkubusHemelhuis
Een trap op en je staat in de slaapkamer, achter de reeds beschreven kolom is genoeg ruimte voor een kantoor of werkruimte, naast de trap is ook de badkamer gevestigd die met ligbad toch ruimer is dan ik dacht. Hoewel de ramen hier naar de hemel gericht staan vond ik het maar een donkere ruimte.

Loofhut
Al dat licht hebben ze namelijk op de bovenverdieping verstopt, daar valt zoveel licht naar binnen dat een airco geen luxe is. Met genoeg gordijnen zou er een prima extra slaapkamer van gemaakt kunnen worden, maar niet voor mij dit huis is niets voor een blinde vink als ik. Overigens wel voor Handige Handjes Frans, alle meubels moeten op maat gemaakt worden een leuke uitdaging maar helaas zit er geen schuur of garage bij.

Het Museum
Zelfs voor Rotterdammers is dit museum leuk. Maar wel op een koele dag buiten het hoogseizoen. De benauwde drukte belemmerde me om eens lekker rond te kijken, toch geeft de Kijkkubus een leuke kijk op het wonen in zo’n bijzondere woning. Ik wist bijvoorbeeld niet dat er aan het begin en einde van het Blaaks Bos grote kubussen staan en dat de kubus eigenlijk een beetje plat geduwd is omdat de hoek 53 in plaats van 45 graden is. De Kijkkubus is enorm toeristisch, een beetje versleten en verouderd maar absoluut bijzonder om een keer te zien.

Betaalbaar: €3,-
Kindvriendelijk: Als ze trap kunnen lopen wel.
Bereikbaarheid: Tram, bus, trein op 200 meter.
Combineren met: De rest van Rotterdam.
Voorzieningen: Geen
Website: Kijkkubus

23 thoughts on “Kijkkubus

 1. Het ziet er leuk uit maar ik zou er liever niet willen wonen. Ik word er een beetje wiebelig van.

 2. Bizar eigenlijk, maar ik ben nog nooit in die kijkkubus geweest, terwijl ik best nieuwsgierig ben.
  Als ik weer kan lopen, toch maar eens gaan kijken.

 3. Bij toeval was ik vorige week in het centrum van Rotterdam (Blogje volgt nog) en stond ik vlakbij die kubuswoningen. Maar ja, in gezelschap, warm, toch maar overgeslagen. Maar wat is dat een dynamische leuke stad zeg. En dat zeg ik als geboren en getogen Amsterdammer…..

 4. Hoe bijzonder die woningen zijn blijkt wel uit de magische aantrekkingskracht die ze uitoefenen op menig fotograaf. Nog steeds. De bolwoningen in Den Bosch zijn daar ook een mooi voorbeeld van.

 5. Lijkt me leuk om daar eens te gaan kijken. Uberhaupt moet ik een keer weer naar Rotterdam, jááááren niet geweest.

 6. DAar zijn wij een paar jaar geleden ook geweest. Toen was de inrichting ook al oubollig. ;-)

 7. Ze staan er nog. Die zijn net anders dan maat. Het theater is er niet meer. Volgens mij waren ze er nog eerder dan op de Overblaak.

 8. Oh ik houd wel van gek, schuine wandjes etc. Dat zit ook in mijn huis. Maar in zo’n kubus wonen zie ik niet zitten. In Helmond staan ze ook (of misschien stonden ze er want er is ooit brand geweest waarbij ook het theater de fik in ging).

 9. Vaak gezien, nooit in geweest.
  Aan de hand van jouw reportage en foto’s ga ik daar ook geen haast mee maken.

 10. In Heemskerk is het Gaspaleis (vroeger gaskantoor) gebouwd met als architect Piet Blom.
  Er zijn nu veel huurwoningen, kantoren en praktijkruimtes van gemaakt.
  Architectonisch hoogstandje, maar ik wilde er niet wonen vanwege alle hoeken en heel rare hoogtes.(kamers van 5/6 meter hoog enkel in één hoek van de kamer. ?

 11. Wij hebben toen ook rond gelopen. Van binnen ziet erg klein uit. IK zal daar nooit willen wonen. IK had toen op tv gezien hoe eruit ziet van binnen.

 12. Ik vond het leuk om er te wandelen tussen die bijzondere woningen, maar ik ging niét naar de kijkwoning omwille van de trap.

 13. Laatst nog een uitvinding over bolwoningen geplaatst, dan is de Rotterdamse kubuswoning een hele andere verschijning. Hans

Comments are closed.

Back To Top