IJsbeer en haar jongen
Actueel,  Dieren,  Duurzaam

IJsbeer

‘Dit zijn echt geen ijsberen’. “Jawel joh”. ‘Nee gek ze zijn toch niet wit’. Zomaar iets van een gesprek wat ik opving in de dierentuin. Hoe grappig het ook overkomt, met de huidige staat van de poolkappen en de algehele staat van ons milieu is dit niet eens meer zo ver weg. Als het zo door gaat is het helemaal niet zo ondenkbaar dat de ijsbeer zal uitsterven en ze alleen nog in dierentuinen overleven.

Warmer
Ver van ons bed, dat is het grootste probleem in het bedwingen van de klimaatverandering. De veranderingen zijn zo subtiel dat we bijna niet merken dat er iets veranderd is. Toch is het veel warmer dan het zou moeten zijn, die temperatuur stijgt door verbranding van olie, gas en kolen, hierbij komt CO2 vrij. Dat door die CO2 de warmte van de aarde niet zo snel kan verdwijnen als we zouden willen, zorgt ervoor dat de aarde opwarmt en het zee-ijs op de polen smelt.

Conflict en gevaar
En dat zee-ijs is belangrijk voor de ijsbeer, zij jagen vanaf dit ijs op robben. Smelt dat ijs in de zomer dan heeft de ijsbeer veel meer moeite met jagen. Slaat hij geen reserves op voor de winter en heeft dus geen kans van overleven. Een ander gevaar is dat de ijsbeer eten gaat zoeken op plaatsen waar mensen leven en die aanvaring niet overleeft.
Omdat de ijsbeer in Amerika niet als beschermd dier teboek is gegaan is er groen licht gegeven voor olie- en gaswinning in Alaska. Verontreiniging wordt in zeer koud water niet goed verwerkt en is ook bijna niet op te ruimen. Hierdoor raakt het voedsel van- en dus de ijsbeer vervuild en verzwakt.

Zwemmende ijsbeer

Klimaatverandering
De grootste oorzaak dat de ijsbeer in gevaar is, is het de uitstoot van onder andere CO2. Grootschalige ontbossing en het opwekken van energie door verbranding van olie, gas en kolen heeft die uitstoot tot gevolg. De CO2 hoopt zich op waardoor de zonnewarmte niet snel kan ontsnappen. In de laatste 150 jaar is die hoeveelheid met 40% gestegen en zorgt er nu voor dat we last hebben van extremer weer.
Dus niet alleen de ijsbeer, ook wij de mens zijn in gevaar. Concreet worden onze winters zachter. Gaan exotische dieren onze inheemse soorten verdringen. Kan door extreme hitte een tekort aan drinkwater ontstaan. Zullen de dijken verhoogd moeten worden. Kunnen de hogere temperaturen algengroei aanwakkeren waardoor er steeds vaker een zwemverbod geld. Kunnen rivieren droogvallen waardoor er zout water instroomt wat gevaar voor onze gewassen oplever

Kunnen we iets doen?
Hoewel het onvermijdelijk lijkt kunnen we zelf, als persoon, andere beslissingen nemen die het milieu minder belasten. Isoleer je huis, door minder te stoken bespaar je niet alleen op het milieu maar ook financieel. Kies bij het kopen van apparatuur voor het A+ label. Kies douchen boven in bad gaan en blijf er niet langer dan 5 minuten onder staan. Laat opladers niet in het stopcontact zitten, doe verlichting steeds uit, hang je was te drogen en was alleen als de trommel vol is. Gebruik ledlampen, laat de tv niet onnodig aanstaan en zowel een elektrische verwarming als airco vreten energie. Laat de auto eens staan, eet minder vlees, kies voor groene energie en minder vliegreizen want zeker de laatste is een grote belasting van het en ons milieu.

Om de noodzaak van verandering nog eens extra duidelijk te maken deel ik hier een filmpje, gemaakt begin december vorig jaar. Hoewel ik er geen leeftijdsgrens aan wil plakken is dit geen filmpje voor mensen in een emotioneel onstabiele staat. Het filmpje van deze iets wittere ijsbeer raakte mij zo diep dat ik er dagen aan heb gedacht en er niet eerder dan nu over kon schrijven.

21 reacties

 • minoesjka2

  Volgens mij had ik daar toen ik de cursus kreeg een jaar terug al eens een blog over geschreven, maar wel een hele goede tip om toch nog eens te kijken of ik er wat mee kan. Dank je.

 • minoesjka2

  Ik heb ervoor gekozen het filmpje niet te bekijken, van het beeld van de zich voortslepende uitgehongerde ijsbeer, wat voor staat heb ik genoeg!!!
  Eigenlijk is het een win-win situatie : wij sparen geld uit, en het milieu word minder belast …… maar ja, de mens is lui en die ijsbeer een voor vele een ver van mijn bed show :-(
  Ik heb via de woningstichting een cursus energiecoach gedaan, en af en toe geef ik voorlichting als er om gevraagd word……. ik baal vaak van de reacties: o, interessant, maar te veel werk……

 • Ferrara

  De fa. Ferrara doet op kleine schaal haar uiterste best een bijdrage te leveren aan het milieu en zal dat blijven doen. In het groot valt er nog veel te winnen. Maar zolang er een extra vliegveld moet komen voor de goedkope vliegreizen en dat ten koste gaat van natuur en woongenot vraag je je wel af waar je mee bezig bent. En dan praat ik alleen nog maar over ons land.

 • VillaSappho

  Makkelijk gedacht de voorgaande grote veranderingen ontstonden niet door ons maar ruimde wel de dinosauriërs op. Er komt vast wel weer iets nieuws ja. Extreem weer zoals nu al te zien is.

 • Vlinder1960

  Ik heb iets gelezen over dat filmpje. Het toont namelijk een oude ijsbeer in het wild en niet persé een ijsbeer die aan de gevolgen van klimaatverandering sterft. Zie deze link: https://www.volkskrant.nl/wetenschap/van-vvd-ers-in-de-cel-tot-een-uitgemergelde-ijsbeer-dit-waren-de-grootste-missers-van-2017~a4551461/
  Het blijft een rot gezicht. Overigens is opwarming van de aarde niet nieuw. In de bestaansgeschiedenis van de aarde is het al meerdere malen voorgekomen evenals ijstijden. Wij vinden het een ramp omdat het voor ons mensen rampzalig kan aflopen. Uiteindelijk zal de aarde zich aanpassen naar de omstandigheden, maar dit gaat ten koste van veel leed. Met of zonder mensen of ijsberen, er komt wel weer wat anders voor in de plaats. What’s new…

 • Anita Willems

  Het filmpje kijk ik nu maar even niet geloof ik.
  Ik maak me zorgen, maar ik wil mezelf ook geen zware last op de schouders leggen. Als ik denk aan al die kleine dingen die ik doe dan lijken het druppels op de gloeiende plaat en dan lijkt het zinloos. Maar toch blijf ik het doen. Logjes zoals deze helpen ook bij bewustwording.

 • fietszwerver

  ja het gaat al heel lang de verkeerde kant op
  bossen worden gekapt om in te zaaien vanwege biobrandstof , wat op den duur daar ook niet meer groeit
  en zo kunnen wij hier hele lijsten maken het gaat door en door
  zelf doe ik alles te fiets of voet en het OV , thuis kachel laag , binnenkort CV en zonnepanelen en dubbelglas en isolatie , maar dat is die bekende druppel

 • AnneMarie

  Vreselijk filmpje. Wij proberen ons steentje bij te dragen. Maar er is zoveel mis in de wereld dat Nederland echt een druppel op de gloeiende plaat is. Ik vind ook dat we door moeten blijven gaan met bezuinigen op energie en klimaat verdragen afsluiten en ik hoop dat we op tijd zijn. Maar of het gaat lukken?

 • Thuisbijmij

  Ik ga het filmpje niet kijken, ik las de reacties hierboven. Ik denk dat de ‘normale’ mens best wat dingen doet om t mileu te sparen, dat wat in onze mogelijkheden ligt in ieder geval. Heftig logje dit.

 • natuurfreak

  Het filmpje heb ik gezien en ben me ook van al die zaken op de hoogte.Ik draag mijn steentje altijd bij en word dan ook altijd boos als ik lees dat ze het tropisch bos platbranden voor houtskool en dat er blaaskaken zijn die Alaska openstellen voor het boren naar olie.

 • Suskeblogt

  Hopelijk is het niet te laat om nog iets te doen aan die extreme veranderingen in de natuur.

 • Matroos Beek

  Het filmpje van de stervende ijsbeer zag ik al… niet om aan te zien…
  Verder doe ik wat in mijn mogelijkheden ligt om het milieu te sparen, ik hoop echter ook op het gezond verstand van bepaalde wereldleiders die belangrijke knopen moeten doorhakken. Helaas regeren narcistische pubers die enkel kortzichtig denken in eigenbelang.