In Wageningen dichtbij het centrum staat een hotel, op de gevel de naam ‘De Wereld’. Op 5 mei 1945, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, besloot de Canadese generaal Charles Foulkes dit hotel om de onderhandelingen rond de Duitse overgave hier te bespreken.
Bij de besprekingen was Prins Bernhard aanwezig, tijdens de oorlog was hij de bevelhebber van de Binnenlandse Strijdkrachten geworden en in die hoedanigheid zat hij aan tafel. Hij beroerde als voormalig Duitser zijn oude landgenoten door ten tonele te verschijnen in de Mercedes-Benz 540K Spezial Roadster. Deze auto werd buitgemaakt door de Stoottroepen op de familie Krupp, van Krupp Metaal en cadeau gedaan aan de prins. De auto was niet, zoals vaak gezegd, van Seys-Inquart.
Een jaar na de dood van prins Bernhard werd er op de gevel van het hotel een plaquette aangebracht ter herinnering aan de in 2004 overleden prins die 29 jaar lang op 5 mei het defile afnam van de veteranen. Het hotel speelt daar nog steeds een grote rol in omdat langs het plein het defilé rijdt. Ook wordt hier ieder jaar naast het Nationaal Bevrijdingsmonument, op het 5 Mei Plein om middernacht het bevrijdingsvuur ontstoken. Vuur wat jaarlijks de tocht maakt vanuit Normandië en van daaruit verdeelt wordt over vele steden in Nederland.
Hoewel er nog tijdelijk een bevrijdingsmuseum in Hotel de Wereld gevestigd zat, is deze maand bekend geworden dan het hotel failliet is. De tafels, stoelen en pen die tijdens de onderhandelingen gebruikt werden zijn te zien in Museum De Casteelse Poort. Hoewel het museum over de hele geschiedenis van Wageningen gaat, heeft het een mooie vaste tentoonstelling over dit belangrijke stuk geschiedenis van Wageningen en Nederland. Het museum heeft de tafel, stoelen en pen die tijdens de onderhandelingen gebruikt zijn, in bezit. En hoewel dit eigenlijk heel eenvoudige spullen zijn, zijn het wel de spullen die ertoe leidde dat Nederland officieel bevrijd was.
Marylou says
Gek dat Nederland hier geen oplossing voor heeft Het is toch een huis of hotel met geschiedenis
VillaSappho says
Ik kon het gebouw amper fotograferen door alle biljetten op de ramen. Sneue aanblik voor zo’n gebouw.
Mrs. T. says
Dat van dat faillissement was toch al in november? Toen was ik er net geweest. Dacht nog dat het aan mij lag.
Zonder gekheid: dit soort erfgoed mag niet verdwijen.
francky says
Een zaak met zo’n geschiedenis zou niet failliet mogen gaan. Vreemd dat de overheid hier niets aan doet.
rietepietz says
Zou eigenlijk niet moeten kunnen dat zoiets failliet kan gaan.
fietszwerver says
goed dat deze herinneringen bewaard zijn en dat voor altijd ook zullen zijn in een museum
Hans says
Er is in het verleden nogal gedoe geweest dat het hotel failliet is gegaan.
Gelukkig dat in 2013 hotel ‘De Wereld’ in handen van stichting Nationaal Erfgoed is gekomen. Hans
Sjoerd says
Zo’n historische plaats zou toch gered moeten worden, en als museum worden ingericht.
Matroos Beek says
Een bijzondere verhaal. Prachtig de foto met die lichtinval over de tafel voor het schilderij.