Help er zit een rups in mijn boom!

Help er zit een rups in mijn boom!

Help er zit een rups in mijn boom!

Vroeger vond ik rupsjes schattig. Lieve kinderboekjes gevuld met een welbekende groene versie maar sinds hun soortgenoot Eikenprocessierups ben ik heel wat minder rupsenfan. Om de jeuk te voorkomen ben ik niet echt in de buurt van die rups gekomen dus was mijn eerste reactie bij deze gele variant; Help er zit een rups in mijn boom!

Rustig maar de Eikenprocessierups zit op de eik en is grijs.

En daar ik niet kleurendoof of bomenblind ben wist ik heel zeker dat dit een andere variant was en dat ik een jonge berk in de tuin heb. Maar ja deze heeft ook haar… Ik zocht op zwart gele rups, op geel met zwarte witte streepjes rups en kwam vooral helemaal nergens. En ondertussen deden die rupsen vooral hun eh ding.

Determineer raak
Ik bedacht me dat ik misschien een foto kon googelen of dat ene mooie vlinder boek pakken, dat was ook een idee. Hulplijn Vriendjelief wist het ook niet en die opperde een app. O ja veel makkelijker zou je denken maar bij pas de derde app, die ook nog eens niet gratis was, was het raak. Deze rups is namelijk de rups van de Wapendragervlinder die eigenlijk is genoemd naar zijn voorkomen als rups. De voorkant van de rups heeft namelijk een schildje met keper, een v-vorm die je wel eens op schilden ziet. De vlinder zelf zie je pas in de avond als hij op het licht af fladdert.

Inmiddels stond ik al een hele tijd bij de berkenboom in mijn tuin kakhielen te kweken en ik moet zeggen heel veel beweging zat er niet in die rupsen. Er werd wat aan een blaadje geknabbeld en heen en weer gekropen maar niets leek erop dat de rupsen op doortocht zijn en dus hoop ik binnenkort de eerste pop in mijn boom te zien als één van de merels hun niet eerst gezien heeft.
Help er zit een rups in mijn boom!

26 thoughts on “Help er zit een rups in mijn boom!

 1. Bedankt voor de tip, ik zal de specs van die all eens doornemen want zowel planten als insecteb is wel makkelijk.

 2. Haha onlangs zat er een vlinder op mijn raam en het was echt een mooi beest dus ik besloot ‘m eens van dichterbij te bekijken. Ik wist dus niet dat die zo’n harig lijfje hebben! Dan zie je echt goed dat het ooit een rups was haha.

 3. Ooit hadden wij een boom voor de deur die onder zat. Onze vroegere buurvrouw wilde dat ik er wat aan deed, zij was te oud om iets te ondernemen. Betreden dus die duizenden rupsen. Maar uiteindelijk kwamen ze toch terug. En moest de boom het ontgelden. Zo ook onze buskusstruiken voor de deur. Allemaal kaal gevreten door weer andere rupsjes. Ook weggehaald en vervangen door struiken die wel tegen die dieren kunnen. Natuur is leuk, maar niet als het overlast geeft….

 4. Je bent er druk mee geweest maar nu weet je wat het voor soort is! Vorige week kwam er bij het bezoekerscentrum waar ik vrijwilliger ben, een kindje met een rups in een potje en die dacht ook aan een processierups , was het van het koolwitje…

 5. Poppen hangen niet altijd in de bomen. De meeste overleven als pop op de grond tussen bladeren en gras of verstopt in spinsel van opgerold bad van de waardplant.

 6. Ken je de uitdrukking ik krijg stalpoten? Moeie benen van overmatig hetzelfde doen, stilstaan tot een stel rupsjes wat gaan doen, teveel winkelen, te lang staan wachten op iemand. Zo van kon je niet ff bellen ik sta hier kakhielen te krijgen. Maar eigenlijk is het een dikke eeltlaag op je voeten en letterlijk pijnlijke voeten.

 7. Tja, het zijn en blijven kruiperige beestjes.
  Hoe nuttig of onnuttig insecten ook zijn, ik moet ze niet al zijn ze nog zo mooi, sommige dan.

 8. De eikenprocessierups klit bij elkaar, die zal je niet snel alleen zien.
  De natuur is een balans van eten of gegeten worden. Hans

 9. Tja, in de natuur is het “eten ,of gegeten worden”. Maar ik je hebt niet één maar minstens 2 rupsjes. ;-) Op zich is een rupsje niet zo erg “een rupsje” maar als ze een familiefeestje hebben zit jij met de brokken.

 10. Mooie beestjes zijn het, en als ik het goed begrepen heb doen ze niet veel kwaad aan je berk. Mooie foto’s ook! Maar nu het woord ‘kakhielen’. Ik volg al sinds jaar en dag de website Kakhiel, waar ik vaak enorm om moet lachen. De vent erachter heeft ook een vlog, en uit zijn accent denk ik te kunnen opmaken dat hij uit (de buurt van) Rotterdam komt. Net als jij! Ik heb het woord kakhiel wel eens opgezocht, maar kun je me uitleggen wat het woord in échte mensenspraak betekent?

 11. Daar zou ik nou nooit aan gedacht hebben… om uit te zoeken wat voor vlinder het wordt. Houd je ons op de hoogte?

 12. Ik kan niet anders zeggen dan dat je ze werkelijk fantastisch op de foto hebt gezet!!
  Fotogenieke rupsjes, of goede fotografe :)

 13. ja daar zullen wat vogels best wel eens van kunnen gaan smullen :)
  maar je bent er achter gekomen wat voor vlinder het is
  dus de kakhielen 9 wat dat ook moge zijn ) heb je voor niets gekweekt :)
  fijn weekend groet

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top