Gratis mobiele telefoon voor kansarme brugpieper

Gratis mobiele telefoon voor kansarme brugpieper

Gratis mobiele telefoon voor kansarme brugpieper

Soms kom ik wel eens een nieuwsitem tegen waarvan ik denk, ik moet maar gewoon stoppen met het nieuws volgen. Deze keer was dat tot mijn stomme verbazing dat ze in Den Haag een grote groep pubers een gratis mobiele telefoon cadeau doen omdat hun ouders die niet kunnen bekostigen. Deze telefoons zijn nieuw en worden aangeleverd inclusief abonnement ook op kosten van de staat, dit word betaald uit een potje van 100 miljoen die ze vorig jaar al vrijgemaakt hebben.

Nieuwe telefoon
Inmiddels hebben 250 kinderen die binnenkort starten in de brugklas al een nieuwe smartphone ontvangen uit handen van onze staatssecretaris Jette Klijnsma. Zij stelt dat een mobiele telefoon inmiddels onontbeerlijk is omdat er op die manier door de kinderen onderling gecommuniceerd word. En hoewel de telefooons in bruikleen zijn kan wel alles op deze telefoons gedaan worden. Daarom kregen de toekomstige brugpiepers ook uitleg over hoe veilig met een mobiele telefoon omgegaan kan worden. Zeker dat laatste is geen slechte zaak maar als je je vervolgens bedenkt dat al die leerlingen een nieuwe telefoon krijgen en dan ook nog uit de nieuwste reeks dan vraag ik me echt af hè; is er nou niemand die onze staatssecretaris even wakker schud over die absurd dure telefoon die ze hebben gekregen?

Gratis mobiele telefoon voor brugpiepers in Den HaagVerkeerd beeld
Want welke ouder geeft zijn kind een mobiele telefoon van ruim 300 euro? En dan bedoel ik de kinderen die naar de brugklas gingen en dan bedoel ik dus nieuwe telefoons, niet jullie oude dus. Want mevrouw Klijnsma had een telefoon uit een oudere reeks of een tweedehands telefoon ook niet gewoon voldaan? Ik heb nog wel een telefoon liggen hoor, die doet het prima op whatsapp, email en je kan er ook een rooster op lezen. Nee geef die kinderen vooral een totaal verkeerd beeld. Door de Ooievaarspas, een speciale pas voor kansarme kinderen in dito gezinnen, krijgen ze al zoveel gratis. Een abonnement bij de HTM, een computer, een fiets. Ik had een fiets en of het nou stormde of 30 graden was ik moest fietsen naar school. Als ik iets duurs wilde mocht ik daar zelf tomaten voor gaan plukken, of zoals in mijn geval hartstikke zwart golfballen rapen en verkopen.

Beveiligd
Gelukkig is er wel aan gedacht om bepaalde dingen te beveiligen. De kinderen kunnen gewoon apps als snapchat en facebook downloaden en gebruiken, maar bellen naar het buitenland of gebruik maken van dure smsdiensten, dat is geblokkeerd. Ook kunnen ze de telefoon niet verkopen, dat wordt schijnbaar gemonitord. Oftewel, een leerling die met telefoon op zak een week naar oma buiten Den Haag gaat die heeft een probleem. Begrijpen die ouders wel dat er blijkbaar mensen zijn die in de gaten houden waar die telefoons naartoe gaan? Voor wegloopkids is dat enorm veilig, maar qua privacy is dat niet iets waar de staat zich mee heeft te moeien. In geval van misbruik kan de telefoon ingenomen worden. Misbruik zoals dat ouders de telefoon gebruiken? Dan moeten ook die gesprekken afgeluisterd worden, is dat niet een grove inbreuk op de privacy van een grote groep minderjarigen?

Conclusie
Ik ben het er volledig mee eens dat kinderen gewoon naar een sportclub kunnen, of muziek kunnen maken. Ook vind ik dat ze mee moeten kunnen komen met de rest van de klas, maar dat hoeft heus niet met een dure nieuwe telefoon. De werkende ouder denkt, hoop ik, wel 3 keer na voor ze hun sputterpuber een cadeau van een paar honderd euro geven, die pubers zitten nu namelijk in de klas met een paar kansarme kids, die een mooiere telefoon hebben dan zij en dat allemaal omdat onze staatssecretaris nog steeds denkt dat het geld de hardwerkende burger op de rug groeit.

17 thoughts on “Gratis mobiele telefoon voor kansarme brugpieper

 1. Hey Anne leuk dat je reageert heb je meteen ff toegevoegd op instagram. Ik weet hoe je je voelt ik had zo’n schoonzusje versleet de ene na de andere digitale camera. Ik verbaas me over de wat kinderen tegenwoordig hebben en als normaal beschouwen. Wat geef je ze als ze hun examen halen een auto?

 2. Hoi Liesbeth,

  Wij waren vandaag aanwezig op de Mierlo War Cemetery, waar je mij wat handige tips over fotografie hebt gegeven, super bedankt daarvoor! En wat schrijf je je blog toch leuk, ik lees het met plezier.

  Ik ben het er helemaal mee eens dat er aan kinderen niet zulke dure telefoons moeten worden gegeven. Ik snap wel dat het fijn is dat ze bereikbaar zijn en dan is het goed dat daar aandacht aan besteed wordt. Maar €300 voor een nieuwe telefoon? Dat vind ik inderdaad te gek worden. Een tweedehands telefoon werkt net zo goed, zoals je beschrijft.

  Helaas weten veel kinderen ook gewoon de waarde niet van dat wat ze in hun handen hebben. Mijn stiefzusje is er een voorbeeld van, ze is nu bijna 13 en heeft onderhand al 4 of 5 telefoons kapot laten vallen of is ze kwijtgeraakt. En doodleuk geven haar ouders haar dan maar weer meteen een nieuwe. Ik heb ze er laatst op aangesproken dat ze maar een goedkope 2ehands telefoon aan haar geven of in ieder geval een tijdje haar telefoon innemen zodat ze begrijpt dat dit niet normaal is. Jammer dat het ook bij vele andere kinderen zo gaat.

 3. Kinder mogen n iet achtergestemd worden maar geef toe dat er veel anderen dingen zijn die ze echt nodig hebben inplaats van een laatste nieuwe telefoon.Nu wordt er opgeschept en er zullen vast kinderen van werkende ouders zijn die zo’n extraatje niet kunnen betalen voor hun kinderen.

 4. Ik groeide natuurlijk op kort na de oorlog, toen was bijna iedereen arm en had niets. We zijn er niet slechter van geworden en hebben er veel van geleerd.

 5. Ik had iets meer gelukkig maar ook geen merkkleding laat staan die kleding die hip is, gympen, spelcomputers en mijn eerste spijkerbroek was tweedehands toen was ik 12. Ik denk na over dure dingen en ben blij heel blij met mijn tweedehands telefoon. Helemaal zelf voor gewerkt.

 6. Ik begrijp nu helemaal waarom ik voor galg en rad opgegroeid ben, ik had vroeger helemaal niéts, nou hadden m’n klasgenootje ook niet heel veel maar ik had géén rolschaatsen, geen step, geen fiets en zelfs geen nieuwe kleding. Over pamperen gesproken,Logisch dat een deel van de huidige kinderen opgroeien met het idee dat je alles hoort te krijgen zonder er zelf een vinger voor uit te hoeven steken.

 7. Het moet niet gekker worden. Ik ben zelf niet mee eens. Er gebeuren vreselijk ongelukken mee. Ze kunnen iets beter aan besteden. Zorg van ouderen beter geholpen worden. Daar horen we niks. Schande!

 8. Je kunt je beter druk maken om de bedrijven die hier miljarden wegsluizen dan over een paar telefoons. Van een beetje socialisme gaat niemand dood.

 9. Ach, wat maak je je druk. Op zich heb je wel gelijk hoor, maar ik denk, toch leuk voor de ontvangers. En de nieuwste is altijd het beste, die verouderd vanzelf wel. En geld rolt toch altijd verkeerd en nu hebben zij daar plezier van.

 10. Ik begrijp dit ook absoluut niet, dit stelt net niet kansloze jongeren in een totaal verkeerd daglicht. Ofwel als je niets te makken hebt kun je alles krijgen…

 11. Niets van meegekregen. Maar…. ik ben dan al even gestopt met het volgen van het nieuws.
  Dit geld had een beter doel kunnen dienen dan nieuwe telefoons voor Uber-Pubers. Overigens zijn heel veel kids er niet eens zuinig op. Barsten in het scherm, stukken er vanaf. Of binnen no-time helemaal kapot. Wij hebben er zo een in ieder geval thuis zitten. Een 2e hands is wat ie krijgt, zolang hij er zelf niet voor werkt.

 12. Meer last dan voordeel op school met zo’n smartphone… vreemde beslissing…
  Het valt me wel op dat ‘brugpiepers’ tegenwoordig met duurdere telefoons rondlopen dan die van hun leerkrachten.
  Bij ons op school wordt de smartphone afgenomen als die tijdens de les wordt gebruikt. Dan zijn ze die kwijt voor de rest van de dag en mogen ze hem pas ’s avonds afhalen bij de directeur. Wel makkelijk zo. Helpt echt.

 13. zo’n ding levert de meeste verkeers ongelukken op onder deze zelfde leerlingen
  dus ik zeg zo snel mogelijk inleveren
  en wil je perse zo’n ding , doe als ik , neem wat reclame folder wijken , en werk er voor gggrrrr

 14. Ook ik heb niets van dit nieuwsbericht vergeten.

  Wel heb ik de afgelopen jaren op scholen gewerkt waar de telefoon niet mee naar school mee mocht.
  Of gewoon ingeleverd moest worden.

  Het apparaat zorgt vooral voor veel les verstoringen.

  Verbaasde groet,

Comments are closed.

Back To Top