Goede vakantiefoto’s maken

Koffers bij een blog over vakantiefoto's

Goede vakantiefoto’s maken

Het begint een beetje komkommer en kweltijd te worden in blogland. Steeds meer mensen zijn bezig met op vakantie gaan, houden een break of zijn al weg. Goede vakantiefoto’s maken is niet moeilijk als je mijn blog hebt gelezen.

Onderzoek!
Niks leukers dan allerlei locaties rond je vakantiebestemming opzoeken toch? Bekijk wat de mooie plekjes zijn, of je er mag fotograferen en wanneer het er minder druk is. Ook de foto’s van diegene die je voorgingen bekijken geeft een realistisch beeld van de situatie aldaar. En heb je al eens aan google streetview gedacht?

Voorbeeld: Het hostel in Berlijn was bekend, ik zocht de ligging op en zag dat ik uitzicht op een fastfoodrestaurant kon hebben en dus mailde ik het hotel en vroeg om de kamer met het mooiste uitzicht. Ze konden dat niet garanderen maar toen ik de eerste avond mijn kamerdeur opende keek ik over de skyline van Berlijn. 

De overbekende koetsjes in Brugge, deze heeft wel een hele bijzondere koetsier
Zooi!
Ongemerkt heb je toch snel een hoop kilo’s aan spullen bij je. Maak een gerichte keuze en neem altijd extra accu’s en geheugenkaarten mee. Daarnaast is een degelijke cameratas een must. Mocht je nog naar de winkel moeten, neem dan je zooi mee het moet er tenslotte wel in passen.
Voorbeeld: Tot voor kort zeulde ik een hele dag rond en gebruikte het grootste deel niet. Ik heb nu een kleine tas en maak een gerichte keuze. In een dierentuin gebruik je je zoomlens en in een oud huisje je lichtsterke groothoek.

Lijnenspel in een bank in OostendeVerzekerd?
O je zal de eerste niet zijn die zijn camera van de cliff of in het zwembad flikkert. Zo naar als je dan als toetje ook nog niet verzekerd blijkt te zijn. Kijk je (doorlopende) reisverzekering dus even na! Maak een kopie van alle aankoopbonnen en meteen ook van je tickets, paspoort, verzekeringspapieren, rijbewijs enzovoort en mail die naar jezelf.
Reisstickets zijn tegenwoordig niet meer dan zelf geprinte a4’tjes, draag beide een kopie van elkaars papieren bij, reis je alleen dan een kopie in een andere tas.

Vraag!
In alle gidsen, boeken en op internet staan altijd de bekendste fotoplekjes van een locatie. Vraag de locals eens naar een mooie locatie bijzondere markten of ceremonies. Mocht het contact er naar zijn fotografeer hen dan ook. Uiteraard kan je ze ook meteen vragen waar het goed eten is, want vergeet niet het is vakantie, rust is ook belangrijk.

Voorbeeld: In Brugge zie je de locals niet rond het centrale plein, een oudere dame verwees me naar een café om de hoek. De service, prijzen en gezelligheid waren er zoveel beter!

Fotografeer details, bekende straatnamen bijvoorbeeldAnders!
Fotografeer eens anders. Kies voor kleurrijke details. Hou je camera eens schuin, zet je onderwerp aan de zijkant van je foto en de horizon niet in het midden, maak een panorama, gebruik diepte, let op lijnenspel, maak foto’s in avond en gebruik een statief, gebruik weerspiegelingen, fotografeer eens omhoog of juist door de knieën, gebruik een schaduw, gebruik het licht rond zonsopgang en zonsondergang, maak beeldvullende foto’s van bijvoorbeeld een gekleurde muur of mooi patroon en gebruik deze als achtergrond in je fotoboek. Hier kan je precies nakijken wanneer het gouden uur begint.

Voorbeeld: Ik was op een zaterdagavond op de Zaanse Schans, de zon stond lager en er liepen hooguit 5 mensen. Ik wachtte het gouden uur af en at onderwijl een broodje zittend langs de waterkant. Die rust kwam ik daarvoor al tegen op Kamp Westerbork, ook daar zat ik in het gras te relaxen tot het licht perfect was.

Gebruik!
Gebruik je reisgenoot. Fotografeer hem/haar op de rug om diepte te creëren, fotografeer jullie eigen voeten in slippers voor het echte vakantiegevoel, gebruik de weerspiegeling in een zonnebril, fotografeer je gezelschap maar vooral spring dans heb plezier!
Voorbeeld: Ik ga er graag alleen op uit en ik wilde ontzettend graag de weidsheid van het Zevenheuvelengebied laten zien, mijn fiets en een kist pompoenen op de voorgrond boden een oplossing.

Laatste!
Maak afspraken met je reisgenoten, ga eens apart op stap, kijk op ansichtkaarten, noteer wat je hebt vastgelegd, plan niet elke dag vol mocht je slecht weer treffen dan heb je nog een kans. En de allerbelangrijkste: ken je camera voor je weg gaat!

Gaan jullie nog op vakantie?

Nachtfotografie tijdens het blauwe uur in de ochtend.

24 thoughts on “Goede vakantiefoto’s maken

 1. Ik ga niet op vakantie maar vul mijn tijd met fotograferen en wandelen in de natuur.

 2. Die foto van die reiskoffers vind ik geweldig. Stijlvol en nostalgisch. Wij vertrekken vannacht voor een weekje zonvakantie in de Vaucluse. We gaan wandelen, zwemmen en ook kastelen en/of abdijen bezoeken. Ik probeer je fotografeertips te onthouden.

 3. Lang maken…oke te makkelijk
  Thanks voor je lieve compliment ik geniet er gewoon van, van dat fotograferen. En weet je als een foto een herinnering boven haalt of illustreert dan is het goed toch.

 4. Ja klopt toch fotograferen veel mensen alleen als ze op vakantie zijn.

 5. Nee, ik ga ook niet op vakantie, maar dit zijn voor overal bruikbare tips in mijn ogen, bedankt daar voor.

 6. ik denk serieus NIET na als ik een foto neem, of ik hem nou recht of scheef moet houden, zelf op de kop moet hangen, door mijn knieen moet gaan of mijzelf juist lang moet maken hahahahahahaha.
  Ik druk gewoon op dat knopje!
  Ben blij dat er dingen zijn waar je niet over na hoeft te denken, laat ik dat vooral zo houden :P
  Voor echte mooie foto´s klop ik toch wel bij jou aan :D

 7. Veel plezier alvast enne met kleine camera’tjes kan je ook heel leuk foto’s maken!

 8. Thanks! Ik heb bewust foto’s van mijn vakanties gebruikt, het zijn ook nog eens oudere foto’s want ik kan al jaren niet meer op vakantie.

 9. Het zijn simpele tips met een beetje moeite kan je er vast wel iets van oppikken!

 10. Oe je zal haar wel missen dan!
  Ik mis het strand elke dag!

 11. Wij hebben geen vakantieplannen. Roos gaat eind augustus vier maanden studeren in Finland en dat is al duur genoeg. Maar als ik eerlijk ben, mis ik het niet. Met een dagje strand doe je me ook een groot plezier!
  Tof uitzicht uit de hotelkamer.
  Lieve groet

 12. ik ga m’n best doen om je tips in de praktijk te brengen als we naar Barcelona gaan… ;-)

 13. Om maar met je laatste vraag te beginnen, nee, we gaan niet met vakantie.
  Maar ik heb evengoed al je tips gelezen want die kun je natuurlijk wel vaker gebruiken dan alleen op vakantie. Dat ze toch niet heel erg aan me besteed zijn komt gewoon omdat ik “alleen maar plaatjes maak” en niet echt fotografeer;-)

 14. Jammer genoeg zit de vakantie voor ons er alweer op…en foto’s maken haha
  Nee we gaan al jaren naar de Griekse eilanden en maken zelden nog foto’s
  Die paar die we maken zijn meestal van gewone dingen…en we proberen altijd contact te krijgen met de “gewone” mens en ja die weten de weg wel.
  Leuk blogje om te lezen
  Groetjes

 15. Ik blijf thuis.
  Waarschijnlijk blog ik ook gewoon door.

  Zomerse groet,

 16. ha d druk bij je met al die mooie links :)
  ik vind het plannen van een vakantie of gewoon een dag weg te wandelen al leuk , liep gisteravond via google maps nog ff de wandeling van vandaag , ja dat kan tegenwoordig allemaal
  je geeft goede tips ook voor van alles , zeker de kopietjes maken van alles is zeer belangrijk , de foto tips ook , maar die gelden niet allemaal voor mijn cameraatje
  ik ben begin september een week in Bonn
  wens je alvast een fijne vakantie

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top