Alweer weken worden we ermee doodgegooid, de goede doelen. Zielige kindjes, eenzame dieren, een extra’tje voor de voedselbank. Je kan het zo gek niet bedenken of er moet wel geld voor worden ingezameld. En ook als die feestdagen voorbij zijn kom je niet van die goede doelen af, want gaat het niet over een ramp dan wel over onderzoek voor ziektes.
Bodemloze put
Goede doelen, het is de mooiste manier om de mens geld uit zijn zak te kloppen. Met zielige beelden, rampen en soms verdekt bij één of andere loterij. En hoewel ik prima geloof dat er iets met ons geld gedaan wordt, geloof ik niet dat welk bedrijf dan ook er geen winst op draait. Sterker nog goede doelen zijn een bodemloze put. Het maakt niet uit wanneer ik door Eindhoven centrum loop, er staan altijd mensen die me iets aan willen smeren. En die mensen die moeten betaald worden inclusief provisie, want no way dat zo’n student daar gratis zijn ziel staat te verpanden.
Kinderpostzegels? De directeur krijgt er ruim 7888 als eindejaarsbonus!
Ook de gemiddelde werknemer gaat niet onbemiddeld naar huis. Zo kan je hier eens bekijken wat de directeur van jouw goede doel verdient. Om je vast een beeld te geven: KWF 151.629 (maar die directeur heeft zoveel werk dat er nog een directeur is) warchild 118.787 simavi 107548. O en die schattige kinderpostzegels 94.866. Bij die laatste zit ook nog een eindejaars bonus van ruim 7888 kinderpostzegels oftewel ruim 7500 eurootjes.
Keurmerk voor goede doelen
Uiteraard is er ook een keurmerk wat in de gaten houdt of die goede doelen zich wel een beetje gedragen. Dat klinkt heel nobel en ik heb met plezier wat goede doelen zitten bekijken en dan vooral het verschil in bepaalde uitgaves voor reclame. Mijn plezier verdween toen ik zag dat de organisaties zelf hun gegevens door moeten geven en dat ze moeten betalen voor het keurmerk. Kunnen ze zo’n keurmerkje natuurlijk opzeggen voor ze van het tableau gedonderd worden en met schande besproken worden in de media.
Peperdure reclameblokken
In de rest van het jaar zijn andere goede doelen meer onder de aandacht, behandeling van de meest gruwelijke ziektes, giro blablabla bij rampen, dierenmishandeling enzovoorts. De meeste van deze goede doelen komen aan bod tijdens peperdure reclameblokken bedenk maar dat 30 seconde gemiddeld al €3000,- kost. Dat loopt uiteraard geweldig op want de blokken wanneer veel mensen kijken zijn stukken duurder. Een reclamespotje tussen twee populaire programma’s op RTL 4 betekent als snel een nul meer, vòòr de komma uiteraard.
Reclame op TV kost al snel €6000,- per minuut.
Stort nu op giro 777
Dit jaar waren we allemaal onder de indruk van wat er in (Zuid-)Limburg afspeelde. Kniehoog water in straten waar we allemaal wel eens gelopen hebben. Giro 777, ons Nationaal Rampenfonds, werd geopend en uiteindelijk werd er 11.5 miljoen gestort. Van dat geld hebben 2500 huishoudens 2000 euro gekregen. En nou ben ik geen rekenwonder maar waar is de rest van dat geld? Wisten jullie dat van dat gestorte bedrag niet alles werd gestort maar dat het ook in lokale initiatieven gestoken werd? En dat ‘nationaal’ klinkt wel heel erg vertrouwd maar het is geen overheidsorganisatie. Het is een particuliere instelling waarvan de leden niet meer krijgen dan een vrijwilligersbijdrage en naast hun taak in het bestuur nog directeur zijn of een achtergrond in de politiek hebben of hadden. Ondertussen was van de week nog een gezin op TV wat nog op een vakantiepark woont omdat er nog geen huurhuis beschikbaar is.
Geef nu, voor nog geen 3 euro per maand. Het zijn de mooiste uitspraken maar ondertussen verdwijnt er in zakken meer dan genoeg om nog heel wat zielige (vul in) te redden en nog veel meer onderzoek te doen. En natuurlijk wordt iemand betaald voor expertise, moet die directeur ook werken voor zijn centen maar het zijn vrijwilligers die langs de deuren gaan. Geef ze af en toe een compliment en ze schudden nog harder met hun bus in iemands gezicht. Maar niet over mijn rug en als jullie slim zijn, ook niet over die van jullie.
Wil je goede doelen steunen? Breng je geld dan persoonlijk weg, geef het aan de mensen die het nodig hebben niet aan de organisatie die zegt er voor op te komen.
Liesbethblogt says
Ik vind het ook geen probleem dat een directeur iets verdient, maar het bedrag wat opgehaald wordt langs de deuren valt in het niet erbij. En dan krijg je nog alle andere kosten die niet naar het beoogde doel gaan. Dat maakt dat ik vind dat er teveel aan een strijkstok blijft hangen en ik pleit voor kleinschalig of direct in de hand.
Koffie Digitalix says
Zijn vrij standaard bedragen voor directeuren; volgens mij liggen ze allemaal lager dan de balkenende norm en het valt in het niet met de salarissen binnen het bedrijfsleven.
Over het algemeen werkt zo’n directeur tussen de 60-70 uur per week en gaat meer dan de helft van het inkomen naar de belastingdienst, en komt daarmee ten goede van de schatkist.
Uitgaande van 60 uur werken, inkomen een ton, ligt het uurloon rond de 27 euro.
Ik meen mij te herinneren dat een IC verpleegkundige met 10 jaar ervaring rond de 25 euro per uur verdient.
Nicole Orriëns says
Aargh, wat erg van die enorme bedragen die naar directeuren gaan zeg! Ik snap die mensen niet zo goed. Dat is toch niet de bedoeling denk ik dan….
rietepietz says
En dan hebben we het nog niet over de soms grote gebouwen , kortom, de grote goede doelen gebruiken erg veel geld om zichzelf in stand te houden. Schermen ook dat er veel geld voor onderzoek nodig is terwijl er soms domweg geen geschikte onderzoeken zijn en het geld op de plank opgestapeld ligt. Goede doelen zoek ik uitsluitend in mijn directe omgeving zodat ik ook kan zien wat er gedaan wordt. Men doet gewoon “zaken” onder het mom van liefdadigheid.
Aukje says
Om die reden schenk ik niets meer aan goede doelen.
Nicky says
Ik geef nooit aan goede doelen. Omdat er – naar mijn gevoel – inderdaad te veel aan de strijkstok blijft hangen. En omdat dat gebedel me ook de keel uit gaat hangen. Ik krijg er steeds meer weerstand tegen. Ik geef gewoon wat aan de daklozen op straat. Of ik doneer iets aan hele kleinschalige acties. Daar heb ik meer vertrouwen in.
meninggever says
De dame die Stichting Vluchtelingenwerk aanstuurt, pakt bijna 2 ton salaris. Juist nu loopt er een campagne om die industrie te helpen gaande te houden. Schandelijk qua resultaat en wat men stelt. De Postcodeloterij ondersteunt organisaties die extreem-links zijn en alleen uit op verarming van de normale burger in dit land. Het zal duidelijk zijn dat ik ook daaraan nooit een cent zal besteden. Een paar jaar terug zocht men uit waar het geld was gebleven voor rampplekken als Haiti of Azie na de enorme tsunami daar. Het was verbijsterend dat men geld over wist te houden en dat weer besteedde aan heel andere zaken dan waarvoor was gedoneerd. Aan mij heeft men trouwens na een werkelijk krankzinnige ervaring met de CliniClows een slechte. En o ja, ook die clowns krijgen gewoon een salaris uitgekeerd…..
Liesbethblogt says
Een betaald keurmerk is weer iets waar geld naartoe gaat waar de mensen het niet voor betaald hebben.
Jan K. alias Afanja says
Wij geven op zijn tijd wel aan goede doelen. Maar aan de hausse die er steevast aan het eind van het jaar van de beeldbuis rolt, doen we niet mee. We geven liever aan kleinschalige organisaties dichter bij huis
Gerrie Stunnenberg says
Ze betalen een bijdrage voor de organisatie van het keurmerk. Maar je kunt ondanks bijdrage dus ook worden afgewezen. Zie website cbf.
Verder sluit ik mij aan bij Mrs T. Ik vind je erg ongenuanceerd schrijven.
Bertie says
Mrs. T. Heeft wel gelijk maar liever steun ik de plaatselijk clubs en verenigingen. Die ken ik en weet wat hun waarde is.
Naomi says
Ze betalen voor dat keurmerk?! Ik wist dat er een hoop mis was bij goede doelen, maar dit overtreft wel weer even alles. Ik ben de laatste jaren steeds bewuster gaan geven. Liever aan doelen dichtbij dan aan doelen ver weg en liever wat kleins steunen dan iets heel groots.
Liesbethblogt says
Iets steunen is geen schande uiteraard ik probeer mensen bewust te maken. Persoonlijk zie ik liever waar het heen gaat.
Matroos Beek says
Ik geef soms aan een goed doel, ik schrik wel van wat ik hier lees…
Hans says
Mij viel het ook op: een aaneenschakeling van reclameboodschappen op de radio (tv heb ik niet) die danig op het schuldgevoel van luisteraars inwerken. Blijf vooral alle ellende van de wereld naar je toehalen en dan komen we er wel!
Ik zit momenteel in de luxe positie dat ik ‘alles al heb’, maar dat kan in een moment veranderen! Vooral gezondheid kan een verrassende factor zijn, bijvoorbeeld! Niemand heeft zekerheid des levens, behalve de kennis dat het stoffelijke tijdelijk is.
‘De mens’ zal lijden oftewel door zijn eigen situatie, alsmede ook door die van de medemens mee te voelen.
Met dank aan de media!
Marthy says
Twee maandelijkse kleine bedragen en een natuurfonds, dat is het. Nooit die hele grote organisaties, die maken ook grote kosten die onduidelijk zijn.
Dimario says
Ik breng liever de zwerver een broodje. En soms ook nog een kopje koffie.
Love as always
dimario
Marylou says
Ik geef af en toe wel eens iets. Geen grote bedragen maan wordt lastig als ze je om te week weer aanschrijven dan haak ik af Help wel af en toe iemand rechtstreeks.
Liesbethblogt says
Kijk hun jaarverslag eens door en lees wat ze krijgen van Nederlandse loterijen. Ik herinner me nog een voedselbank waar fraude gepleegd is was in Groningen geloof ik. Ik zou daar liever een tas boodschappen weggeven dan geld storten. En let op met je verwijzing naar vrijwilligers, dat zijn de mensen die het hart op de goede plaats hebben. De vrijwilligers halen het geld op of doen het werk maar dat zegt niets over het bedrijf erboven.
Liesbethblogt says
Die reclames zijn echt belachelijk duur en geld wat wordt opgehaald valt ermee weg, dat vind ik belachelijk. Het zijn ook niet alleen de directeuren maar dat is wel hetgeen wat makkelijk wegleest en mensen aan het denken moet zetten. De natuur steunen is lastig (plant een boom;)). Ik geloof dat maandelijkse bedragen een druppel op een gloeiende plaat zijn en heb daarom altijd gezocht naar andere wegen. Oppassen zodat ouders eens een avond voor zichzelf hebben, een flinke tas boodschappen betalen en het asiel wordt ook heel gelukkig van dekentjes en voer.
Sjoerd says
Ik geef veel aan de voedselbanken. Daar blijft niets achter van gelden en er werken alleen vrijwilligers.
Happy Hulk says
Help de Hulk de winter door!
Rekeningnummer 12345678910
Dank u wel!
Mrs. T. says
Ik geef wel aan goede doelen. Weet heus wel dat het niet optimaal is en ja, die directeuren verdienen een boel geld. Maar dat doen andere directeuren ook.
Heb wel een grote hekel aan al die spotjes en ook aan de mailingen die toch steeds nog in de bus vallen. Spendeer daar dan ook wel weer een mailtje aan dat ik dat niet snap en dat ik liever heb dat het geld écht naar het goede doel gaat, maar dat lijkt niet te willen beklijven.
Maar al die negatieve dingen maken niet dat ik de goede doelen niet meer steun want het is me te belangrijk dat de juiste mensen of de natuurlijk ervan profiteert. Als je een pak melk koopt gaat ook maar een heel klein percentage naar de boer. Niet om het te vergoeilijken absoluut niet, maar zo werkt het nu eenmaal helaas.
Het heeft ook niets met schuldgevoel te maken. Meer met proberen een bescheiden steentje bij te dragen aan het welbevinden van anderen of de natuur.
Cor says
Ik geef ieder jaar rond kerst een redelijke gift aan een klooster. Niet ieder zijn ding, maar ik weet dat dat geld goed terecht komt. Ik weet wat die nonnen ermee doen en dat is goed werk. Gedurende het jaar geef ik wel eens iets aan iemand in mijn omgeving die het niet breed heeft.
Liesbethblogt says
Je zou na kunnen kijken wat de directeur van MIND verdient. Maar iets doen voor een goed doel is toch alweer iets anders zeker ook omdat je aandacht op een belangrijk onderwerp brengt op een andere manier dan geld laten storten.
Ilona Wielinga says
Vind het zelf ook altijd mooier om zelf rechtstreeks iets te doen. Alhoewel ik dan wel elk jaar mee doe met Last Man Standing. Maar das in de zomer, dan worden mensen er nog niet mee dood gegooid, haha.
Judy says
Ja, die directeuren… niet te geloven. Ik heb niet zo veel geld over om weg te geven, dus ik doe het niet.
Karel says
van mij gaat daar al vele jaren geen cent naar toe
picpholio says
Ook ik heb mijn grootste bedenkingen bij het storten voor goede doelen… Als ik al iets doe, dan doe ik het door rechtstreeks te geven aan iemand waarvan ik weet dat hij of zij het écht kan gebruiken. Trouwens het is al vaak genoeg in de media gekomen dat er heel veel ingezameld geld aan verkeerde vingers bleef kleven…