Boeken en films

Geheim van Leoni Jansen

Leoni is 16 als haar vader haar verteld het grote geheim verteld, hij fout was in de oorlog. Een huwelijk 2 kinderen en een scheiding later loopt Leoni de Santiago de Compostela en begint het te knagen. Ze voelt namelijk haar vader naast haar lopen en dat is best vreemd want dan is hij al 9 jaar dood, hadden ze geen goede band en had ze afstand van hem genomen. Toch wordt ze nieuwsgierig naar haar vader, naar zijn keuzes, zijn ideeën en beslissingen en besluit de tijd na te reizen.

Wat volgt is een prachtig boek, het ene hoofdstuk over herinneren aan haar jeugd aan haar vader, het andere hoofdstuk is ze op reis en bezoekt de gebieden waar haar vader vocht, wat daar gebeurde. Ze reist van naar Tunesië waar haar vader in het Afrika-korps vocht onder Rommel maar volgt ook zijn leven naar Texas waar hij als krijgsgevangene tussen zwarte katoenplukkers werkte. Hij weet te ontsnappen maar wordt uiteindelijk weer vastgezet. Stukje bij beetje ontrafelt het familiegeheim en kom je steeds meer te weten over het leven van haar vader maar ook over de nog levende familie die toch niet zo blij is met de zoektocht naar het geheim.

Gaandeweg in het boek wordt steeds meer duidelijk, hoe is het om een foute vader te hebben, wat dreef hem en wat dendert daarvan door? Leoni Jansen schreef niet alleen dit boek ze maakte er ook theatervoorstelling van. Een zeer interessant en fijn leesbaar boek over een moeilijk onderwerp.