Foto’s uitzoeken de hel op aarde

Foto's uitzoeken de hel op aarde

Foto’s uitzoeken de hel op aarde

Ergens hier in dit toch niet zo grote huis slingert een bak met oude foto’s die ik liever niet zie. Daar in de buurt of helemaal niet liggen ook nog wat oude foto plakboeken waar ik het zeker niet over ga hebben en in mijn kast staan wat oude zelf samengestelde fotoboeken die ik heb laten printen. Alleen van die laatste word ik nog blij. Als ze binnen komen, prachtig mooi en heel erg klaar zijn. Voor de rest vind ik foto’s uitzoeken de hel op aarde.

Foto's uitzoeken de hel op aardeOnderwerp
Jaren geleden maakte ik tijdens een wel heel erg mooie besneeuwde winter op verschillende plaatsen foto’s. Ik maakte er een boek van, net zoals mijn vakanties en weekenden weg. Maar de winters zijn niet meer zo mooi als vroeger en op vakantie ga ik al jaren niet meer. Zo is een onderwerp verzinnen steeds lastiger terwijl ik er qua blog heel wat minder moeite mee heb, meestal. Uiteraard is de Tweede Wereldoorlog leuk, maar ik mis nog altijd plekken en verhalen en al die foto’s zijn heus zo mooi niet maar weglaten kan niet voor het verhaal. Verhalen van de Willys jeep, maar dat zijn er nog niet genoeg. Ik wil tenslotte een fotoboek geen folder of iets wat lijkt op gratis in het oud papier gegooid huis-aan-huis blad.

Keuzes
En dan het volgende aanwezige probleem, eigenlijk heb ik qua foto’s gewoon teveel keuze. Uiteraard heb ik mijn favorieten maar de perfectionist in me keurt foto’s af die wel bij het verhaal horen. Gelukkig blijft er nog genoeg over voor mijn blog, maar een heel fotoboek? Ik vind het maar lastig. En dan het volgende probleem, doe ik tekst of niet? De hele blog, een samenvatting of alleen een quote? Of hou ik het bij de foto’s die ik ook nog niet uitgezocht heb?!

Je merkt het dikke drama dat foto’s uitzoeken en zo verstrijkt er waarschijnlijk weer een jaar zonder fotoboek terwijl ik die toch heel graag wil maken. En omdat ik dat zelf stiekem ook wel weet begin ik maar klein. Namelijk met 10 foto’s voor in een lijst die in de huiskamer komt. De lijst is er al, nu de foto’s nog. Hebben jullie nog een tip waar mijn volgende fotoboek over moet gaan??

23 thoughts on “Foto’s uitzoeken de hel op aarde

 1. Fotoboeken zijn mooi, maar ik heb alles in digitale albums zitten.
  Gewoon mapjes op de pc dus.
  Heb nog heel veel foto albums, maar er komen geen nieuwe meer bij.

  Enne, op je andere stukjes had ik wel willen reageren hoor, maar comments closed :)
  Was even te druk en griep.

 2. KIk ben daar zó slecht in, heb oude foto’s hoofdzakelijk gewoon in dozen zitten. Zo af en toe woel ik er eens in en digitaliseer een paar foto’s als ik ze voor een logje kan gebruiken, slecht hé! En dan zou ik jou moeten gaan vertellen waar je een fotoboek over zou moeten maken???? ;-)

 3. Ik heb destijds alle foto’s die nog niet in een album of boek zaten op de glasplaat van de printer gelegd, zoveel als er op de plaat pasten en gedigitaliseerd. In de pc alles gesorteerd en daarna in mapjes op de externe harde schijf. Een bereklus maar wel leuk om te doen en dan heb je het wel allemaal.
  Mocht er onverhoopt brand uitbreken dan snel de schijf meenemen. Dan ben je niets kwijt.

 4. Goh, die is herkenbaar. Ik zou heel graag jaarboeken hebben/maken. Maar heb ook last van drempel vrees. Als tussenoplossing ben ik met een jaarboek over een klein, afgerond onderwerp begonnen. Hardlopen. Tot nu toe gaat dit heel goed. Ik kan het prima bijhouden. Dat is de kunst denk ik, want anders wordt het te tijdrovend en onoverzichtelijk.
  Als ik eind van het jaar tevreden ben over het resultaat, maak ik eerst boeken voor onze jongens. Lang leve mijn blog waar ik hun namen als tags heb gebruikt. Dat zoekt zo fijn terug.
  Daarna, als ik het dan nog steeds leuk vind, ga ik aan jaarboeken beginnen. Ik vermoed een mix van foto’s, korte stukken tekst en soms een hele blogtekst, wanneer die voor mij zelf erg de moeite waard is.

 5. Alle goede (en minder goede) adviezen staan al in de reacties.
  Maar of dat het voor jou nu makkelijker maakt…?
  Overigens ben ik zelf een paar jaar geleden gestopt met het maken van fotoboeken.
  Af en toe laat ik er nog eens een paar afdrukken voor op prikborden of om weg te geven (dit is overigens geen advies).

 6. Goede morgen Liesbeth.
  Ik ken het probleem en moest ik een oplossing voor jou hebben dan zou ook ik blij zijn. Het is de vloek van elk fotograaf en fotograag: je maakt tig foto’s en achteraf weet je niet hoe ze te verwerken.
  Zelf los ik dat toch een beetje op met het maken van reeksen die ik op mijn blog zet, zo staan ze tenminste toch op het web…

 7. Ik maak zoveel foto’s dat er geen beginnen aan is om die allemaal in boeken te stoppen. Kost te veel. Simpel! Maar een keer iets vna een boek op een speciaal onderwerp wil ik nog wel eens aan. Maar dan de tijd om die dingen te maken. Vroeger deden we alles netjes in albums, daarna in de bakken van die dia’s die ik tussen 1971 en 1995 schoot. Maar sinds het digitale tijdperk ook mij in de greep kreeg is het hommeles. Duizenden foto’s, nog wel een beetje verpakt in digitale bestanden en op sticks, maar om er echt een beetje orde in te brengen mag ik nog wel een leven er bij krijgen. En intussen knip, knip, knip ik de hele dag de voorraad groter….

 8. Ik ben ook slecht in foto’s uitzoeken. Toen de kinderen nog klein waren ging het beter, maar daarna ben ik verslapt. En nu zijn het er zoveel dat ik bij voorbaat al afhaak.

 9. Wij maken elk jaar een fotoboek, met zo’n 200 foto’s (van de 2000 die ik ongeveer maak). Hier en daar een regel tekst, verder niet.

 10. Daar heb ik meneer F. voor. Die maakt met het grootste plezier fotoboeken van onze vakantiereizen en ik mag me met de tekst bemoeien.

 11. Ik maak nooit foto-albums.Maar misschien moet ik toch ook eens een jaarboek gaan maken.Tips heb ik niet voor u.Ik weet zeker dat je eruit geraakt

 12. De tweede wereldoorlog leuk noemen, daar kan ik mij niet zo in vinden, dat was erg akelig. Ik laat altijd fotoboeken maken van de vakantiefoto`s.

 13. Ik heb ooi de fotoboeken van mijn ouders gedigitaliseerd, inderdaad een flinke klus. Hans

 14. Je zou er natuurlijk ene kunnen maken van de Willy’s Jeep on tour…

 15. een fotoboek maken, met foto’s die jou het meest aanspreken..snel een selectie maken..niet uitstellen!!

 16. Heb ooit alleen een boekje gemaakt om cadeau te doen.. klein en bondig.. en zelfs daar zat een fout in. Ik vind het misschien nog wel erger dan jij, dat fotoboeken maken, want ik maakte er daarna nooit meer eentje. ;-)

 17. Mijn fotoboeken zijn jaarboeken. En omdat ook ik dat uitzoeken verschrikkelijk vond, werk ik nu voor het derde jaar op rij elke maand m’n album bij. Dat kost me dan ongeveer anderhalf uur per maand. Opeens is het dan overzichtelijk en begin januari heb ik m’n jaarboek in huis. Ik verwerk er van alles in. Van dagen uit tot gewoon een fotootje van een stapel boeken. Met tekst, maar meestal is de tekst echt minimaal.

 18. Ik maak gewoon ieder jaar een fotoboek. Een goede gewoonte. Zonder tekst. Ik vind het ontzettend leuk om terug te bladeren.

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top