Wat er allemaal op de Willys jeep staat

Wat er allemaal op de Willys jeep staat

Ze mopperde nog aardig, toen we haar van de week uit de garage haalde. Maar jawel met minimaal 72 jaar op de teller kan ik zeggen dat madam Willys de Jeep levend en wel is. En dat was te horen. Want het was te koud, de zon scheen niet mooi genoeg en waar haalde ik het lef vandaan om haar wakker te maken? Ik negeerde haar gemopper en ging in de slijmmodus. Want welke gek bedenkt dat het in februari 20 graden is? Ik had namelijk al gerekend op gekanker en hoewel ik scheldende bejaarden hilarisch vind zat ik er voor nu even niet op te wachten. Want ik moest nog foto’s van haar maken en voor deze blogpost over wat er allemaal op de Willys jeep staat.

Een berggeit op een vuilnisbelt

101 – AB
101st Airbornedivision. Een divisie is een legereenheid van 10.000 tot 25.000 man. De reden dat specifiek deze divisie op de Willys staat is eenvoudig. Deze divisie heeft de omgeving waar we wonen bevrijd. Hun bijnaam was de Screaming Eagles, dat teken zie je ook terug op kleding en monumenten.

321- Gfab
Glider Field Artillery Battalion, onderdeel van de 101e. Een glider is een zweefvliegtuig wat de lucht in getrokken wordt door een gemotoriseerd vliegtuig. Hoewel Frans geen wapens voert, zou dat battalion van een afstand de vijandelijke doelwitten beschieten. De reden dat dit op de Willys staat is ontstaan doordat de inmiddels overleden veteraan Ray Nagell zijn legeronderdeel nergens op de nog rondrijdende Willys jeeps zag staan en Frans hem beloofde het erop te zetten.

USA 20491132
Dit nummer vertelde de mensen die het nodig hadden waar de wagen met dit nummer bij hoorde. Doen we nu met het carrosserienummer en de nummerplaat maar daar is dit nummer niet vergelijkbaar mee.

Het was niet eens zo koud vorige week, Willys snorde zoals we van haar gewend zijn en hoewel het rondje maar kort was, genoten we. Is dat mooie weer een voorbode voor de zomer? Ik weet het niet, voorlopig is het geen Willys jeep weer, staat die bejaarde weer in de garage en lijkt het weer buiten weer gewoon op de tijd van het jaar.

16 reacties

 1. Ah juist! Dank je wel. Dit wist ik allemaal niet. Interessant dat GP uiteindelijk Jeep geworden is. En ik begrijp nu ook waarom jullie Willys een dame is. :-)

 2. Na de oorlog bouwde het Nederlandse Kaiser ook Jeeps voor ons leger. Nekaf’s werden die genoemd. En veel van die oude Jeeps uit de oorlog bleven in de veroverde/bevrijdde landen hangen en kregen een civiele taak. Zodanig dat bijvoorbeeld de Haagse politie heel lang Jeep-trouw bleef. Het oerontwerp werd later bij andere fabrikanten min of meer gekopieerd dan wel in een vorm van licentie nagebouwd. Die kom of kwam je tegen in Rusland, India en zo meer. Mahindra is zo’n bouwer….

 3. Ze heeft heel wat strepen bijeen verzameld.Mooie palmares en 7ojaar dan mag ze eens extra in de bloemetjes gezet worden

 4. Ja, dat begreep ik wel dat het over de jeep ging hehe.. ik kan het alleen niet laten te proberen dat vervelende woord uit te bannen. Is geheel wat anders dan jodenkoek of negerzoen.. koeken en zoenen zijn lékkere dingen, daar zou ikzelf wel mee geassocieerd willen worden hoor. :-)
  Maar goed.. jij schrijft natuurlijk wat jíj wil op jóúw blog.

 5. prachtig Liesbeth
  in woord en beeld
  je moet dat gemopper maar zien als , dat ze jou na een uurtje slapen na je nachtdiensten al wakker maken hihi

 6. Een mooie bejaarde die moppert. Lijkt wel net echt… Maar als je ze loslaat zijn het net jonge honden.

 7. Gekanker is een vorm van kankeren en betekent voortdurend mopperen. Dat heeft niks met die vreselijke ziekte te maken en die bejaarde is een Willys jeep die ruim in de 70 is. Kankeren, negerzoenen, jodekoek, zwarte piet, wat is het volgende?

 8. Het Amerikaanse leger vroeg verachillende autofabrikanten een ontwerp naar hun regels te maken. De Willys fabriek te Overland kreeg de voorkeur maar toen in 41 bleek dat zij de productie niet aan konden vroegen zij aan meneer Ford of de wagen op zijn T-Fordlijn gemaakt kon worden. Die wagen werd de Ford GPW. Onze jeep is een Ford en die GP in de naam das verbasterd naar jeep naar de Amerikaanse uitspraak van de letters g en p. De W in de afkorting is uiteraard Willys en dat komt van zijn maker Willys Overland. Onze Willys is een dame omdat ze betrouwbaarder is en niet zo ronkt als de meeste andere Willys.

 9. Is dat Willys van Willys Jeep een soortnaam Liesbeth? Of is het de naam van deze specifieke Jeep? Om de een of andere reden denk ik bij legervoertuigen altijd aan mannelijk. Het is aardig om te lezen dat deze Jeep een dame is. :-)

 10. Fijn, zo’n uitleg.. was er al nieuwsgierig naar.
  Maar nee, nu is het voorlopig even geen weer voor een open wagen.. eerst die jetstream uit laten razen.

  (ps. ik vind kanker een té erge ziekte om een beetje gebrom van een scheldende bejaarde zo te noemen)

 11. Nou Willy mag er zijn hoor voor zijn leeftijd. En tja… bejaarden mogen een beetje knorrig zijn als ze uit hun dut gehaald worden.Maar dat zijn weer leuke weetjes.

Reacties zijn gesloten.