Fietsmuseum Velorama

Fietsmuseum Velorama in Nijmegen

Fietsmuseum Velorama

Velorama is zoals de naam doet vermoeden, een fietsmuseum en wel in Nijmegen. Het museum is gevestigd nabij de beroemde Waalbrug in een pand die vroeger deel uitmaakte van de vesting. Het ruime pand met 2 verdieping is van voor tot achter gevuld met fietsen, aangekleed met oude posters en verteld van begaande grond tot dak over de geschiedenis van de fiets.

Het eerste wat me opviel toen ik het pand betrad was de oud-Hollandse stijl. De oude platen, krullerige letters en het gezellige koffiehoekje trokken me als het ware het museum in. Nationaal Fietsmuseum Velorama is het enige fietsmuseum in Nederland. Ze hebben een collectie van meer dan 500 bijzondere fietsen. Niet alleen hoge bi’s maar ook veel loopfietsen. Deze draisines zijn op de begaande grond te vinden samen met de bottenschudders, de fietsen met houten banden.

Op de eerste verdieping staan de hoge bi’s. Deze zo kenmerkende fiets is eigenlijk heel gevaarlijk, schoot je van je trapper af dan ging je als ongeleid projectiel de hellingen af en ook het gebruik van de lepelrem was niet zonder gevaar. Pas vanaf 1885 kwamen er fietsen met gelijke wielen. Deze zogenaamde safety fietsen waren ook voor vrouwen bedoeld. Overigens was het tot die tijd nog een schande voor vrouwen om te fietsen. De grote rokken waren vooral het probleem zodra die verdwenen kregen vrouwen door de fiets meer vrijheid het was ook de tijd van stemrecht en de tijd dat er broekrokken voor dames kwamen. Op de bovenste verdieping is een collectie bijzondere fietsen van na 1900 te zien, inclusief een aantal fietsen van bekende personen en een prachtig diorama. Veel langer dan ik verwacht had liep ik door dit museum en daarna? Daarna vond ik het tijd om een rondje te fietsen.

Betaalbaar: 5 euro
Kindvriendelijk: ja hoor, alleen opletten dat ze overal afblijven.
Bereikbaarheid: Prima.
Combineren met: Nijmegen, fietsen door de Ooijpolder.
Voorzieningen: Toilet op de eerste verdieping. Geen lift.
Website: Velorama.nl

 

10 thoughts on “Fietsmuseum Velorama

 1. Ik vind dit ook een leuk museum.
  Daarbij is de omgeving ook geweldig voor mooie fietstochten.

  Zomerse groet,

 2. Nederland zo’n groot fietsland kan dus volgens mij niet zonder dat museum

 3. Lijkt me een leuk museum, natuurlijk juist voor de fietsen uit een ver verleden. En reuze betaalbaar.

 4. Heel mooi en leerrijk maar een beetje ver voor mij om te bezoeken !! Grts

 5. Prachtige beschrijving, daar moeten we beslist eens naartoe! Ik ken Nijmegen alleen vanuit de trein, op weg naar Arnhem. Nooit geweten dat deze mooie oude buurtjes het vreselijke bombardement van 1944 hebben overleefd.

 6. Is idd een leuk museum. Ooit sprak de beheerder tijdens een bezoek de inspirerende woorden: “Alles wat ze nu uitvinden voor de fiets was er vroeger ook al…” En idd: hij liet allerlei vindingen zien dat zo’n 10 jaar geleden als nieuw golden, maar die men al veel eerder bedacht had. “Maar de mensen willen er niet voor betalen”, dus dan verdween zoiets weer. Een voorbeeld was een acculamp, als voorloper van de naafdynamo.

 7. Dit fietsland bij uitstek moest natuurlijk een fietsmuseum hebben… Mooi is dat! Het gebouw ziet er ook uitnodigend uit.

 8. mooi dat je dit onder de aandacht brengt
  dat is 1 museum dat ik ooit ook eens bezocht :)
  zo je wel begrepen zal hebben ben ik niet zo van museums
  maar wat niet is kan nog komen

 9. Dat lijkt mij mooi en interessant Liesbeth. Het was nog een hele opgave, om de hoge fietsen te komen.

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top