Mijn tips voor een duurzaam leven

Mijn tips voor een duurzaam leven

Mijn tips voor een duurzaam leven

Ooit, en ik zou willen zeggen lang geleden, was ik zo iemand die flikkerde batterijen nog in de kliko. Ik trok me nergens iets van aan en was eigenlijk gewoon een luie donder. Ik vond het al heel wat als ik een gewone maaltijd klaar maakte in plaats van een pizza bestelde, ik ken het nummer nog uit mijn hoofd…Inmiddels heb ik mijn leven gebeterd en denk ik liever niet aan die rare periode. En dus om jullie te inspireren hier een blog over duurzaam leven wat eigenlijk helemaal zo lastig niet is.

Ik fiets
Even naar de supermarkt, de bibliotheek, mijn werk. Alles met de fiets, de auto wordt heus gebruikt hoor, maar dan combineren we een rit zoveel mogelijk. Vandaag gingen we naar de kringloop, haalde een gratis tv op en gingen naar de supermarkt. Lidl hè als ik fruit en vlees weg wil gooien ga ik wel naar de Jumbo. Overigens is het mijn nieuwe fiets, maar is die wel tweedehands.
Ik vind het onbegrijpelijk dat mensen 100 kilometer per dag rijden voor werk. En dan elke dag in de file staan. Het zou al een berg schelen als bedrijven hun personeel niet te ver zoeken. Fietsen is gezond.

Schermen Hele levens spelen zich op een scherm af. Ook ik doe er aan mee, maar ik kijk graag iets zinnigs. Ik heb geen Netflix omdat ik beu werd van het zoeken naar iets wat ik wil kijken. Ik heb een Billy boekenkast vol met Netflix kost me geen fluit per maand. Ik doe geen spellen omdat ze tijd en energie slurpen. De hele dag een laptop aan of een tv? Hier niet.Eten met een sticker
Toen ik heel heel heel lang geleden bij Li.dl werkte baalde ik als er veel brood weggegooid moest worden. Met toestemming liet ik het door een boer ophalen. Nog steeds wordt er teveel eten weggegooid. Hier betaalt de vriezer zich terug door de korting die ik krijg als ik bakjes vlees met een sticker koop. Goedkoper is leuk, maar dat het niet weggegooid wordt vind ik nog veel leuker. Ik ben lang vegetariër geweest maar toen ik me ging verdiepen in de herkomst van dat vervangende spul realiseerde ik me dat dat ook zo gezond niet is. Ook niet voor het milieu. Ik eet overigens alleen kip, kalkoen en koe en nee niet elke dag.

Schermen
Hele levens spelen zich op een scherm af. Ook ik doe er aan mee, maar ik kijk graag iets zinnigs. Ik heb geen Netflix omdat ik beu werd van het zoeken naar iets wat ik wil kijken. Ik heb een Billy boekenkast vol met Netflix kost me geen fluit per maand. Ik doe geen spellen omdat ze tijd en energie slurpen. De hele dag een laptop aan of een tv? Hier niet.

Tweedehands
Ik koop niets nieuw als het tweedehands kan. Kleding is iets wat ik graag bij de kringloop zou willen halen, helaas is er bijna niks te krijgen in mijn maat en ben ik dus genoodzaakt nieuw te kopen. Overigens Veel dingen die ik voor mijn flatleys gebruik zijn tweedehands. Ook mijn bed, muziekboxen, camera, objectieven, telefoon, laptop, tablet, dekbedhoezen en nog veel meer kocht ik niet nieuw. En het is allemaal prima. Veel mensen willen wel duurzaam leven maar laten zich leiden door door trends en gadgets. Helaas zijn juist die producten niet meer gebaseerd op langdurig gebruik. De duurste flatscreens gaan 5 jaar mee en dan worden bepaalde apps niet meer ondersteund. Vaak is duurzaam leven ook besluiten om ergens niet aan mee te doen.

Waarom kleding niet (meer) naar de kringloop gaat
Onderdeel van Het Goed voor verstelwerk of maatwerk met spijkergoedKleding in van die speciale containers doe ik al jaren niet meer. Ze gooien alles weg als er afval bij zit. Ik snap dat maar toen ik een container bij de kringloop zag die vol zat met kleding en weg werd gehaald door een vuilverbrander, toen wist ik dat het inleveren van kleding niet verstandig is. Ik stapel oude kleding hier op. Als het goed is gaat het marktplaats op (ook gratis op te halen). Is het lelijk dan slapen de katten er heerlijk in. Ik kan er zelf ook een poetsdoek van maken, scheelt weer twee ritten.

Kwaliteit graag
Ik hou niet van winkelen, dus als ik ga koop ik het liefst alles in één keer. Ik koop al jaren ECCO’s, simpelweg geld besparen door meteen een goed paar schoenen te kopen. Ik loop er dagelijks op en doe er meer dan een jaar mee. Dat heb ik met meer dingen, ik kan voor een laag bedrag shirts bij H&M of Kiabi kopen. Maar na 1 keer wassen zijn de shirts uit vorm en kan ik ze hooguit onder een trui aan. Liever betaal ik het dubbele en doe minstens een jaar met kleding.

Boeken
Dat ik een dingetje met boeken heb is een understatement. Ik ben dol op boeken, maar ik verzamel ze niet. Sterker nog de meeste boeken die ik gelezen heb kunnen gewoon weer weg. Niet meer naar de kringloop trouwens. Behalve dat ze die boeken te duur maken met hun nieuwe stickertjes, vind ik dat boeken die al tweedehands zijn ook gewoon gratis in een Minibieb gezet kunnen worden. Boeken zijn om te lezen, niet om (teveel) aan te verdienen.

Hergebruik
Enveloppen en brieven zijn erg goed als kladpapier, wist je dat? En doosjes hergebruiken we weer als we zelf eens iets opsturen. De plastic yoghurtpotjes liggen hier in een doos opgestapeld erg handig om schroefjes tijdens het klussen te bewaren of om verf in te mengen. Plastic leveren we natuurlijk apart in, net zoals glas en batterijen. De katten slapen buiten in dozen, die zetten we binnen als het gaat regenen zodat we geen nieuwe hoeven te regelen. Is ook beter voor de katten, die doen het niet goed in de regen.

Uiteraard heb ik het niet over eigen tassen, herbruikbare flessen, niet vliegen enzovoorts gehad. Duurzaam leven is een bepaalde gedachtegang die samen gaat liefde voor de natuur en gezond verstand. Het zou al een berg schelen als mensen die laatste eens gaan gebruiken.

32 thoughts on “Mijn tips voor een duurzaam leven

 1. Mooie blog.
  Op fietsen na doe ik het meeste ook.
  Daarnaast is het voor mij een sport om zo zuinig mogelijk met energie te doen, en met geld, maar dat is meer noodzaak ……….

 2. Hmmm… Meestal ben ik mijn dorp te vinden en doe ik alles te voet (of op de fiets). Woon-werkverkeer is 55 km heen en terug (4x per week). Ik heb nog geprobeerd een huis te vinden in de buurt van mijn werk maar dat kon ik niet betalen. Ik ga met de trein naar mijn werk, fietsen gaat me te ver. Verder koop ik zelden kleding en inderdaad goede schoenen. Ik scheidt mijn afval. En sinds mijn enorm handige lijst op mijn diepvries, gooi ik geen eten meer weg. Ik koop erg weinig kleding en inderdaad goede schoenen (dol op Ecco!). Het kan vast beter maar ik doe mijn best.

 3. Een van de redenen dat ik zo blij ben met mijn nieuwe baan is de afstand woon-werkverkeer. Dat gaat heel veel auto kilometers schelen.

 4. Er is een globale mentaliteitsverandering nodig opdat mensen duurzaam zouden leven. Alle begin is meegenomen. Hier probeer ik het ook zo goed mogelijk.

 5. Denk dat dat deels ook wel klopt. Maar ik ken ook genoeg mensen die bijvoorbeeld hier wonen en willens en wetens ergens solliciteren waarvoor ze minstens 80 km (enkel!) moeten reizen. En bij mij op het werk werken zelfs mensen die in Amsterdam, Apeldoorn en Enschede wonen. Daar snap ik helemaal niets van. Als het OV naar mijn werk nou nog te doen is, ala, maar dat is ook niet het geval want je moet altijd nog minstens een half uur bussen vanaf Den Bosch of Eindhoven.

 6. Veel zinnigs in die adviezen. Maar mensen uit mijn generatie zij gewend dat geld niet op de rug groeit en dus moet worden gespaard voor het kan worden uitgegeven. We doen dus van oudsher lang met spullen. En als het kan zoeken we bij een KLW naar vervanging. Afgedankte meubelen gaan naar die KLW, net zoals we ook spullen die kant op brengen als ze niet meer passen in een modebeeld of wat ook. Boeken ruilen we in een mini-bieb en soms (tja je bent een gepassioneerd specialist of kenner van bepaalde zaken..) nieuw gekocht bij een goede boekwinkel. We eten nooit zoveel dat we er aan over houden. Is simpel en houdt de consumptie beperkt. Ik fiets in de zomer, nooit in de winter. Heb een compacte en zuinige auto voor de ritten die we nodig achten. Ik laat me door niemand enige schaamte aanpraten. Ook niet wat het vliegen betreft al doe ik dat nog maar sporadisch. Allemaal onzin, zeker als je ziet wat de bijdrage van de luchtvaart is aan onze samenleving. Zonder vliegtuigen geen inzicht meer in andere landen en culturen, geen luchtvracht meer, geen toegewvvoegde waarden. Geldt ook voor de auto. Ondenkbaar om zonder die vervoermiddelen een normaal en modern leven te leiden. Wie dat wel wil komt terecht in de wildernis, middeleeuwen of achterstelling. Willen we dat? Nee! Minder is goed, niets is dan echt onmogelijk, maar de ander alles misgunnen omdat we zelf voor bepaalde principes zijn is ongewenst. Zo deden oude godsdiensten dat voorheen ook altijd, en die hebben we nu net daarom afgezworen.

 7. Mmm, ik kan nog wel wat duurzamer leven. Ik reis nu 2x per week zo’n 171km heen en terug naar mijn werk omdat ik ben verhuisd. Dat is 343,6 km per week en dat was vroeger 70km per week. Oeioeioei. Maar het is als het goed is maar tijdelijk. Mijn man fietst wel naar zijn werk 5 dagen per week.
  Maar…. ik heb geen kinderen, dus ik kan er op los leven! ;-)
  Wel kopen wij ons vlees van een boer die Schotse Hooglanders heeft, en kweken wij onze eigen groente, hoewel nog te weinig. We kopen onze kleren nieuw, weliswaar niet veel, maar toch. We hebben wel 12 zonnepanelen op het dak en we spoelen de WC door met regenwater.
  Maar ja. Kan wel beter.

 8. De beste duurzaamheidstip heb je er nog niet eens bijstaan.. geen kinderen hebben. Daarmee heb je al zó’n voorsprong qua ecologische voetafdruk die je achterlaat op mensen mét kinderen, dat je fluitend alles nieuw kunt kopen, vlees kunt eten tot je er misselijk van wordt en auto kunt rijden naar Timboektoe en terug. :-)

  Is beetje grappig bedoeld, maar zit een grote kern van waarheid in! Maar ook al heb ik geen kinderen, dan nóg let ik heel veel op de dingen die jij hier allemaal schrijft hoor.. alleen m’n kleding koop ik echt niet tweedehands.. gewoon lekker nieuw in de winkel.. maar ik kijk ook niet neer op C&A, Wibra of Zeeman, het gros van m’n kleding komt daar vandaan.
  M’n hele jeugd trouwens de kleertjes van m’n oudere zusjes afgedragen.. en ze dan nog door hebben moeten geven aan m’n jongere zusjes.. vroeger deden de mensen dat soort dingen uit armoede, tegenwoordig noemt men het duurzaam hahahaa!

 9. Leuk blog over duurzaam leven,
  ongemerkt ben ik met veel van deze dingen bezig als ik dit allemaal lees.

 10. We doen hier redelijk onze best en als ik jouw blog lees, dan zijn er zeker nog wel verbeterpunten. Maar ik besef ook wel dat die er altijd wel blijven.

  Love As Always
  Di Mario

 11. Ik koop ze alleen tweedehands als ze niet in de bieb te krijgen zijn. Ik koop kleding bij Takko, de kwaliteit is goed.

 12. Dat zijn zinnige tips! Dankjewel! Ik ben ook dol op boeken, maar haal ze gewoon uit de bibliotheek. Ik vind het niet nodig om ze te ‘hebben’. Kleding koop ik ook vooral tweedehands via eBay.co.uk. Fijn jersey Laura Ashley rokken met bloemetjes : )

 13. Ik heb het een hele tijd gedaan, 100 km per dag rijden naar mijn werk. Ik kan me er nu niks meer bij voorstellen – echt blij dat dat niet meer zo is. Qua kringloopwinkels zou je kunnen kijken naar andere plekken dan Het Goed. Daar vind ik de boeken ook wat aan de dure kant sinds dat nieuwe systeem. Bij ons in de buurt heb je ook winkels waar ik meer vertrouwen in heb en die ook echt goede dingen doen met de opbrengsten.

  Qua vlees beperken wij ons de laatste tijd tot wat er in de Too Good To Go-pakketten zit. Dan heb je echt wat er anders over zou blijven en weggegooid zou moeten worden.

 14. Dat van die kledingcontainer wist ik niet. Ik dacht altijd dat ik heel goed bezig was door kleding in zo’n container te doen (en ook nog eens anderen hielp). Maar dat valt dus tegen…
  En ja, hergebruik. Boodschappenbriefjes hebben hier altijd een gezellige achterkant. Blauwe envelop of zoiets leuks;).

 15. Interessant om te lezen! Ik doe altijd mijn oude kleding in zo’n container, maar na dit gelezen te hebben, stop ik daar ook mee. Wat zonde dat ze het weggooien als er afval tussen zit! Ik weet dat je bij sommige kledingwinkels ook oude kleding kunt inleveren. Misschien doe ik dat voortaan wel. En anders inderdaad op Marktplaats.

 16. Ik heb zonnepanelen, elke lamp en elk scherm is led, al het witgoed incl oven is van het beste energielabel. Ik heb mijn auto wel echt nodig maar combineer bijna alles. Kleding kan ik ook 2de hands kopen, op ondergoed en sokken na. Wil niet zeggen dat ik nooit nieuw koop want dat doe ik wel.

 17. Er wordt een gemiddelde genomen van 3 websites waaronder bolcom een website die prijzen laat fluctueren aan de hand van cookies en dat ook doet als je iets in je online mandje hebt staan. Dat zijn praktijken waar ik niet van gediend ben. Daarom zijn de boeken duurder sinds die stickers. En daardoor zijn 2 exact dezelfde boeken verschillend geprijsd. Ik zie graag dat mensen voldoening uit werk halen, maar ik geloof niet dat de boeken daarin het verschil maken.

 18. Je bent goed bezig qua duurzaamheid.
  Met betrekking tot de boeken heb ik een andere mening: waarom zou je die niet
  naar bv. “Het Goed” brengen. Daar worden ze geprijsd, volgens sommigen te hoog,
  en verkocht niet met een winstoogmerk, maar om mensen werk te bieden.

 19. Gelukkig begint men steeds meer planetproof te leven.
  Niet alle alternatieven zijn gezonder of milieu vriendelijker.
  Mijn vervoersmiddel is al jaren de fiets en openbaar vervoer, de auto heb ik in de bomen gehangen.
  Wat ik niet meer nodig heb gaat naar de kringloop of een goed doel , dat kan zelfs een buur zijn. Hans

 20. Wat betreft duurzaam leven in huize F. komen jouw tips behoorlijk overeen.
  Ik kan nog zonnepanelen, vloer en spouwmuurisolatie toevoegen. Ik koop niets online, dat scheelt vervuilende busjes en enorm veel verpakkingsmateriaal.

 21. Ik heb niet zo heel veel veranderd, opgegroeid kort na de oorlog werd zuinigheid en matigheid ons met de paplepel ingegeven en dat is nooit veranderd.Een uitzondering maak ik voor m’n kleding, die koop ik nieuw na in mijn jeugd vrijwel alleen gedragen kleding , niet heel modebewust dus het gaat niet na één wasbeurt op de hoop. Vliegen doe ik niet maar dat is geen prestatie , heeft het milieu niets mee te maken, ik vind het domweg héél vervelend.
  Eerlijk gezegd ontzeg ik mezelf weinig maar liggen mijn “noden”niet zo heel hoog en verspil ik in ieder geval vrijwel niets.

 22. Vroeger deed ik alles op de fiets. Tegenwoordig loop ik meer omdat dat beter is tegen m’n botontkalking. Alle boodschappen haal ik te voet. Een auto heb ik nooit gehad en ik rij hooguit 50km per jaar met iemand in zo’n ding mee. Bussen doe ik ook weinig. Af en toe zit ik in de trein tijdens daluren. Ben ook gestopt met werken. Verdien je niets en hoef je het ook niets uit te geven. M’n 2de hands fiets doet het na 10 jaar nog prima. M’n laptop is ook m’n TV. De laatsten hielden het 10 jaar vol, totdat men begon te klagen over Windows98 en WindowsXP. De huidige, die nog minder energie neemt, lijkt het nog beter te doen. Aan grijsafval (inclussief zelden weggegooit voedsel) is 33kg/jaar. De rest breng ik naar de diverse bakken bij de winkel. Als ik een volle tas mee terug kan nemen, dan kan een halfvolle tas ook mee naar de gespecialiseerde afvalbakken die daar staan.

 23. Ik heb hier al jaren een milieustaart onder in de berging, ik lever alles mooi gescheiden aan. Ook kleding gaat apart. en uiteraard ook elektronica. En als ik dan kijk wat mensen aan vuil dumpen langs o.a. autowegen, nabij fastfood ketens en ga zo maar door weet ik het af en toe ook niet meer.

 24. Ik denk dat je vooral heel veel gelukt hebt dat je zo dicht bij huis werk hebt gevonden en niet zoals in de huidige tijd na drie contracten weer wat anders moet gaan zoeken. Dat werkt de ellende alleen maar in de hand helaas.

 25. Goede tips en niet iedereen moet ze allemaal gebruiken.Als iedereen er al een paar van gebruikt gaan we in de goede richting

 26. Ik fiets ook heel veel. Heerlijk om maar op 4 km van mijn werk te wonen. Snap al die mensen ook niet die ervoor kiezen zo ver van hun huis te gaan werken/solliciteren.
  Koop kleding wel nieuw en ook vrij veel moet ik bekennen. Maar doe zelden iets weg. En verder doe ik heel zuinig met tal van dingen.

Comments are closed.

Back To Top