Limburg Trippie

ENCI

Kort geleden was ik in het prachtige Maastricht. Toen al schreef ik dat de Sint-Pietersberg me iets te hoog was, schreef ik toen dat ik alsnog terug naar het centrum fietste, moet ik nu eerlijk bekennen dat ik daar toch nog een ommetje maakte. Een vriendelijk vrouw bij het station had me namelijk al gewezen op een andere route. Ze begreep meteen dat hoogtevrees en een ov-fiets beide geen goede combinatie zijn om de ENCI groeve te bezoeken. Want daar wilde ik dus ook heen. De ENCI groeve is namelijk sinds kort te bezoeken.

ENCI, wat voor Eerste Nederlandse Cement Industrie staat is een producent van cement. Het bedrijf werd in in 1924 te Maastricht opgericht en kreeg twee jaar later toestemming om mergel, een kalksteen, te winnen. Het is een rare gedachte dat half Nederland gebouwd is met het hier gewonnen cement. Een nog gekker beeld is dat er in de groeve fossielen zijn gevonden die hier minimaal 66 miljoen jaar geleden leefde.
Iets minder lang geleden was de ENCI één van de belangrijkste werkgevers in Maastricht.
Toch is er de laatste jaren veel kritiek ontstaan op het bedrijf veelal door de aantasting van natuur en de belasting van het milieu. Omwonenden klagen dan ook niet voor niets over geluidsoverlast, stank en stof. Buurtbewoners zamelde bijna 5000 handtekeningen in waarop ENCI medewerkers er vervolgens ruim het dubbele ophaalde. Mede door de hoge werkgelegenheid bleef de ENCI-groeve nog lang in gebruik. Toch wordt de mergelwinning in 2018 definitief stopgezet. De fabriek blijft in werking door aanlevering vanuit Belgische groeves. De ENCI-groeve wordt nog afgewerkt en zal daarna aan de natuur worden teruggegeven. Het terrein wordt dan klaargestoomd worden als cultureel en toeristische attractie wat nu al voor een deel is verzorgd.

De ENCI groeve is sinds kort toegankelijkIk fietste de Sint-Pietersberg en de fabriek voorbij, sloeg rechtsaf een prachtig fietspad op en kwam aan bij de D’n Observant, een klein restaurant vernoemd naar het naastgelegen bos. Door een tijdelijke brug is het mogelijk hiervandaan de groeve te bezoeken. Vanaf 1 november tot 1 mei gaat ENCI dit deel klaarstomen voor de toekomst. De groeve blijft bereikbaar maar het restaurant en bos is dan vanaf daar tijdelijk niet bereikbaar. Toch raad ik aan de groeve ook van deze kant te gaan bekijken, want het uitzicht vanaf de trap is prachtig en ondanks de zwaar tijdelijke en rammelende aard van de brug had ik hier geen last van hoogtevrees.

Wat kan ik over de ENCI-groeve zeggen? Dat het prachtig is en bijzonder en vreselijk fotogeniek? Dat het geweldig is om een oehoe te zien vliegen die huist in het bijgelegen bos? Dat de aan de andere kant gelegen berg met trap bijzonder om te zien is maar dat je vandaar de wand met blootgelegde gangenstelsels niet zo mooi kan zien? Dat je je klein en nietig voelt als je de diepte in staart? Ja allemaal waar, maar wat ik het beste kan zeggen is. Trek je wandelschoenen aan, stel je navigatie in op D’n Observant of Sint-Pietersberg en ga het zelf zien. Het is fantastisch!