dingen die je moet doen tijdens een stedentrip
Trippie

De dingen die je moet doen tijdens een stedentrip

Stedentrips of een dagje weg, we doen het allemaal en nu het weer eindelijk beter begint te worden en er weer treinkaartjes te koop zijn geef ik jullie tips over de dingen die je moet doen tijdens een stedentrip of dagje weg. 

Huur een fiets
AlkmaarIn de stad parkeren, het is duur, onhandig en kost ook nog eens veel tijd. Denk maar eens aan zo’n gezellig Amsterdams of Delfts grachtje. De meeste zijn eenrichtingsverkeer en/of staan compleet vast. Met de fiets bespaar je een hoop parkeerkosten en daarnaast ben je ook nog eens sneller. De beste tip die ik je kan geven is de OV-fiets lees er hier meer over. Ga je in glooiend gebied rijden? Denk daarbij niet alleen aan Limburg, maar ook duinen en die prachtige glooiingen rond Groesbeek en Arnhem, kies dan voor een locale fietsverhuurder reserveer op tijd en neem een fiets met versnellingen. Niet gewend aan fietsen? Steeds meer verhuurders hebben ook elektrische fietsen.

Bibliotheek bezoeken
Ook als je geen boeken leest, zoek de bibliotheek op. Komt er een enorme bui over? Is het licht nog niet goed voor je onderwerp? Heb je een uurtje over? Ze hebben er ook bladen, wifi, toiletten en in veel gevallen is dat allemaal gratis. Ook het restaurant is betaalbaar en vaak is het pand ook het bekijken waard. Zo is de bibliotheek in Den Bosch onzettend centraal gelegen en is die van Rotterdam al net zo bijzonder als de rest van de stad.

Zoek de musea op
Het zal je verbazen hoeveel leuke kleine musea Nederland heeft. Hoewel de plaatselijk VVV je alles erover kan vertellen is het aan te raden van tevoren op te zoeken welk museum je wilt bezoeken zodat je rekening kan houden met openingstijden. Uiteraard kan een museum ook een goede invulling zijn voor als het regent.

Hoogtepunten
Zoek de hoogtepunten van een stad op. Elke stad heeft wel iets waar hij bekend door is geworden. Denk daarbij aan rondvaarten, markten, bijzondere gebouwen, kerken of parken. Wil je naast de bekendste plekken iets bijzonders vinden? Vraag het de mensen uit de buurt, uit trots vertellen ze vaak de mooiste dingen over hun stad. Wist je bijvoorbeeld dat er een museumtram door Rotterdam rijdt? Dat de Spido verschillende routes heeft en dat er een pannenkoekenbot vlakbij de Euromast ligt die een stukje gaat varen terwijl je pannenkoeken eet?

De waterbus onderweg naar Rotterdam

Buiten het centrum
Fiets het centrum ook eens uit. Daarbuiten vind je de mooiste plekken. Denk aan oude inmiddels verbouwde fabrieksterreinen, prachtige natuurgebieden of parken. Zo ligt het Vondelpark niet bepaald bij het centrum van Amsterdam maar is wel een oase van rust. Zo combineer in een dagje weg graag met een overtocht over een in de buurt gelegen water. Vaak kan de fiets gewoon moeiteloos mee en varen ze precies langs de mooiste plaatsen en kan je er ook uitstappen om later weer verder of terug te varen.

Eten/drinken
Hoewel ik me er niet zo mee bezig hou heeft elke stad van die hippe tenten om wat te eten of drinken. Ik gun mezelf de tijd niet maar heb wel gemerkt dat als je geen zin hebt om veel uit te geven, je goed op moet letten. Uiteraard drink ik echt wel eens ergens een kop koffie en sla af en toe compleet achterover van de prijzen. Ik heb vaak een flesje water bij me en haal graag ergens een broodje om die op een mooi plekje te nuttigen.

Uitzicht
Met mijn enorme hoogtevrees ben ik niet meer geneigd de vele traptreden van een kerktoren te beklimmen om vervolgens boven te hard te trillen om een zinnige foto te maken. Toch schiet ik graag skyline en uitzichtfoto’s. In Haarlem vond ik een parkeergarage die voldeed en in Nijmegen fietste ik naar het kortgeleden nog ondergelopen schiereiland om een overzichtfoto van de stad te maken.

Winkeltjes
Vergeet maar dat ik aan ga raden te gaan winkelen in een stad, maar een leuk winkeltje is altijd een reden om toch even door het centrum te fietsen. Uiteraard is het voor iedereen anders wat al dan niet leuk is. Ik ga graag naar IKEA en heb weer niets met schoenenwinkels. Mocht je het niet kunnen laten bezoek dan alleen winkels die niet in elke stad te vinden zijn. Een mooi voorbeeld is Dille & Kamille, heerlijke winkel maar in Eindhoven hebben ze nog geen leuk oud pand gevonden. Daarom is dat één van de winkels die ik bezoek mocht ik die eens tegenkomen.

ZOnsondergang langs de Nieuwe WaterwegDiversiteit om meer te bloggen
Weet je of kom je bij toeval een hele leuke en bijzondere winkel tegen? Of zie je een bijzonder monument of beeld? Hoor je toch wel heel goede straatmuzikanten? Is het station wel heel bijzonder mooi? Geniet je wel heel erg van een goede kop koffie in fijne ambiance? Of is dat ene museum toch wel veel leuker dan het eerst leek? Bedenk dat dat juist die diversiteit tijdens een dagje weg enorm leuk is om over te bloggen. Ik bezoek Amsterdam en schrijf apart over de Dunkin Donuts. Ik bezoek een museum in Gorinchem en schrijf apart over Woudrichem wat makkelijk te bereiken is met de pont waar ik door de fijne ervaring ook nog even apart over schrijf.

Fotograferen
Moet ik er nog iets over zeggen? Zeker als je een leuke blog gaat schrijven is het maken van foto’s een must. Niet alleen selfies, maar ook close ups en de bijzondere dingen van een stad. Uiteraard kan je een camera meezeulen maar tegenwoordig maken telefoons ook heel leuke foto’s. Behalve dat een blogpost met foto beter bekeken wordt vult het een blogpost over een stedentrip wel heel lekker aan.

En hebben jullie nog de ultieme stedentrip of dagje weg tip? Wat moet iedereen doen en waar moeten we heen dit jaar?

29 reacties

 • meninggever

  Er zijn maar weinig steden of dorpenm waar ik niet eens ben geweest. Het vroegere vakgebied stond garant voor een aardige diversiteit aan bestemmingen. Maar af en toe wil ik nog wel eens met de trein zo’n tripje maken. AH of Kruidvat bieden dan zoiets aan. Liefst ga ik dan naar het zuiden. Roermond, met die leuke winkels in het centrum, even leuke horeca en het Outletcentrum. Maar ook wel eens naar Assen of zoiets. Daar kom je niet zo snel. Musea als we ze tegenkomen en aardig genoeg zijn om er echt even de tijd voor te nemen. Maar soms valt dat aardig tegen. Zo deden we een jaar of twee geleden Zwolle aan en bezochten daar de Fundatie. Hadden we net zo goed kunnen overslaan. Niks aan. En erg druk. Nee, laat mij maar rondhollen in boekwinkels met aanbiedingen die ik in Amsterdam niet kan vinden of zo. Daartoe alleen al zou je zo’n kaartje kopen. Maar grootste voordeel, ook ik kan eens lekker naar buiten kijken in die gele rups…Is in de auto niet verstandig..

 • minoesjka2

  Als ik een stedentripje doe, zoek ik meestal op internet eerst een stadswandeling op. Op die manier leer je wat van de stad (staat bijna altijd verhalen en geschiedenis bij) en zie je de mooie plekjes van een stad.
  Trouwens, een NS wandeling/ wandeling van natuurmonumenten vindt ik ook altijd wel leuk

 • Ferrara

  Kijk in elke stad vooral boven de etalages voor mooie gevels en gevelstenen.
  Wat betreft Alkmaar; aanstaande vrijdag gaat in Alkmaar het kaasmarktseizoen van start dat wil zeggen dat het dan de komende tijd op vrijdagen erg druk is in de stad. Wil je rustig wandelen/fietsen en foto’s maken dan adviseer ik een andere dag, die vlieger gaat natuurlijk niet op als je de kaasmarkt wilt bezoeken. Zorg dan dat je voor tienen op het Waagplein bent, wil je er iets van zien.
  Op sommige plekken is het wandelgebied, Lange Straat (winkelstraat),maar wel met een mooi stadhuis en aanverwante artikelen zoals een prachtig houtsnijwerk. Fnidsen,Hekelstraat, deze twee zijn kleine straatjes in de oude binnenstad en ook voetgangersgebied. Op de brug daar heb je prachtig zicht op de Waagtoren die, als het goed is, vrijdag weer uit de steigers is. In de Waagtoren vind je de VVV, waar je vast een stadswandeling kunt kopen of anders hangen er in de overdekte fietsenstalling (Canadaplein bij de Grote Kerk) wel plattegrondjes die je zo mag meenemen. Best kans dat je die op het station ook kunt vinden, maar dat weet ik niet zeker.
  X-maar heeft de kaaspuntjeswandeling op zijn blog gezet, kom je ook langs belangrijke plekken.
  Als je er in de buurt komt kijk dan even in het Hofje van Splinter (Ritservoort) Margareta van Splinter staat pontificaal in de gevel. Het ligt verstopt achter een groene deur, je moet dat even weten, maar het is vrij toegankelijk. Als je geluk hebt zit er een bewoonster in het zonnetje die je graag te woord staat.
  Verder kun je op diverse plekken aan de koffie en de lunch, maar dat wijst zich vanzelf. Met mooi weer is het op de gewelfde stenen brug bij Restaurant de Buren goed toeven. Je zit er onder het toeziend oog van de visvrouw en man op de Visbanken. Een rondvaart vanaf de Mient(onderdeel van genoemde brug)is ook een aanrader. X-maar heeft gelijk dat er ook mooie, niet platgetreden paden zijn. Een wandeling over de Vest (bijvoorbeeld) is de moeite waard. Vandaar heb je prachtig uitzicht op mooie Jugendstilgevels. (Kennemerpark) Wat je ook doet, ik wens je veel plezier!

 • rietepietz

  niets aan toe te voegen, je bent aardig compleet al ga ik liever wandelen dan fietsen.
  Meestal éérst een rondvaart als die er is want dan zie en hoor je al in grote lijnen ( ven de gids op de boot) waar je echt heen wilt en wat minder interessant is voor je.

 • Anna

  Wij doen dit jaar voor een paar dagen Amsterdam aan, de enige plek waar ik van mijn moeder nooit mee heen mocht met ‘ t school en om de een of ander reden ben ik er nog niet geraakt. Tot binnen 7 weken ?
  Leuke tips!

 • VillaSappho

  Klopt maar ken je Charlois? En verderop de Waalhaven? Ook leuk en mooi maar ver lopen.

 • Yova

  Leuke tips van jou. Het kost inderdaad overal geld. Maar het moet uitkijken waar het goedkoopste zijn. Wij kijken ook reisje waar het goedkoop zijn. Dan kan je voordeel zijn. ─═ڿڰۣڿ☻ڿڰۣڿ═─?─═ڿڰۣڿ☻ڿڰۣڿ═─

 • Michel

  Ik blog graag over dagjes uit, of het nu een stad is of in de natuur.
  Wat stedentrips betreft ga ik meestal te voet en dan het liefst rondom het centrum, wat meestal ook het oudste stuk is (behalve Rotterdam dan… daar zijn we een keer naar Delftshaven geweest en Hilligersberg is ook mooi).

 • francky

  lEUKE BRUIKBARE TIPS GEEF JE ONS;
  Mijn stad heeft ook zijn hoogtepunten.
  kom gerust even langs.

 • Marylou

  Bedankt voor de goede tips.Ik wandel de afstanden want fietsen is na een zwaar auto-ongeluk jaren geleden niet meer mogelijk.

 • Ximaar

  Ik heb geen problemen met een flink stuk wandelen. Als het iets verder wordt, dan gaat de vouwfiets mee. Zelf vind ik Kampen mooi vanwege de stadspoorten. Maar ook Sloten in Friesland, idd Middelburg, Leiden, Naarden, Amersfoort, Enkhuizen en nog een berg plaatsen.

  Van m’n eigen stad (Alkmaar) weet ik dat er veel mooie plekken zijn, die geen toerist bezoekt. Toevallig liep ik een paar dagen terug een paar toeristen tegen het lijf. Ze hadden pech dat de VVV al gesloten was en ik heb ze toen een andere rondje aangeboden. Blog ik later nog op terug. Ze vonden het in elk geval mooi en apart. En ik moet toch dageljks een rondje lopen. Dus een mooi gezamelijk doel.

 • fialas

  mijn kinderen wonen in Noorden en Westen des lands, als ze naar Zuid-Limburg komen nemen ze de trein en huren OV fiets, gaan naar Maastricht, maken tochtjes door het heuvelende Mergelland, allemaal op die logge OV fiets. Als familie hebben we eigenlijk best een lage ecologische voetafdruk.

 • mack

  Dat van die hoogtepunten van de stad lijkt me voor de hand liggend. Toch werd het tegengesproken door Eric Scherder, de hoogleraar neuropsychologie. Hij zei dat het stress veroorzaakte om die hoogtepunten na te jagen. Stel dat je er eentje mist, daar kon je toch niet mee thuiskomen. Zat ook wat in, vond ik.

 • Sjoerd

  Ga naar Den Bosch, de mooiste stad van Brabant, en eet er een heerlijke Bossche bol van bakker Jan de Groot, de enige echte… al het andere daar is meegenomen.

 • petergreyphotography

  Deventer, Zutphen, Doesburg… de Hanzestadjes aan de IJssel. Echt de moeite waard, bovendien vindt men daar de de Deventer koek, de Zutphense Zuikerstroop en de Doesburgse Dralletjes, maar het kan zijn dat ik die laatste twee verzonnen heb.

 • VillaSappho

  Voor mijn gezondheid. Maar wie weet een klein zakje. De ovfiets kost 3.85 met 24 uur. Eerst abonnement aanmaken kost 1 cent per jaar. De enige leuke bollen in Den Bosch staan op het Bollenveld.

 • VillaSappho

  Ja ik woon er niet ver vandaan en ben er regelmatig geweest. Die snoepwinkel das niet heel veilig. Ik ben wel fan van meneer de Bakker.

 • inge

  huur een fiets! dat eh, had ik nou nog niet bedacht hahaha maar ik hou dan ook van wandelen. maar dan heb je wel aan het eind van de dag vaak dat als je ergens neerploft, je blijft zitten ‘omdat je de hele dag al gelopen hebt’, dus een goede tip! vraag me wel af of het dan niet goedkoper is om de fiets mee te nemen in de trein, maar dat mag natuurlijk alleen op bepaalde tijden.. het is iig iets om eens uit te zoeken! de bieb in amsterdam, de OBA, is een bieb die zooooo de moeite waard is ook. heb er al eens over geblogd ook, wat een te gekke bieb! musea hebben we hier zoveel gedaan dat we beetje museamoe waren.. maar wie weet over een tijdje weer. en dan idd, met een fiets kun je ook buiten het centrum van alles bekijken. ik vind het een toptip!
  eh, zelf zou ik als tip geven.. den bosch. 2x geweest nu en wat een toffe stad is dat! met boekenwinkel heinen, natuurlijk de kathedraal, het hart van den bosch, de leukste snoepwinkel van nederland.. echt een aanrader!

 • Stef den Flater

  Leuke tips die ik al eens toepaste behalve dan het huren van een fiets. Ik heb als Belg geen ervaring met OV-fietsen en wat men in mijn land aanbieden, schrikt me af. Dan neem ik liever mijn eigen fiets mee op de trein.
  mvg

 • Matroos Beek

  Je doet me er echt zin in krijgen!
  In Nederland vind ik het stadje Middelburg een aanrader!