De Marathon

De Garage van de De Marathon

De Marathon

De Marathon is een film uit 2012 over een groep mannen die al jaren werken als automonteur in dezelfde garage. De eigenaar Gerard verstopt al maanden de brieven van de belastingdienst voor zijn personeel en vrienden. Op zoek naar melkcuppies wordt de doos met brieven ontdekt en begint de film echt. Want geen van de personeelsleden heeft geld om de garage te redden en zoals een echte Rotterdammer betaamd wordt er naar een manier gezocht om de problemen op te lossen. Eén van de personeelsleden Youssoef leest een hardlooptijdschrift waar hij door zijn horrorvoet voor wordt uitgelachen maar waaruit blijkt dat hij ooit marathons liep. Langzaamaan ontstaat het idee om de Rotterdamse Marathon te gaan lopen om geld te krijgen van een sponsor die wordt gevonden in de oom van Youssoef. Tussen het trainen door leer je beslommeringen van alle hoofdpersonen kennen, van ontluikende liefde tot aan een onhandelbare puberzoon en van zonsdagsrust tot kanker.

Door de typisch Rotterdamse style, de prachtige beelden en het geweldige verhaal is deze prachtfilm één van mijn favorieten, ik ken de film bijna uit mijn hoofd maar geniet nog elke keer als ik de film zie eindelijk een Nederlandse film met een goed verhaal. Zo goed dat een deel ervan waarheid is geworden. Eind vorig jaar werd bekend dat de garage waar de film is opgenomen ook op de rand van faillissement hangt en de eigenaar ook kanker heeft. Een bizar toeval waar de makers en en de spelers van de film meteen op in zijn gesprongen, een benefietavond zorgde voor een opbrengst van ruim 9000 euro.

De Marathon komt regelmatig op tv, is te zien op Netflix en gaat als toneelstuk vanaf 17 maart in het Luxor te Rotterdam in première.

14 thoughts on “De Marathon

 1. Och ja… De Marathon. Ik lach me rot bij die film en ik huil tranen met tuiten.
  Ik heb zelf prachtige en emotionele herinneringen bij de marathon van Rotterdam, samen met mijn schoonzus die toen ook kanker had. De beelden, de strijd, die rotziekte, de hunor… alles in die film raakt me.
  En wat een mooi liedje heb je eruit gepikt.
  Ik ben heel benieuwd naar de musical.
  En ja, ik zou ook zo graag zo’n paars met geel hardloopshirt willen :-).

 2. Nou, natuurlijk heb ik deze film zeker al 5 keer gezien …… en elke keer weer aan het eind pink ik een traantje weg …. wat me opvalt is dat hier uit de reacties blijkt dat bijna niemand die film kent, jammer hoor, ze weten echt niet wat ze missen hahahahaha

 3. Nee ik ken de film ook niet. Fijn dat mensen zo bereid zijn om elkaar te helpen.

 4. oké
  nu ik kijk sinds ik met pensioen ben meer tv dan toen ik alleen maar avonddiensten draaide dus wie weet komt ie nog eens voorbij

 5. nee de film roept geen bekendheid op
  maar de actie die ze nu gaan houden vind ik super en laten we hopen dat het effect heeft
  filmpje had er niets mee van doen :)

 6. Leuk voor je! Ik ga binnenkort naar de Smurfenfilm, misschien.

 7. In de bios gezien destijds, goed geacteerd en uiteraard ook leuk dat de in Winschoten geboren Marcel Hensema er in speelt. Maar het is wel erg bezar dat een deel van de film dus werkelijkheid is geworden…

 8. Gossie, ik heb nog nooit van die film gehoord. Prachtig verhaal. Maar wat bitter dat het nu ook in het echt zo slecht gaat met de zaak en de eigenaar. Ik hoop voor beide het beste. Dank voor je linkje.

 9. Zelf ben ik geen filmliefhebber maar waar een film soms to leiden kan.Als mensen zich samen inzetten voor een doel is de opbrengst soms echt ongelooflijk hoog. en kan redding betekenen voor een zaak in moeilijkheden.

Comments are closed.

Back To Top