Fotoserie: De mannen van de Lichtjesroute
Actueel,  Brabant,  Tweede Wereldoorlog

Fotoserie: De mannen van de Lichtjesroute + Zwijmel

De Lichtjesroute is een zeer oud evenement in Eindhoven. Op 18 september 1944 werd deze stad bevrijd en riep het plaatselijke verlichtingscomité, waar onder andere Philips en het VVV deel van waren, op om de nog donkere straten te verlichten. Dit evenement wat ooit begon met een kaarsje in het raam is inmiddels uitgegroeid tot een 22 kilometer lange route en 100.000 lampjes in ruim 300 ornamenten. Maar al die ornamenten moeten worden bedacht, gebouwd en vooral worden opgehangen. En om al die vrijwilligers, 80 in totaal, eer aan te doen besloot ik een paar van hen een dag te volgen bij het ophangen van de Waterbollen van Eindhoven.
De waterbollen van Eindhoven

Werk vooraf
Tegen de tijd dat de ornamenten opgehangen kunnen worden is er al heel wat werk verricht. Zo worden de aluminium frames door henzelf gemaakt en is ook de beeltenis dan al op papier gezet. De voorkanten worden zwart gespoten om het licht beter uit te doen komen en ook alle bedrading, koppelingen en dergelijke zijn dan al geïnstalleerd. De kleine ornamenten hangen aan lantarenpalen waar ook de stroom van gebruikt wordt. De grote ornamenten zoals degene op de foto’s krijgen apart stroom en ook die bedrading, de palen en de koppelingen worden elk jaar opnieuw aangelegd.

Ter plaatse
Vanaf de werkplaats waar de vele ornamenten staan opgeslagen rijden verschillende wagens steeds naar een nieuwe locatie. De verschillende frames worden uitgeladen en de wagen vertrekt om de volgende frames weg te brengen. Verschillende groepen werken tegelijkertijd en dat is wel nodig want het opbouwen en controleren van de frames is een flinke klus die niet ophoud als alles eenmaal hangt. Elke dag rijden de mannen rond om te kijken of alle lampjes branden en om die te vervangen wanneer nodig.

De Lichtjesroute wordt met verlichte bordjes aangegeven is gratis, brandt van 18 september tot en met 14 oktober elke avond tussen 20:00 uur en 22:30 uur en herinnert elk jaar weer aan de bevrijding van Eindhoven en het vele werk wat de mannen elk jaar verzetten. Fotoserie: De mannen van de Lichtjesroute.

16 reacties

 • Rietepietz

  Het ziet er heel feestelijk uit weet ik uit ervaring, maar nu onze kleinzoon niet meer in Eindhoven woont komt het er niet meer van om te gaan kijken, is toch een flinke rit.
  Inderdaad héél veel werk om alle lichtjes brandend te krijgen, dat is wel duidelijk.

 • VillaSappho

  Sorry je zat in de spam…heb je eruit gehaald en daar ben ik blij om. Wat een prachtige reactie! Misschien mag je ooit zelf als oma..?

 • Rianne

  Als klein meisje (jaren zestig) was de lichtjesroute een begrip maar ineens was het voorbij. Rond 1985-86 is het oude gebruik in ere hersteld. Mijn toenmalige leidinggevende ging samen met een aantal studenten aan de slag. In de jaren die volgde, is de route uitgebreid.
  Ik ben pas weer gaan kijken toen ik moeder werd. Samen met mijn moeder en zoon. Eerst een deel wandelen, later in de auto. Een jaar ben ik niet geweest. Toen zijn mijn ouders samen met zoon op de fiets geweest.
  Een jaar of tien geleden is hier de klad in gekomen. Mijn vader begon te dementeren, voor mijn moeder werd de gedachten aan de oorlog en wat zij meegemaakt had, te zwaar.
  En toch… De lichtjesroute… Verbind onze familie. Vier generaties…

 • Dwarsbongel

  Ik had er ooit al eerder iets over gelezen, ik weet niet meer waar. Het moet wel een mooi gezicht zijn, al die lampjes, maar het is te ver weg voor me om zomaar even te gaan kijken ;)
  Het is de tweede U2 bijdrage die ik deze ronde zie/hoor, maar dat verveelt me niet zo gauw!

 • Renesmurf

  ja, dat vele werk ben ik niet zo van onder de indruk, ze doen het immers zelf. Het zal er vast leuk uit zien, dat geloof ik graag.

 • Karel

  ha die Liesbeth
  ik fietste bij lekker weer ff om een boodschap , net en wel thuis , regen hihi
  zag in het nieuws de parachutisten springen , die hadden redelijk weer , gelukkig
  fijn weekend groet

 • Karel

  mooi dat het al sinds ’44 in ere wordt gehouden en is uitgebreid
  en Eindhoven zijnde de lichtstad , toch , past het nog mooier , vind ik
  mooi verwoord en in beeld gebracht en leuke zwijmel

  fijn weekend groet