Actueel Brabant Tweede Wereldoorlog

Fotoserie: De mannen van de Lichtjesroute + Zwijmel

De Lichtjesroute is een zeer oud evenement in Eindhoven. Op 18 september 1944 werd deze stad bevrijd en riep het plaatselijke verlichtingscomité, waar onder andere Philips en het VVV deel van waren, op om de nog donkere straten te verlichten. Dit evenement wat ooit begon met een kaarsje in het raam is inmiddels uitgegroeid tot een 22 kilometer lange route en 100.000 lampjes in ruim 300 ornamenten. Maar al die ornamenten moeten worden bedacht, gebouwd en vooral worden opgehangen. En om al die vrijwilligers, 80 in totaal, eer aan te doen besloot ik een paar van hen een dag te volgen bij het ophangen van de Waterbollen van Eindhoven.
De waterbollen van Eindhoven

Werk vooraf
Tegen de tijd dat de ornamenten opgehangen kunnen worden is er al heel wat werk verricht. Zo worden de aluminium frames door henzelf gemaakt en is ook de beeltenis dan al op papier gezet. De voorkanten worden zwart gespoten om het licht beter uit te doen komen en ook alle bedrading, koppelingen en dergelijke zijn dan al geïnstalleerd. De kleine ornamenten hangen aan lantarenpalen waar ook de stroom van gebruikt wordt. De grote ornamenten zoals degene op de foto’s krijgen apart stroom en ook die bedrading, de palen en de koppelingen worden elk jaar opnieuw aangelegd.

Ter plaatse
Vanaf de werkplaats waar de vele ornamenten staan opgeslagen rijden verschillende wagens steeds naar een nieuwe locatie. De verschillende frames worden uitgeladen en de wagen vertrekt om de volgende frames weg te brengen. Verschillende groepen werken tegelijkertijd en dat is wel nodig want het opbouwen en controleren van de frames is een flinke klus die niet ophoud als alles eenmaal hangt. Elke dag rijden de mannen rond om te kijken of alle lampjes branden en om die te vervangen wanneer nodig.

De Lichtjesroute wordt met verlichte bordjes aangegeven is gratis, brandt van 18 september tot en met 14 oktober elke avond tussen 20:00 uur en 22:30 uur en herinnert elk jaar weer aan de bevrijding van Eindhoven en het vele werk wat de mannen elk jaar verzetten. Fotoserie: De mannen van de Lichtjesroute.