De Lichtjesroute is een zeer oud evenement in Eindhoven. Op 18 september 1944 werd deze stad bevrijd en riep het plaatselijke verlichtingscomité, waar onder andere Philips en het VVV deel van waren, op om de nog donkere straten te verlichten. Dit evenement wat ooit begon met een kaarsje in het raam is inmiddels uitgegroeid tot een 22 kilometer lange route en 100.000 lampjes in ruim 300 ornamenten. Maar al die ornamenten moeten worden bedacht, gebouwd en vooral worden opgehangen. En om al die vrijwilligers, 80 in totaal, eer aan te doen besloot ik een paar van hen een dag te volgen bij het ophangen van de Waterbollen van Eindhoven.
Werk vooraf
Tegen de tijd dat de ornamenten opgehangen kunnen worden is er al heel wat werk verricht. Zo worden de aluminium frames door henzelf gemaakt en is ook de beeltenis dan al op papier gezet. De voorkanten worden zwart gespoten om het licht beter uit te doen komen en ook alle bedrading, koppelingen en dergelijke zijn dan al geïnstalleerd. De kleine ornamenten hangen aan lantarenpalen waar ook de stroom van gebruikt wordt. De grote ornamenten zoals degene op de foto’s krijgen apart stroom en ook die bedrading, de palen en de koppelingen worden elk jaar opnieuw aangelegd.
Ter plaatse
Vanaf de werkplaats waar de vele ornamenten staan opgeslagen rijden verschillende wagens steeds naar een nieuwe locatie. De verschillende frames worden uitgeladen en de wagen vertrekt om de volgende frames weg te brengen. Verschillende groepen werken tegelijkertijd en dat is wel nodig want het opbouwen en controleren van de frames is een flinke klus die niet ophoud als alles eenmaal hangt. Elke dag rijden de mannen rond om te kijken of alle lampjes branden en om die te vervangen wanneer nodig.
De Lichtjesroute wordt met verlichte bordjes aangegeven is gratis, brandt van 18 september tot en met 14 oktober elke avond tussen 20:00 uur en 22:30 uur en herinnert elk jaar weer aan de bevrijding van Eindhoven en het vele werk wat de mannen elk jaar verzetten. Fotoserie: De mannen van de Lichtjesroute.
Nicky says
Goh, wat mooi! Ik had er echt nog nooit van gehoord. Mooie foto’s ook!
Aukje says
Je zult wel ape(n)trots zijn dat je deze mannen op de foto hebt mogen zetten?
Rietepietz says
Het ziet er heel feestelijk uit weet ik uit ervaring, maar nu onze kleinzoon niet meer in Eindhoven woont komt het er niet meer van om te gaan kijken, is toch een flinke rit.
Inderdaad héél veel werk om alle lichtjes brandend te krijgen, dat is wel duidelijk.
VillaSappho says
Sorry je zat in de spam…heb je eruit gehaald en daar ben ik blij om. Wat een prachtige reactie! Misschien mag je ooit zelf als oma..?
Rianne says
Als klein meisje (jaren zestig) was de lichtjesroute een begrip maar ineens was het voorbij. Rond 1985-86 is het oude gebruik in ere hersteld. Mijn toenmalige leidinggevende ging samen met een aantal studenten aan de slag. In de jaren die volgde, is de route uitgebreid.
Ik ben pas weer gaan kijken toen ik moeder werd. Samen met mijn moeder en zoon. Eerst een deel wandelen, later in de auto. Een jaar ben ik niet geweest. Toen zijn mijn ouders samen met zoon op de fiets geweest.
Een jaar of tien geleden is hier de klad in gekomen. Mijn vader begon te dementeren, voor mijn moeder werd de gedachten aan de oorlog en wat zij meegemaakt had, te zwaar.
En toch… De lichtjesroute… Verbind onze familie. Vier generaties…
Dwarsbongel says
Ik had er ooit al eerder iets over gelezen, ik weet niet meer waar. Het moet wel een mooi gezicht zijn, al die lampjes, maar het is te ver weg voor me om zomaar even te gaan kijken ;)
Het is de tweede U2 bijdrage die ik deze ronde zie/hoor, maar dat verveelt me niet zo gauw!
Renesmurf says
ja, dat vele werk ben ik niet zo van onder de indruk, ze doen het immers zelf. Het zal er vast leuk uit zien, dat geloof ik graag.
Karel says
ha die Liesbeth
ik fietste bij lekker weer ff om een boodschap , net en wel thuis , regen hihi
zag in het nieuws de parachutisten springen , die hadden redelijk weer , gelukkig
fijn weekend groet
Regenboogvlinder says
Toen ik in Brabant woonde ben ik het wel van plan geweest, maar uiteindelijk nooit gezien.
En U2 is altijd goed!
Sjoerd says
Eindhoven is niet voor niets de lichtstad… Dat moet je in ere houden. Een mooie fotoserie, het werk in beeld.
willy says
iets om in ere te houden Liesbeth
een geluk dat er nog vrijwilligers zijn
knappe fotoreportage !
Marylou says
Een pracht evenement en een unieke wijze om de bevrijding te blijven herinneren.Proficiaty met de knappe foto’s
Edward McDunn says
Heel mooi Liesbeth, de foto van de man bezig aan de bankschroef, vind ik geweldig.
Noortje says
Geweldig dat dat nog steeds in ere wordt gehouden.
Karel says
mooi dat het al sinds ’44 in ere wordt gehouden en is uitgebreid
en Eindhoven zijnde de lichtstad , toch , past het nog mooier , vind ik
mooi verwoord en in beeld gebracht en leuke zwijmel
fijn weekend groet
francky says
Mooie manier om de bevrijding te herinneren.