De 4 oorlogsboeken die ik las

De 4 oorlogsboeken die ik las

De 4 oorlogsboeken die ik las

Het is alweer maanden geleden dat ik een blog deelde met boeken die ik gelezen had. Inmiddels heb ik een flinke stapel gelezen en loop ik aardig achter in het delen ervan. Daarom deel ik alvast de 4 oorlogsboeken die ik las

Een brug te ver
De film, die kan ik inmiddels dromen, maar het boek die las ik te lang geleden om er een eerlijk oordeel over te geven. En dus wachtte ik bijna 8 maanden tot ik hem eindelijk te pakken kreeg. Niet zo gek, een brug te ver is een dik boek en leest niet even weg. Het is echt een dikke pil waar je je aandacht bij moet houden.
Het boek gaat zoals bekend is over Operatie Market Garden, de bevrijding van Nederland en dat specifiek over de Slag om Arnhem. Het boek is goed leesbaar geschreven maar als je niet een beetje bekend met wat er toen gebeurde, is het een moeilijk boek.


Oorlogsdagboek van mijn vade
r
Zoals elke morgen, stapt Arie zijn huis uit op weg naar de tram die hem naar zijn werk zou brengen. Als de tram niet komt krijgt hij argwaan en voor hij het weet wordt hij van straat geplukt door de Duitsers die hem, net als velen, naar het Feijenoordstadion brengen. Het is 10 november 1944 en de grootste razzia van de Tweede Wereldoorlog in Nederland is volop aan de gang. Bruggen staan open, trams rijden niet, telefoonverkeer is onderbroken en alle mannen binnen een bepaalde leeftijd worden uit de stad weggevoerd en te werk gesteld in Duitsland. Arie houdt over deze tijd een dagboek bij en geeft door zijn fijne schrijfstijl een zeer goed beeld van deze tijd in de oorlog.
Absoluut het lezen waard dit boek. Ik kon het moeilijk wegleggen vooral omdat je wil weten hoe het afloopt.

Licht over de stad / De Gids
Typische streekroman, de boeken zijn een vervolg op elkaar en lezen makkelijk weg. Na Een brug te ver had ik even behoefte aan wat simpeler leesvoer. De boeken zijn goed geschreven maar het tempo lag wat laag. De Jonge Elja komt net van school als ze zich afvraagt wat ze wil met haar leven. Als ze bij haar tantes die een fotozaak runnen op visite is, komt de buurvrouw van de stoffenwinkel vertellen dat zij en haar man zullen vluchten. Ze zijn Joods en voelen zich niet langer veilig in Nederland. Elja neemt de winkel over en ziet met regelmatig een Duitse officier aan de overkant van de winkel staan. In de Gids, wordt Elja volwassen en verliefd op Evert die zo zijn eigen trauma heeft van de inval in Nederland. Elja doet mee aan het verzetswerk van haar tantes, die evacués, parachutisten en onderduikers verder helpen. Maar dan komt er een inval.
Licht over de stad / De Gids zijn van de 4 oorlogsboeken die ik las wel de makkelijkste. Het zijn typische brave christelijke streekromans die zich afspelen in Alkmaar. Leuk voor tussendoor maar zeker ook goed om een beeld van het dagelijks leven tijdens de Tweede Wereldoorlog te krijgen.

16 thoughts on “De 4 oorlogsboeken die ik las

 1. Ik lees de laatste tijd steeds vaker oorlogsboeken. Vond De Nachtegaal ook zo mooi. En Haar naam was Sarah. Een brug te ver heb ik hier in de kast staan. Een dierbaar boek; het was van mijn vader. Ik heb ‘t nooit gelezen. En eerlijk gezegd denk ik niet dat ik dat ga doen. Maar ik doe het nooit weg!

 2. Ik ben van de feitelijke informatie. Dus over hoe zaken liepen en wat er zoal fout of goed ging. Duiding van die geschiedenis, cijfers, de massale volksverhuizingen, de vernietiging van het joodse volk door de waanzin van de nazi’s. Maar ook de offers die mensen in vrije landen brachten om ook ons weer onder de Duitse knoet (en in Indie de Japanse) vandaan te krijgen. De ellende van na de bevrijding, de schijnprocessen, de moffenhoeren, de NSB-ers die al snel weer gewoon meededen in de samenleving. Feiten, mooie verhalen minder mijn cuppa-tea…

 3. ik kan me niet herinneren een boek te hebben gelezen, ben nooit een boek lezer geweest.
  Leuk verslag van je gelezen boeken

  Groet, bram

 4. Een brug te ver ooit wel gelezen, dat bracht Henk in in ons huwelijk, oorlogsboeken zijn bij mij niet echt gezochte kost, een paar héél bekende dan heb je het wel gehad. .

 5. vroeger zat ik met mijn neus in de boeken, maar dat is voltooid verleden tijd

  prettig weekend

 6. Boeken lezen is niet echt mijn ding.
  Gelukkig is er ook veel info over dat oorlogsverleden te vinden op internet.
  Dat verleden blijft hoe dan ook boeien.

 7. Oorlogsverhalen spreken me zeker ook wel aan. Zo heb ik meerdere tranen gelaten bij Haar naam was Sarah en De boekendief. Het lezen komt er nog moeilijk van. Heb me voorgenomen om daar binnenkort verandering in te brengen want is toch een rustgevende bezigheid.

 8. Ik lees zeker niet alles en heel beperkt liefst alleen uit Nederland de laatste tijd. Juist omdat er zoveel is.

 9. Lezen doe ik nog steeds vrij veel maar oorlogsboeken niet meer. De laatste was van de schrijfster die jij ook aanraadde, over een vrouw uit Rotterdam. Goed geschreven maar er zijn er zoveel.
  Van WW1 en WW2, Vietnam (Catch 22 bijvoorbeeld).
  Af en toe een biografie, dat is het wel.

 10. Het is lectuur die men moet lezen, zelf heb ik verschillende boeken gelezen over mijn geboortegrond.
  Het is goed om te weten wat er toen is gebeurd. Hans

 11. Ik lees nog alleen boeken over de natuur en kookboeken.Maar oorlogsboeken is geschiedenis die zeker ook kan boeien

 12. ik lees ook niet zo veel
  liep vandaag 18 KM in Rotterdam , de Brandgrens route in het boekje eindigt op de Maasboulevard , ik stak de Willemsbrug over en maakte een rondje Noordereiland en toen naar de Kop van Zuid ronden , de Erasmusbrug over naar de start van de route en met de tram naar station
  vond het een interessante route mede door alles uit het boekje
  fijn weekend groet

 13. Ik lees niet zoveel boeken meer, maar een brug te ver is verplichte kost…

Comments are closed.

Back To Top