De 3 beste oorlogsmusea van Nederland

Museumtag

De 3 beste oorlogsmusea van Nederland

Groot klein ze zijn er in alle maten in Nederland, oorlogsmusea. In elke provincie is er wel één te vinden maar welke is nu de beste? Welke bezoek je nou het beste met kinderen en welk museum geeft je het beste idee over hoe de oorlog was. Lees hier over de 3 beste oorlogsmusea van Nederland en je komt het te weten.

Airborne museum Hartenstein OosterbeekAirborne museum Hartestein
Van buiten lijkt het helemaal niet zo groot, maar deze villa nabij Arnhem in Oosterbeek heeft veel te verbergen. Dit museum over de Tweede Wereldoorlog is gericht op alle heftige en bijzondere gebeurtenissen in en om Arnhem en heeft een heuse Experience in de kelder. Loop door de romp van een vliegtuig de landingsplaats op, zie hoe een onderduiker leeft en hou je adem in als je door het nagebouwde platgeschoten Arnhem loopt. De Airborne Experience is heftig, maar geeft voor oudere kinderen een zeer realistisch beeld hoe het was in de Tweede Wereldoorlog.

Oorlogsmuseum Overloon
Dit museum is niet alleen één van de grootste maar ook het oudste museum over de Tweede Wereldoorlog van Nederland. Ze hebben de grootste collectie voertuigen en weten met hun speciale dagen zoals Militracks en Santa Fe een hoop bezoek naar zich toe te halen. Drie experiences zorgen dat je een heel reëel beeld krijgt en dat het museum ook goed te bezoeken is voor kinderen. Het museum is groot, je loopt er gemakkelijk een middag rond, voor kleine kinderen is dit museum daarom minder geschikt.

Eyewitness museum Beek Limburg

Eyewitness Museum Beek
Dit niet zo heel bekende museum in Beek bij Maastricht heeft ook een villa tot zijn beschikking. En weet je die villa die wordt goed gebruikt. Vitrines vol met producten, kleding, wapens, je kan het zo gek niet bedenken of daar kan je het vinden. Op de verdiepingen daarboven zie je het ene diorama na het andere. Bijzonder aan dit museum is dat de borden in drie talen en daarnaast neutraal beschreven zijn. Daarnaast heeft dit museum een enorme collectie aan kleine dingen. Buiten in de tuin staan wat grote dingen, zoals een tank maar binnen vind je werkelijk een grootse voorraad aan insignes, wapens, kranten en wat je maar kan bedenken.

NB: Wil ik hier graag even bij vermelden dat op een zeer goede 4e plaats Bevrijdingsmuseum Zeeland staat. Dit museum met zeer mooie aangelegd bevrijdingspark is verbouwd en moet ik nog opnieuw bezoeken. Maar was al voor de verbouwing een geweldig mooi museum. Te vinden in Coudorp nabij Middelburg. Lees hier mijn review over dit museum.  

12 thoughts on “De 3 beste oorlogsmusea van Nederland

 1. Overloon staat bij mij hoog op de agenda. Recentelijk een keer of drie bezocht. Zeer onder de indruk van de expositie waarin de gruwelen van de oorlog worden uitgelegd, de stilteruimte, en uiteraard ook de enorme hal vol voertuigen, vliegtuigen en zo meer. Voor de gruwelen die de Joodse bevolking zijn aangedaan heeft Amsterdam o.a. het Joofds Historisch Museum, met een integere beschrijving van wat daar tussen 40-45 plaatsvond. Het bijbehorende Hollandsche Schouwburggebouw moet je zeker ook bekijken. Heel fraai vind ik zelf het MLM in Soesterberg. Clean, duidelijk, maar zeker ook indrukwekkend.

 2. Mijn favoriet is het Verzetsmuseum in Amsterdam (t.o. Artis). Zo mooi gedaan. De vaste opstelling is heel goed en er zijn regelmatig wisselende tentoonstellingen. Ook zeer geschikt voor kinderen

 3. Altijd heel indrukwekkend. Wij wonen vlak bij Fort veldhuis. Da’s een klein museum van de stichting Aircraft Recovery Group. Zij sporen neergestorte vliegtuigen op en proberen die te bergen en als het mogelijk is eventuele inzittenden alsnog te identificeren. Dat vind ik mooi.

 4. Ben begin juni in het oorlogsmuseum in Bastogne (België) geweest. Zeer indrukwekkend en een dikke aanrader als je er eens in de buurt bent. Ik heb er een logje aan gewijd met wat foto’s.

 5. In ons Vlaanderen zijn er ook heel veel musea aangaande de oorlog.
  Heel interessant allemaal en hopen dat het nooit weer gebeurt. Het moet getoond worden en de mensen moeten aan die vreselijke oorlogen herinnerd worden.
  We zijn een paar weken geleden naar Zillebeke gaan kijken, naar het Kunstwerk ( CWRM ) en de beeldjes waar we met onze Academie en mijn gezin en familie ook aan meegewerkt hebben. Aangrijpend.
  Groetjes.

 6. Het museum in Beek is me bekend, maar ben ik niet binnen geweest. Ik ben ook in geen ander museum geweest…

 7. ik heb geen favoriet , was ook in geen enkel museum , of dat nu kunst of oorlog is
  zie veel op mijn tochten overal wat aan die vreselijke tijd herinnerd
  en ons de vrijheid gaf om in te leven

 8. Ik ken geen enkel oorlogsmuseum in Nederland maar ben er van overtuigd dat elkeen het op een andere manier zal aanbieden en dat iedereen zijn beste beentje heeft voorgezet om zoveel mogelijk correcte informatie te verspreiden.

 9. Het enige twee oorlogsmusea die ik ooit heb bezocht liggen in Normandië

 10. Overloon heb ik als klein kind bezocht.
  Het heeft grote indruk op mij gemaakt.

  In de corridor heb ik een deel van mijn jeugd door gebracht.
  Geboren in Arnhem, getogen in Son en daarna langere tijd in Nijmegen gewoond.

  Jouw fascinatie voor de Oorlog heb ik niet.

  Toch heb ik in Vrijheid levende Nederlander in mijn omgeving de gevolgen van de Oorlog gezien.

  Vriendelijke groet,

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top