Bokser in Auschwitz

Bokser in Auschwitz

Bokser in Auschwitz

Samson is een jonge man hij woont dan wel in het getto van Krakow maar door zijn niet Joodse uiterlijk gaat hij regelmatig op zoek naar eten buiten die muren. Tijdens één van deze ontsnappingen helpt hij een Joodse jongen die door meerdere soldaten aangevallen wordt. Hij en de jongen weten te ontkomen maar uiteindelijk worden Samson en zijn familie die avond nog in een trein geladen naar Auschwitz.

Al bij aankomst ontmoet Samson de katholieke monnik Kolbe die hem helpt waar hij kan. De krachtige Samson valt al meteen op bij de selectie op het perron van Auschwitz, Samsons familie wordt gescheiden maar hij ziet ook de jonge knul terug die hij zo kort daarvoor nog hielp. Al snel blijkt dat Mengele het niet alleen heeft voorzien op de tweelingdochters van Samson maar ook op Samson zelf. Samson wordt namelijk herkent als de bokskampioen van de Olympische Spelen. Hem valt de twijfelachtige eer ten deel om te vechten als vermaak voor de nazi’s in een verderop gelegen etablissement.

Samson wint zijn eerste partij en krijgt het beloofde extra voedsel. Maar hoe meer wedstrijden hij wint, hoe meer hij de aandacht van dokter Mengele trekt die in hem de uitverkorene ziet voor zijn experimenten en als de fout in zijn theorie. Samson weet door de kampcommandant Höss aan die ellende te ontkomen en sluit met hem een overeenkomst. Hij zal vechten om zijn familie vrij te krijgen. In zijn vriendschap met de katholieke monnik vindt Samson uiteindelijk het geloof in de zwaarste vechtpartij waarbij hij voor zijn leven moet vechten in een oneerlijke strijd.

Het door Shawn Hoffman geschreven boek is zonder meer fantastisch. Het leest als een vlotte triller maar is gebaseerd op feiten. Hoewel ik hier en daar twijfelde aan de oprechtheid van de personages, aan de dingen die er gezegd worden en aan de beschrijving van de locaties, is het een boek om doorheen te vliegen. De gesprekken met de katholieke monnik vond ik af en toe te langdradig, maar vertellen over Samson als persoon. Bokser in Auschwitz is spannend tot op het einde, won meerdere prijzen en is verfilmd.

11 thoughts on “Bokser in Auschwitz

  1. Van dit boek had ik nog niets gelezen (al ben ik bij verschillende leesgroepen). Een goede leestip, dank je wel!

  2. Erg heftig lijkt me, temeer daar ik wel eens in Krakow geweest ben.

  3. Ja het boek is verfilmd maar ik kon de benaming of Nederlandsr cover niet vinden.

Comments are closed.

Back To Top