Bokeh betekent letterlijk onscherpte. Het Japanse woord ‘boke’ is met een ‘h’ erachter geïntroduceerd om de correcte uitspraak te bevorderen. Bokeh fotograferen gaat dus eigenlijk over de onscherpe delen in de foto.
Waarom willen we bokeh?
Een onscherpe achtergrond haalt het onderwerp naar voren, fotografeer je op de goede locatie dan zal je zien dat de glinsterende delen zich tot een bolletje vormen in de foto. Zo’n onscherpe achtergrond wordt over het algemeen mooi gevonden.
Hoe maak je bokeh?
Zo’n onscherpe achtergrond maken hangt geheel van de camera en lens af die je gebruikt. Op mobiele telefoons heet dit ‘selectieve focus’, waarbij je het scherp te stellen onderwerp binnen 50 cm moet houden, maak het jezelf makkelijk er zijn ook apps met deze functie. Met een camera is het een kwestie van scherpstellen op je onderwerp, waarbij je een zo’n klein mogelijke afstand tot je onderwerp moet nemen en zo’n groot mogelijk met de achtergrond. Dit verschilt per camera en objectief maar ga uit van minstens 5 meter. Ook extra inzoomen zal het gewenste effect hebben.
Maar hoe komen die bolletjes er dan?
Bokeh staat nog altijd het meeste bekend, niet als onscherpte, maar als die mooie lichtbolletjes. Fotografeer je met een kale muur als achtergrond, dan zal je die bolletjes niet vinden. De kerstboom vol lichtjes als achtergrond zal het zeer goed doen. Bokeh kan je vinden in alles wat glimt, schijnt, licht geeft of weerspiegelt. Het als zodanig op de foto krijgen vergt wat oefening. Zorg voor een groot diafragma en neem een grote afstand tot de achtergrond.
Hoe kan ik dat bokeh fotograferen het beste oefenen?
Schijnt de zon net na een flinke hoosbui? Naar buiten dan met je camera, fotografeer maar eens een rijtje regendruppels in de lengte, succes verzekerd.
Staat de zon laag? Met een paar takken in de voorgrond ( of een heel bos) moet het lukken. Heb je je kerstboom al afgetuigd? Haal dan de lichtjes maar weer naar beneden. Hang ze op en fotografeer een onderwerp ervoor.
Geen kerstlichtjes in huis? En geen weer buiten?
Gebruik dan aluminiumfolie als achtergrond en een lamp die je kan richten zoals een bureaulamp. Zet de lamp schuin op het gekreukelde aluminiumfolie en fotografeer je onderwerp (zoals de award hieronder) ervoor.
willy says
oeps.. taal
willy says
duidelijke taak Liesbeth
groeten
willyduvel says
Heel mooi en fraai uitgelegd ook ! Boke was bij ons een boterham ! Grts
VillaSappho says
Bokeh kan een mooie aanvulling zijn, zeker in natuurfotografie, maar dat is het gouden uur ook. Mij zie je geen kartonnen omhulsels maken zodat de bokeh opeens een hartje vormt.
Zij says
Leuk! Die tips!
Dankjewel daarvoor.
Sjoerd says
Dat lukt het beste met een spiegelreflex. Maar ik geef toe dat er tegenwoordig ook mooie appjes op de phone kunt krijgen.
Edward McDunn says
Goede voorbeeldfoto’s, vooral de knijpers Liesbeth.
John says
Er zijn mensen die er een sport van maken om zo te fotograferen.
Renesmurf says
haha, ze bedenken ook overal een woord voor, hoe leuk is dat!
fietszwerver says
ja de knijpers zijn prachtig , maar die druppels in het gras ook helemaal top
VillaSappho says
Hangt er vanaf hoe groot je ze in beeld wil hebben. En het hangt van je objectief af ook.
Stef Den Flater says
Is bokeh niet vooral een kwestie van groot diafragma? Ik ben eigenlijk zelden met bokeh bezig als ik fotografeer. Ik zou me er meer moeten in verdiepen.
mvg
rietepietz says
Ik laat het gewoon aan jou over, jij doet het geweldig, ik bak er niet van!
Matroos Beek says
Weer iets bijgeleerd. Jij kan het in ieder geval al goed!
petergreyphotography says
Ik vind die wasknijpers ook heel lief. :-)
vivapo says
dank-je-wel voor deze minicursus!
Anna says
Interessante uiteenzetting ?
Henk Jonkvorst says
vindt het effect erg leuk en mooi toegepast bij de wasknijpers. Bij de award is de achtergrond erg onrustig en kijkt (voor mijn gevoel) niet prettig
mistynotes says
Dankje wel.
annaberg says
Interessante post! Die foto met de wasspelden vind ik heel speciaal.
natasjaslifestyle says
Mooie foto’s. Bedankt voor de uitleg
Marylou says
Dat heb je prima verklaard
AnneMarie says
Goed uitgelegd, super. Vind de foto van de wasknijpers erg mooi. Een stilleven op de gevoelige plaat.