Fototips Natuur Publicatie

Bloembollenvelden fotograferen

Bij bloembollenvelden denken de meeste mensen al heel snel aan de Keukenhof en met deze typisch Nederlandse attractie ook maar meteen aan bergen bejaarden en toeristen. Om deze bonte stoet aan mensen te ontwijken kun je het beste doordeweeks gaan. Vanaf half maart tot eind mei zijn de velden op hun mooist, toch hangt bloembollenvelden fotograferen samen met een vroege of late lente. De rode tulpen laten het langst op zich wachten. Omdat de bloemenzee een jaarlijks terugkerend iets is, zijn niet alle websites up-to-date over hoe de velden erbij staan. Kwestie van gokken dan? Nee, ik belde op goed geluk het VVV en zij wisten me redelijk goed te vertellen wanneer ik het beste bloembollenvelden fotograferen kon.

Huur een fiets!
De keuze om naar Lisse te gaan was snel gemaakt. Ik hield in mijn achterhoofd dat ik niet zonder goede foto’s thuis wilde komen en er desnoods de €16,- voor de Keukenhof voor over had. Bij de Keukenhof huurde ik voor €10,- een fiets bij Rent a Bike van Dam. Er zijn verschillende fietsen te huur (ook tandems en kinderfietsen). Bij de fiets krijg je een folder met kaartje waarop de fietsknooppunten routes staan. Onderweg zijn bepaalde punten ook extra aangegeven. Ik leende een oranje fiets met rekje voorop voor mijn cameratas. Hun openingstijden zijn gelijk aan die van de Keukenhof. Je kan de fiets daarbuiten terugbrengen, je gooit de sleutel gewoon in een brievenbus. Helaas kreeg ik halverwege een lekke band. Hun service is super, ze komen met een herkenbare oranje bus zo een vervangende fiets brengen. Met de fiets ben je flexibel, kan je makkelijker even stoppen maar soms zijn de wegen smal en is het opletten geblazen!

Maar wanneer dan?
De velden bloeien halverwege maart, april en mei, het hangt van het weer af. Narcissen en hyacinten beginnen eerder dan tulpen. Zorgvuldig plannen is een must. Het toeristisch bureau in Lisse is goed op de hoogte.

Hoe kom ik er?
Met de auto: de A4 afslag Nieuw-Vennep en de A44 volg borden Lisse. De Keukenhof wordt van verre aangegeven. Het adres: Stationsweg 166A Lisse. Veel navigatie brengt je nog naar de oude ingang die bij het kasteel is. Vul daarom het bovengenoemde adres in. Parkeren kost geld.

Met het OV: Arriva biedt snelbussen naar de Keukenhof van Schiphol, Leiden, Amsterdam en Den Haag. Prijzen verschillen, maar vanaf Schiphol is het €10,- voor een retour. Let op: Deze bussen rijden alleen tijdens openingstijden van de Keukenhof! Wil je zoals ik de bloembollenvelden fotograferen tijdens het gouden uur, ga er dan vanuit dat je een enkele reis moet kopen en een reguliere bus moet nemen en een retour in die bussen niet geldig is. Zoek ruim op tijd of voor vertrek je laatste reismogelijkheid op!

Meenemen:

 • Extra batterijen!
 • Je werkt veel laag bij de grond dus een plastic zak om op te zitten of leunen.
 • Statief
 • Polarisatiefilter, UV-filter en ND-filter.
 • Breed scala aan objectieven. Zowel zoom, macro als groothoek.
 • Vergeet jezelf niet, eten, drinken en zonnebrandcrème
 • Navigatie (en eventuele extra accu daarvoor)

Fototips:
De mooiste momenten om de bloemen te fotograferen is vroeg in de morgen, na 7:30 uur. Met een beetje geluk zijn de bloemen bedekt met dauw. Het vroege licht geeft de bloemen een ‘haarlichtje’ en de dauw vormt bokeh. Midden op de dag is het licht vaak hard en vormen de schaduwen een minder mooie foto. Je kan dit opvangen door een reflectiescherm te gebruiken. Geen zin of ruimte? Een stuk folie doet ook wonderen! Ben je geen ochtendmens? Het gouden uur ’s avonds is ook een prachtig moment om de velden te fotograferen. Wel belangrijk is dat je een goede locatie hebt, gelukkig kan je hier de hele middag naar uitkijken.

De bloembollenvelden zijn een stuk geschoten onderwerp, behalve de vele vele toeristen zijn je al duizenden fotografen voorgegaan, om te voorkomen dat je met allemaal dezelfde foto’s thuiskomt geef ik je wat simpele tips.

 • Ga eens door je knieën of fotografeer de bloemen van onderaf, dit benadrukt de wolken. Met een polarisatiefilter en ND-filter versterk je ze. Vergeet je F-getal niet op te schroeven, je wil natuur wel dat de wolken te onderscheiden zijn.
 • Dat lijnenspel leent zich geweldig om een landschapsfoto te maken. De horizon precies in het midden is al snel saai. En hoe verleidelijk het ook is, laat de lijnen eens niet precies in de hoek uitkomen.
 • Alles wat anders is, is leuk. Een verdwaalde bloem, schuur, tractor, toerist of een eenzame bloem.
 • Lens flare! Draai je groothoeklens eens dicht en fotografeer de zon eens ‘door’ een tulp met een beetje spelen vormt de lens flare een speels effect.
 • Op sommige locaties kijk je van ‘bovenaf’ op de bloemen ideale locatie om beeldvullende foto’s te maken.

Tip: Gele, rode en witte bloemen overbelichten heel snel, dit is helaas niet altijd te zien in het histogram. Kijk je foto’s dus goed na!

Heb je even genoeg van al die velden?
De plaatsen Lisse, Hillegom en Noordwijkerhout zijn leuk om doorheen te fietsen. Maar ook leuk om te fotograferen en om wat te eten of drinken. Daarnaast ligt op ongeveer 10 kilometer van de Keukenhof het strand Langevelderslag. Dit ouderwetse strand is niet overal heel makkelijk te bereiken. Het eerste deel kun je prima fietsen, maar de laatste duin is een zware klim en alleen te voet zonder fiets te doen. Maar als je eenmaal bovenop dat duin staat is het uitzicht adembenemend. Op een heldere dag zie je IJmuiden en Scheveningen liggen en weet je, ik was er helemaal alleen!
Wel zin in strand maar niet in klimmen? Iets noordelijker ligt een beter geasfalteerde weg en een restaurant (adres: Langevelderslag 52, Noordwijk). Deze prachtige omgeving staat beter bekend als de Amsterdamse Waterleidingduinen een prachtige omgeving om te wandelen en fotograferen.

Bloembollenvelden locaties:
Lisse: Zwartelaan, Loosterweg Noord, Herenweg.
Noordwijkerhout: Gooweg en Westeinde
Zilk: Zilkerbinnenweg
Hillegom: Derde Loosterweg, Veenenburgerlaan.

Let op:
Bij een aantal velden geven borden en hekken duidelijk aan dat het betreden van de velden niet is toegestaan. Heb hier respect voor. Veel foto’s kunnen ook prima langs de kant gemaakt worden. De smalle wegen en het vele verkeer maken de wegen rond de velden niet altijd heel veilig. Er zijn weinig uitwijkmogelijkheden en nog minder parkeervakken. In de berm parkeren is meestal niet toegestaan. Denk om je eigen veiligheid, bloembollenvelden fotograferen is leuk als het ook voor de kwekers leuk is!

Deze blogpost werd ook gepubliceerd op de fotoblogger.nl.