Bankier van het Verzet
Boeken en films,  Tweede Wereldoorlog

Bankier van het Verzet

Een paar dagen geleden bezocht ik de film Bankier van het Verzet, de nieuwe Nederlandse oorlogsfilm over een tot nu toe redelijk onbekende held uit onze geschiedenis. Bankier Walraven van Hall komt aan het begin van de film oog in oog te staan met de gevolgen van de oorlog. Een Joodse familie heeft zelfmoord gepleegd, buiten spreekt een onbekende man hem aan en vraagt hoe lang het door moet gaan. Hoewel het risico wat ‘Wally’ wordt voorgeschoteld enorm is twijfeld hij niet.

Samen met zijn broer bedenkt hij een riskante constructie om grote leningen af te sluiten. Allereerst financiert hij de Zeemanspot. Een fonds waar families uit betaald worden waarvan de mannen in het buitenland zijn gebleven na de Duitse inval. Voor straf is hun gage dermate verlaagd dat hun families niet meer rond kunnen komen. Er volgen meer fondsen waaronder de februaristakers en het stakende NS personeel, maar ook het verzet en de ondergedoken Joden worden door Walravens steunfonds gefinancierd. Uiteindelijk blijkt zijn constructie dermate goed te werken dat hij, onder de ogen van de NSB en NSB’er Meinoud Rost van Tonningen, samen met zijn broer (Jacob Derwig) de grootste bankfraude van Nederland opzet.

Bankier van het Verzet is een goed uitgewerkt stukje geschiedenis van Nederland. Barry Atsma speelt, evenals Jacob Derwig, zeer overtuigend. Opvallend is hoevaak de laatste benadrukt hoe gevaarlijk het allemaal niet is. Pierre Bokma speelt NSB’er van Tonningen, de president van de Nederlandse Bank, zo overtuigend dat het me kippenvel opleverde.

Uiteraard heb ik ook wat kantlijnen bij de film. Zo vind ik de goederentrein vol Joden, de af en toe hinderlijke muziek en de terugblik naar een onder water spartelende Wally weinig toevoegen aan de film. Wat overigens niet zegt dat dit geen goede film is. In tegendeel, Bankier van het Verzet is een ouderwets goede Nederlandse film die ik dan ook met plezier keek en die ik iedereen aanraad te bezoeken.

16 reacties

 • Mevrouw Marloes

  Over deze geschiedenis had ik nog nooit iets gehoord, tot mijn moeder het mij vorige week vertelde. Deze film lijkt me heel interessant om te kijken :)

 • Aukje

  Naar Nederlandse films ga ik niet, kijk ze thuis wel, met oortjes, sennheiser, in, dan kan ik het wel volgen.
  Maar in een bioscoop, geen ondertiteling is aan mijn slechthorende oren niet besteed.

 • Mirjam Kakelbont

  Deze film ga Joris en ik zeker zien! Wij hebben elkaar op het werk (bij een Engelse bank) leren kennen en zijn wat je noemt een bankstel. Leuk om je recensie te lezen.
  Groetjes

 • Daenelia

  Zeker een film die op mijn nog-zien-lijstje staat. Hoe veel ik ook weet en geleerd heb over de oorlog (thuis hebben we het nooit over de 2de, want de eerste is zo aan NL voorbijgegaan), er zitten gewoon nog veel onderbelichte kanten aan. En ik heb nog veel persoonlijke vragen die nooit beantwoord gaan worden.

 • fietszwerver

  mogge Liesbeth
  nee niet echt fijn wandel weer , nu ik zal wat n huis in de weer met een beetje HuisHaten
  met een dag of 10 zo het nu lijkt is de rust hier weer gekeerd :) en zal ik wat extra stoffen en zuigen
  geniet de dag

 • Hans

  Lijkt me een fantastische film, een interessant stuk geschiedenis.
  Toch maar een keer gaan kijken. Hans