Operatie Market Garden, de grootste luchtlandingsoperatie van de Tweede Wereldoorlog, ik heb er maanden over gelezen, deze operatie die als doel had om de Siegfriedlinie heen het hart van Duitsland te bereiken mislukte. Dat die operatie een brug te ver was, dat is inmiddels bij de meeste mensen wel bekend. De operatie werd dan ook op 25 september gestaakt. We gaan voor het laatst in deze serie op naar 75 jaar bevrijding. Naar waarom mislukte Operatie Market Garden?
Voorraden
Als ik eerlijk ben denk ik dat OMG niet alleen een brug te ver was maar ook een operatie te ver. Grote namen, Patton (Amerikaanse generaal) en Montgomery (Brit) konden het bepaald niet met elkaar eens worden. De opmars van de stranden van Frankrijk ging voortreffelijk maar stokte. Alle voorraden moesten nog van daar aan gevoerd worden. Ook met OMG was dat het probleem, het had veel gescheeld als Antwerpen en diens haven al vrij waren. Ook had het gescheeld als ze de airstrip bij Keent eerder hadden ontdekt. Operatie Market Garden leverde Nederland een bevrijd gebied maar dat kostte ook wat.
Geen contact
Slechte kwaliteit Engelse radio’s en de dichte bebossing en bebouwing zorgde voor slecht bereik en dus was er geen contact met de aansturing, geen contact met de groepen onderling en geen contact met de grootste baas in Groot-Brittannië. Desastreuze gevolgen had het, want de goederen die dagelijks geleverd werden vielen steeds in Duitse handen. Geen radio’s betekent geen contact met ’thuis’ en ook niet met de groepen onderling dat gaat ten koste van de samenwerking die zo nodig is. Toen de perimeter kleiner werd en de groepen dichter bij elkaar zaten werden de verbinding hersteld. Overigens had de wireless 22 radioset uitstekend zijn werd gedaan en werd onder andere gebruikt bij de landingen in Normandië.
Landingsplekken
Bruggen verover je van beide zijde en bij verrassing. Helaas waren de landingsplaatsen veel en veel te ver van de Rijnbrug (Arnhem) daardoor was het voor zelfs de domste Duitser geen verrassing meer waar die Britten naar onderweg waren. De Britse leiding geloofde niet of negeerde het Nederlandse verzet dat de Duitsers tanks en andere voertuigen hadden, daardoor waren de Britse luchtlandingstroepen ook nog eens slecht bewapend. Tevens was er een tekort aan vliegtuigen zodat niet alle manschappen ineens gebracht konden worden. En het had ook wel handig geweest als de manschappen in Arnhem een kaart hadden gehad waar de te veroveren brug op zou staan.
Plannen in verkeerde handen
Ondanks dat het Nederlandse verzet duidelijk had laten weten dat er nog Duitse tegenstand was, werd die in de wind geslagen. Zonde want het kostte een hoop jonge mannen de kop. Dat een gecrasht vliegtuig alle info over Market Garden bevatte dat deed ook weinig goeds. De Duitsers wisten precies waar ze wanneer moesten zijn en omdat de Garden toch al niet lekker opschoot hadden de Duitsers alle tijd om een strategisch punt in te nemen.
Vertraging
De Engelsen van het 30e legerkorps hadden het ook niet makkelijk al op de eerste dag kregen ze veel tegenstand te verduren. Ze werden in de pan gehakt tussen de Belgische grens en Valkenswaard en besloten niet verder te trekken naar Eindhoven wat wel de bedoeling was. Ze waren de eerste dag al te laat. Troffen daarna een feestvierend Eindhoven en een kapotte brug. Ze waren in Son al 36 uur achter op schema en moesten toen nog door de hel bij Sint-Oedenrode. De tegenstand was vele malen groter dan verwacht, is overduidelijk onderschat of gewoon niet goed uitgezocht. Eveneens moest de bevoorrading over de weg die daar niet geschikt voor was. Elke aanval van Duitse zijde zorgde voor oponthoud en er was geen andere route. Market Garden was óók een weg te weinig.
Haast en spoed
Dat een paar dagen voor het begin van Operatie Market Garden de eerste V2 raketten op Londen vielen heeft waarschijnlijk ook voor gezorgd dat Market Garden doorgedouwd werd. De lanceringen van deze tering grote raketten met bom erop werden vanuit Wassenaar georganiseerd dus het afknijpen van de Duitse aanvoerlijn was best belangrijk. De planning was om Londen te gaan evacueren. Er vielen uiteindelijk zo’n 500 van deze bommen op Londen wat tot 9000 doden leidde. Verschrikkelijk, maar er vielen nog meer (Britse) doden doordat de tegenstand, de landingsterreinen, de wegen en de tegenstand niet goed in beeld waren.
Toch was Operatie Market Garden niet alleen negatief. Hun doel de oorlog te stoppen in 1944 werd niet gehaald, maar zij bevrijdde een groot deel van Zuid-Nederland en van daaruit werden vele operaties gestart die tot de vrijheid van Nederland heeft geleid. Daarnaast is Operatie Market Garden nog steeds de grootste luchtlandingsoperatie aller tijden en een zeer bijzonder onderdeel van de Tweede Wereldoorlog. Operatie Market Garden kostte een hoop mensen het leven. Maar was zo’n bijzondere operatie dat we hem nog elk jaar herdenken en dit jaar groots. Op naar 75 jaar bevrijding!
Nicky says
Bizar hoeveel er mis ging. Maar het was natuurlijk een heel andere tijd. En wat je zelf ook aangeeft; ze moesten toch wat?
rietepietz says
het is in deze tijd van mobile verbindingen bijna niet meer voor te stellen dat er in die tijd zoveel mis liep door zoiets simpels als gebrek aan communicatie. Maar inderdaad, ook als dat wel in orde is moet je elkaar ook nog kunnen begrijpen en het eens zijn me elkaar. Heel erg als dat zoveel jonge levens moet kosten.
Rianne says
Mijn ouders hebben de oorlog ook zeer bewust meegemaakt.
Mijn vader stond, vanwege leeftijd en lengte, op het punt om onder te duiken. Mijn moeder zag tijdens een van de laatste bombardementen in EIndhoven hoe haar beste vriendin door een granaatscherf werd geraakt en de oorlog niet overleefde.
Het jongste broertje van mijn vader kwam een paar dagen na de bevrijding onder een Canadeese tank terecht. Rond 18 september sprak mijn moeder wel eens over de oorlog. Maar verder zweeg zij, net als mijn vader.
VillaSappho says
Het Nederlandse verzet was zo duidelijk. Die hadden dagen ervoor, op 5 september Dolle Dinsdag, al die voertuigen voorbij zien komen. Het moet een bizar iets geweest zijn rijen aan rijen mannen die je het leven zuur hebben gemaakt en dan opeens vertrekken.
AnneMarie says
Ik begrijp dat dea heren generaals niet eens waren hoe de aanval te starten mede door onkunde en niet de juiste informatie.
Dit lijkt van alle tijden te zijn. Vroeger ging het al zo en tegenwoordig nog. Het is natuurlijk ook knap lastig om de goede informatie te verzamelen want wie heeft er nu gelijk en wordt je er niet ingeluisd?
VillaSappho says
Kom naar Leopoldsburg! Ik deel er vanavond wat over. Daar begint (weer) waar ik al maanden over schrijf;)
VillaSappho says
Ik ga zelf heel wat evenementen af die betrekking hebben op Operatie Market Garden en zal altijd blijven schrijven over de Tweede Wereldoorlog, maar ik heb nu van alle slagen verstand. Ik vind zelf de sociale kant van de oorlog interessant. Wat mensen beweegt, welke keuzes ze maakte en waarom. En ook de gevolgen. Ik ben de derde generatie geloof ik, mijn opa en oma maakte het mee en zwegen. Ik ben elke dag met de oorlog bezig al vanaf dat ik in groep 7 zit en zelfs daarvoor had ik dromen die niet te verklaren zijn. Dus ja ik zal zeker dingen schrijven maar die herdenking van gister sloeg als het aan mij ligt dus nergens op want de Slag om de Schelde is van begin oktober (ik weet daar nog te weinig vanaf trouwens). Heel Operatie Market Garden wordt even overgeslagen. Overigens gun in Zeeland echt de aandacht maar qua volgorde klopt er geen klote van. Dan zouden ze overigens komende vrijdag in Mesch Zuid-Limburg moeten zijn. Ik geloof dat ze die narcistische sinaasappel uit Amerika hadden uitgenodigd om een D-Day vlag over te nemen. Iemand had die op de kop getikt en vond dat die terug moest. Dat laatste ben ik het volledig mee eens maar die vlag aan die sinaasappel geven is in mijn optiek een beetje hypocriet gezien het feit wat hij met zijn muur en hokken vol mensen doet. Pff andere discussie. Vanavond deel ik de evenementen rond OMG en ik raad je zeker aan de moeite te doen te gaan kijken, want er komen heel veel voertuigen die hierna niet meer komen.
Karel says
ha die Liesbeth
in Amsterdam heb ik het altijd wel naar de zin hihi
ooit lang geleden ben ik er geboren en op 3 plekken gewoond
ach ik heb de keren dat ik in Rotterdam was , het ook naar m’n zin hoor :)
maar zou nooit meer in zo’n grote stad willen wonen
ja zag je m’n mooie schaduw bij dat beeldje :)
ik zag mezelf ook in een weerspiegeling in een raam
heb net een wandel plannetje voor morgen rond , wil weer ff de duinen door en een stukje strand
fijne middag groet
meninggever says
Er was ook een SS Pantserdivisie aan de oostkant van de grens gelegerd en die kon snel naar Arnhem/Nijmegen worden verplaatst. Tegenvaller! Montgomery maakte eigenlijk een compleet verkeerde inschatting van de situatie daar en overschatte de mogelijkheden van de in het zuiden knokkende grondtroepen die de tang zouden laten sluiten heel duidelijk. Als je ziet hoe de slag in de Peel verliep en hoe moeizaam die troepen opschoten naar het noorden is het verhaal verteld. Mooi uitgelegd Lies…
Matroos Beek says
Dank voor deze verduidelijking!
Naomi says
De raketten op Londen hebben denk ik inderdaad een rol gespeeld bij het koste wat kost doorzetten van de operatie.
Gisteren zijn de herdenkingen begonnen. Ik denk dat je ons daar ook wel verslagen van gaat geven toch?
natuurfreak2 says
Boeiende lectuur.Volgende week grootse bevrijdingsfeesten in Antwerpn
VillaSappho says
Het mislukte kostte een hoop levens maar zorgde ook dat er hoop kwam. Het mislukte maar hadden ze het dan niet moeten doen? Wat als het gelukt was? Strijdend ten onder.
Sjoerd says
De goede bedoelingen daar gelaten was het gewoon een pijnlijk missertje wat veel levens heeft gekost.
VillaSappho says
Dat had met het terugtrekken van de Duitsers en het optrekken van de geallieerden te maken. Ze waren toen hard bezig met de haven van Antwerpen vrij te krijgen wat pas in november lukte, tenminste toen pas voer het eerste schip over de Schelde. Het staat volkomen los van OMG maar uiteraard niet van de bevrijding van Nederland. Ze hadden het gebied nodig omdat de voorraden nog over Normandie kwamen.
VillaSappho says
Dit is de laatste over OMG als in vertellen wat er gebeurd is.
Matroos Beek says
Ik vraag me nu af of het bombardement op 11 september 1944 op Breskens (door de Engelsen) ook onder deze operatie viel? Hier vergat men de bevolking te verwittigen. Men had de strooibrieven met waarschuwing voor het bombardement per abuis over de grens in België verdeeld… De inwoners alhier werden verrast en er vielen ontelbaar veel doden. Zowat het hele dorp werd verwoest door het bombardement van de Engelsen. Treurige bladzijde in de geschiedenis van Breskens.
Mrs. T. says
Er wordt gezegd dat OMG mislukt is rondom ‘ons’ grondgebied. En dat, als het wel gelukt was, de wereld er heden ten dage anders uitgezien had.
Er zou geen hongerwinter geweest zijn en de Amerikanen zouden Berlijn als eerste bereikt hadden. Maar ja, zouden …
Enne: hoezo je laatste blog hierover. Het moet nog beginnen juist. ;-)
Karel says
ja er was veel miscommunicatie , zal een groot deel van de mislukking zijn geweest
zag net op NED1 de herdenking en viering van bevrijding van de Schelde
zat soms met tranen in de ogen , wandelde in veel van dat gebied dit voorjaar :(
anna b. says
Lees ik graag.