We hebben onze bevrijders achter gelaten bij de Koevering, maar op loopafstand hiervan, achter de zandduinen ligt een klein dorpje. Ik kende het niet, maar het is een bijzonder dorp. Elk jaar herdenken zij uitgebreid en drukbezocht wat hier in het dorp en de omgeving gebeurde. Op naar 75 jaar bevrijding: Eerde.
Geronimo!
Op 17 september, de eerste dag van Operatie Market Garden, sprongen net buiten Eerde de Amerikaanse parachutisten die hier het gebied moesten verzekeren, uit hun vliegtuigen. Het zijn de mannen van de 501e luchtlandingsdivisie en hun strijdkreet is Geronimo! Naar het indianenopperhoofd die streed tegen blanke indringers. De molen was een goed herkenningspunt
Uitkijk in de molen
De parachutisten hadden een belangrijke taak zij moesten de corridor en de bruggen vrijhouden tot de Britten er waren. De Amerikanen hadden wel het dorp bezet maar de zandduinen langs het dorp niet. Op 18 september gaf dat de Duitsers de kans het dorp aan te vallen en op de rukken. De Eerdse molen, door de Amerikanen bezet, was een uitstekende uitkijkpost. Vanuit die molen gaf sergeant Jacob Wingard aanwijzingen voor de beschietingen, een Duitse scherpschutter raakte hem, hij stierf ter plekke. De Amerikanen trokken zich terug naar Veghel, zij waren met hun lichte wapens niet bestand tegen de Duitse aanval.
Dagen van strijd
Op 20 september arriveren de eerste tanks van het 30e legerkorps een aantal van hen voegen zich in de strijd en één ervan wordt doorboord door een Duitse granaat. Een vreselijk gezicht maar in die dagen vliegen helaas wel meer de kogels door het dorp. De Eerdse molen wordt zwaar onder vuur genomen de observatiepost verhuisd naar de kerk, maar ook die wordt geraakt. Een Amerikaan weet zijn vlag nog aan de resten van de toren te hangen. Na dagen van strijd weten de Amerikanen de Duitsers te overmeesteren. De corridor is open maar Operatie Market Garden heeft dan al heel veel tijdverlies geleden.
Tegenwoordig
Elk jaar wordt de bevrijding en de strijd rond de molen herdacht. Voorheen stelde de wagens zich op bij de kerk en vervoerde de belangrijke mensen. Met de laagstaande zon, de wagen en de enorme hoeveelheid mensen geeft het een prachtige sfeer. Aan de molen hangt een plakkaat met de gestorvenen en in de molen is een klein museum. In het licht van de onderstaande zon luisteren we naar sprekers en als het donker wordt en niemand oplet schittert even de strijdkreet op het monument. Geronimo!
Marylou says
heel interessant en boeiend
Wieb says
Ik blijf hier leren. Dank je wel.
VillaSappho says
Heel lief compliment!
Mrs. T. says
Je verhaal doet Eerde recht.
Aukje says
Zoveel dingen waar je, ik, geen weet van heb!
Mooi stukje.
willy says
goed dat men dit blijft herdenken Liesbeth
prachtig beschreven
fijne zondag
Karel says
ja je geeft met deze verhalen een stuk geschiedenis weer
ik was op mijn wandelingen al vaker op de Grebbelinie
maar pas vorige week op de Grebbeberg
en het doet wat met je :(
Nicky says
Goed om te blijven herdenken, vind ik.
Sjoerd says
Allemaal losse verhalen die samen de oorlog in dat gebied weergeven. Mooi verteld…
AnneMarie says
Indrukwekkend de herdenking van de molen. Je kunt het ook mooi vertellen en goede muziek erbij. Een pachtig geheel.
Marja says
Indrukwekkend.
Rietepietz says
De titel van dit nummer deed even geen belletje rinkelen, maar zodra ik het aanzette herken ik het natuurlijk. Wel een bijzondere locatie om te gedenken bij die molen.
Regenboogvlinder says
Mooi dat je weer meedoet Liesbeth! Die herdenkingen, nee je kunt er niet onderuit. Die oorlog mag nooit vergeten worden.
Naomi says
Wat mooi dat de molen bij het herdenken ook zo’n prominente plaats inneemt. En overal waar ik een plakkaat met namen zie hangen, ben ik altijd weer diep onder de indruk van wat mensen in die tijd hebben gedaan, op weg naar de bevrijding.