Leoni is 16 als haar vader haar verteld het grote geheim verteld, hij fout was in de oorlog. Een huwelijk 2 kinderen en een scheiding later loopt Leoni de Santiago de Compostela en begint het te knagen. Ze voelt namelijk haar vader naast haar lopen en dat is best vreemd want dan is hij al 9 jaar dood, hadden ze geen goede band en had ze afstand van hem genomen. Toch wordt ze nieuwsgierig naar haar vader, naar zijn keuzes, zijn ideeën en beslissingen en besluit de tijd na te reizen.
Wat volgt is een prachtig boek, het ene hoofdstuk over herinneren aan haar jeugd aan haar vader, het andere hoofdstuk is ze op reis en bezoekt de gebieden waar haar vader vocht, wat daar gebeurde. Ze reist van naar Tunesië waar haar vader in het Afrika-korps vocht onder Rommel maar volgt ook zijn leven naar Texas waar hij als krijgsgevangene tussen zwarte katoenplukkers werkte. Hij weet te ontsnappen maar wordt uiteindelijk weer vastgezet. Stukje bij beetje ontrafelt het familiegeheim en kom je steeds meer te weten over het leven van haar vader maar ook over de nog levende familie die toch niet zo blij is met de zoektocht naar het geheim.
Gaandeweg in het boek wordt steeds meer duidelijk, hoe is het om een foute vader te hebben, wat dreef hem en wat dendert daarvan door? Leoni Jansen schreef niet alleen dit boek ze maakte er ook theatervoorstelling van. Een zeer interessant en fijn leesbaar boek over een moeilijk onderwerp.
Nicky says
Da’s inderdaad een moeilijk onderwerp. Ik onthoud het toch maar even ook al lees ik dit soort boeken nooit.
minoesjka2 says
Dit is dus echt een boek voor mij ………… zet ik er op mijn lijstje bij, bedankt.
Leo says
Wat was goed en wat fout in een verwarrende periode waarin het Nederlandse volk ineens te maken kreeg met de terreur van een vijand die alle daden die hij bedreef wist te verhullen in dikke propaganda. Daarbij moesten mensen ook eten. En werken in D was een manier om dat voor mekaar te krijgen. Ik las veel over die keuzes van mensen. Werd thuis opgevoed in de wetenschap wie in onze straat vroeger ‘goed’ en ‘fout’ waren geweest. Met de kinderen van die laatste groep mocht ik dan niet omgaan. Wonderlijk, want die kids wisten vermoedelijk helemaal van niks. Gaat het nu veel anders in deze gepolariseerde tijden??
Aukje says
Het is een route ja die Compostela.
Door jouw stukje kwamen herinneringen boven, weet nog niet waarvan.
VillaSappho says
Staat op verlanglijst maar is nog in bestelling bij de bieb.
Regenboogvlinder says
Dank voor de tip Liesbeth!
Mrs. T. says
Bedankt voor de tip. Ik lees nu ‘Scherven van hoop’ van Gemma Liviero. Ook indrukwekkend.
Bertie says
Een nare ontdekking, goed onderwerp voor een boek en film.
leidseglibber says
Lijkt me een heel indrukwekkend boek en ja nu zoveel jaren later en zoveel meer wetend kan ik mij zo nu en dan indenken dat mensen fout waren. Maar het blijft natuurlijk voor de familie een groot probleem en vaak verzwegen geschiedenis.
Karel says
ja niet altijd is duidelijk , waarom men de foute kant koos als men al wist dat het fout was , dat kwam pas na de oorlog , en om dan als kind op te groeien met zo’n vader en zijn geheim , moet toch vreselijk zijn voor ieder kind
knap en goed dat zij dit alles opgeschreven heeft , ook dat is een deel uit die tijd , die niet vergeten mag worden
mizzD says
Wat een veelzijdige vrouw is dat toch hè! Ik ken het boek niet, maar het lijkt me wel goed.
Matroos Beek says
Dat moet heel verwarrend zijn. Lijkt me een goed boek.
Sjoerd says
Niet iedereen die fout was realiseerde zich dat, dat kwam pas later…
KnutzEls says
Op de leeslijst gezet en binnenkrt eens naar zoeken in de bieb.
Marylou says
Ziet er me een spannend boek uit.