Voor wie maar een beetje zijn ogen open heeft weet dat het bijna Pasen is en dat dat een belangrijk feest is in het christelijk geloof. En hoewel je doodgegooid wordt met paaskonijnen, eieren en meer van dat zachtgekleurde spul heeft dat werkelijk niets met het echte Paasverhaal te maken. Christenen vieren met Pasen dat Jezus, de zoon van God, is opgestaan. Uit de dood niet uit zijn nest als nu het gebruik is. Beetje vreemd, ja vind ik ook. Nog gekker is dat Jezus wist dat hij dood zou gaan, sterker nog hij wist ook wanneer en besloot voor die tijd wat met zijn maten te eten niet eruit naaien maar vreetzaam zijn lot aanvaarden dus. Aan tafel nam hij het woord en zei; onder jullie is mijn verrader, hij nam daarnet samen met mij iets uit deze schaal. Judas zou Jezus verraden en hij vroeg hem dan ook; Ben ik het meester? Jezus antwoordde; ‘Je zegt het zelf’.
Avondmaal
Tijdens diezelfde maaltijd nam Jezus een brood, brak het dankte God en zei; ‘dit is mijn lichaam’, nam een glas wijn om dat droge brood mee weg te spoelen en zei, ‘dit is mijn bloed’. Kijk ik zou na dat nieuws dat een goede vriend dood zou gaan geen hap meer kunnen eten, maar zij deden het. Allicht omdat Jezus zei dat zijn bloed zou vloeien en mensen zou redden. Glaasje teveel op? Misschien, flessen water waren toen in ieder geval niet op de souk te koop.
Na het eten voorspelde Jezus dat zijn maten hem zouden verlaten, omdat dat in de heilige boeken stond. De herder dood en de schapen alle kanten op. Petrus overmand door emotie riep hem nooit in de steek te laten, maar we weten inmiddels allemaal dat die lul en een paar anderen nog niet wakker konden blijven toen Jezus om de hoek een gebedje deed.
Judas
Van pure ellende ging Jezus nog eens bidden sprak zijn Vader en aanvaarde zijn lot. Helaas lagen zijn maten nog steeds te slapen, ze werden wel wakker toen Jezus hen zei; Kom we gaan, de man die mij uit gaat leveren is dichtbij. En warempel Judas kwam de hoek om. Als je het over de duvel hebt. Die gluiperd liep recht op Jezus af en gaf hem een kus, handig signaal wat hij afgesproken had met zijn knokploeg. Jezus groette hem toepasselijk, ‘zo vriend, hier ben je dus voor gekomen’. ‘Nou jij bent mijn vriend niet meer’. Het kan zijn dat ik dat laatste erbij verzonnen heb.
Spijt
Eén van de echte vrienden van Jezus knalde nog een oor af maar mocht dat niet, ‘wie geweld gebruikt zal door geweld sterven’, zei Jezus. Had ‘ie een poossie geleden dat dit speelt, best wel gelijk zeg maar. Helaas vluchtte al die zogenaamde vrienden weg en werd Jezus naar een hogepriester gebracht, moeilijke naam iets met een K heette die.
Jezus werd daar niet geweldig behandelt, onder gespuugd en zo om een lang verhaal iets korter te maken, hij werd schuldig bevonden aan iets waar je nu nog niet voor opgepakt wordt. Als bonus zei Petrus dat hij Jezus niet kende, van je vrienden moet je het ook al niet hebben. Judas kreeg trouwens wel spijt wilde zijn zilverlingen teruggeven maar die werden niet geaccepteerd. Hij ontdeed zich ervan laten we het voor het gemak daar ff op houden.
Kruis
Jezus kwam bij Pilatus, een Romeins politicus, die idioot stelde hem vragen maar Jezus kende zijn lot en liet het erbij. Op het Paasfeest liet Pilatus altijd een gevangene vrij en alsof het lot ermee speelde werd Barabbas vrijgelaten, de sukkels zien het verschil tussen een Mensenzoon en een crimineel nog niet. Het werd een fijne hetze tegen Jezus en hij moest van het volk aan het kruis. Dat krijg je als je het volk een stem geeft, sukkels. Pilatus waste zijn klauwen, want het volk luisterde toch niet meer. De dag van Jezus kruisiging, de vrijdag erna, noemen ze Goede Vrijdag, vind ik ook luguber! Jezus kreeg voor die tijd nog een ander pakkie aan en werd nog even belachelijk gemaakt, het zal eens fatsoenlijk gaan in die tijd zeg. En die sterke soldaten waren nog te lam om Jezus kruis te dragen ook hè lieten ze aan een ander over. Jezus werd aan het kruis gehangen, op zijn hoofd een bespottelijke krans van doorntakken en boven zijn hoofd een bordje met dat ‘ie Jezus de koning van de Joden was.
Pasen
Brandend in de zon hangend aan een paar roestige spijkers, stierf Jezus nadat hij om zijn Vader had geroepen, werd van het kruis gehaald en in een verse grot gelegd met een grote steen ervoor. Drie dagen erna stond hij op en die enigszins bijzondere gewoonte die vieren we nou met Pasen.
willy says
knap verteld Liesbeth..
opstaan uit de dood..
ik wou dat het waar was
groeten
francky says
een mooie weergave van het bijbelse verhaal.
rietepietz says
Ik heb her verhaal menigmaal uitgezeten in de kerk. Jij vertelt het in ieder geval boeiender dan de dominee maar het is voor mij altijd “een verhaal” gebleven
Henk Jonkvorst says
Mooi de foto. De symboliek van de doornen kroon uit het paasverhaal
Ximaar says
O ja, Pasen en Pinksteren worden bepaald aan de hand van de maanstand, net zoals het Chinese nieuwjaar. Volgens mij staat hier niets over in de Bijbel.
Ximaar says
Het bovenstaande verhaal is ook in mijn jeugd er flink in gepompt door de School met den Bijbel e.d.
Veel later begreep ik dat het vieren van de lente met eieren en hazen (die voor vruchtbaarheid staan) veel ouder is. Van het kerstfeest is het me bekend dat de Romeinen de geboorte van van Jezus zo’n anderhalve maand hebben verschoven om zo het vieren van de zonnewende te confiskeren. Is goed gelukt, behalve dat de kerstboom nog steeds bestaat. Of zo’n truc destijds uitgehaald is met het lentefeest weet ik niet. Wel is het apart dat Pasen altijd op een zondag begint en Kerst niet.
willyduvel says
Stel me soms de vraag :hoe was het nu in werkelijkheid? Welk verhaal is waar en welk niet Het simpelste is alles voor waar aannemen denk ik Grts Heel mooi geschreven he
Sjoerd says
Haha, een mooi ludiek verhaal… Daar kan ik wel wat mee.
fietszwerver says
mogge Liesbeth
nee ik heb mij niet verveeld , doe ik nooit hoor , heb geen idee wat dat is :)
klopt wat die pijpen betreft , is ook moeilijk om die van elk spatje regen weg te houden
wie weet geef ik ze ooit nog een kwastje verf
geniet de dag
Renesmurf says
ja, ik geloof er ook niks van, sterk verhaal. Te sterk.
Ferrara says
Chapeau! Terug naar de oude geschiedenis, maar dan in jouw woorden waar ik zo hier en daar wel om moest grijnzen, zoals de flessen water en vreetzaam zijn lot aanvaardde. Die moeilijke naam is Kajafas. Denk niet dat ik er veel van weet, maar de opvoeding uit mijn jeugd kwam weer even boven.
fietszwerver says
ik weet er weinig of niets van , maar aan de reacties van Hans en Annemarie heb je het goed verwoordt
Hans says
Het huidige Pasen is meer commercieel te noemen.
De oorspronkelijke viering staat niet meer zo centraal als vroeger.
Je hebt het Bijbelse verhaal goed verwoord. Hans
AnneMarie says
Zo, in heldere klare taal verteld. Geen doekjes erom gewonden, gewoon man en paard genoemd. Mooi verhaal, knap gedaan.