Al jaren kom en woon ik hier in het o zo vredige Brabant, lang geleden tijdens een vakantie in de Peel sloeg de vonk al over voor dit gedeelte van Nederland, maar uiteraard was ik er niet toen carnaval losbrak. Ik zeg gekscherend wel dat ik 360 dagen van Brabant hou en voor die laatste 5 zou remigreren. Lees hier waarom ik niks om carnaval geef.
Maar eerst een stukje geschiedenis
Hoewel carnaval van oorsprong een heidens feestje is waar de laatste voorraden vlees worden opgegeten voor de vastentijd, is het nu een zeer katholiek feest inclusief kerkdiensten en wagenzegeningen. Op de dinsdag van carnaval werd al het vet opgemaakt en slaat op de 40 dagen dat Jezus in de woestijn vastte, ook is het ter bezinning op de waarden van het leven. Het woord carnaval is dan ook te verklaren door het Italiaanse cane levare het opheffen van vlees. Prins carnaval, verkleden en de optocht komen bij de Romeinen vandaan. Maar over de jaren is het feest uitgegroeid tot een feest waar mijn geliefde Brabant door verandert en niet altijd positief.
Muziek
Elk jaar worden er nieuwe carnavalsliedjes gemaakt en toch klinken ze elk jaar hetzelfde. Hoewel ik dat paard soms nog wel kan waarderen, knal ik tv of radio subiet af wanneer ik zo’n nummer hoor. Het hersenloze zogenaamd grappige haalt het IQ van de luisteraar per direct naar beneden. Je hoort die muziek de rest van het jaar niet, volgens mij is het net als met kerstliedjes en is iedereen ze na die tijd, of ‘ie nou van carnaval houdt of niet, gewoon beu.
Geluidsoverlast
En wat denk je van de enorme pokkeherrie? In Eindhoven woonde ik ver genoeg buiten het centrum om alleen wat ruis te horen in de verte. In Valkenswaard kwam de optocht bijna door mijn straat en was het centrum 5 dagen keiharde muziek, das op zich geen probleem maar probeer maar eens te slapen omdat je ’s avonds gewoon de nacht weer in moet. Overigens heb ik de optocht bijna ieder jaar gezien maar gebruikte ik in Eindhoven oordoppen omdat de boxen vlak langs het publiek op de wagens hangen.
Onbegrijpelijk
Al een maand wordt de vraag me regelmatig gesteld; ga je carnaval vieren? Steeds weer leg ik mensen uit dat ik een importBrabo ben en dat ik niets van carnaval snap. Hoewel ik ook mijn tijd van kroeg en discotheek (oef lang geleden) heb gekend, moet ik er niet aan denken ook nog een speciaal pakkie aan te trekken.
Vervuiling
Wat me nog het meeste irriteert aan carnaval is de hoeveelheid rommel die er door ontstaat. Hoe mooi ballonnen ook zijn, zodra de lucht eruit is, is het afval en slingert het op straat. Net als confetti en serpentine het is eigenlijk pure vervuiling. Net als de enorme hoeveelheid plastic bekertjes die over de straten waaien.
Drank
Carnaval en drank, het gaat hier hand en hand samen en hoewel het ieder jaar minder wordt vallen er ieder jaar gewonden. Is het niet door dom gedrag, dan wel door ongelukken of alcoholvergiftiging. Hoewel ik weet dat carnaval om chaos gaat en over het omgooien van sociale normen, is de hoeveelheid alcohol inname ook vermeerdert.
Gedrag
Elk jaar zijn ze er weer, mensen die afzakken naar het zuiden om carnaval te vieren. Uiteraard kan je hier ook wel echt feesten in die tijd, mits je je gedraagt. En hoewel ik het prima vind als iemand een fijn feestje komt vieren, maakt het niet uit waar je vandaan komt als je je misdraagt. Geweld, vandalisme het hoort erbij, maar normaal vind ik het niet. En omdat ik al jaren met Brabanders werk en het me toch pas de laatste jaren opvalt waar zijn die stoere feestvierders daags na carnaval? Je dagen achter elkaar volgieten en dan een woensdag ziek, zwak en misselijk melden? ’s Avonds een vent ’s ochtends een vent!
Duur
Hoewel carnaval ook het eerste feest van het jaar is, is het ook één van de duurste. Hier in het zuiden is goed te merken dat mensen de hand op de knip houden om voor carnaval te sparen. Dat mag dan ook wel met de prijzen die de cafés durven vragen. Ook de kleding is niet goedkoop, wie maar een beetje bijzonder voor de dag wil komen komt niet weg met een paar tientjes. Daarbij dragen veel mensen elke dag een ander kostuum en hoewel je het zo duur kan maken als je zelf wil kost een beetje kostuum een lieve duit.
Gelukkig heeft de voorzienigheid er weer voor gezorgd dat ik me er ook nooit aan hoef te wagen, vrienden kennissen ze gaven net zo veel om carnaval als ik. En Frans? Die houdt er gelukkig nog minder van dan ik!
Aukje says
Ooit een keer carnaval gevierd in Den Bosch.
Busje gehuurd, 6 meiden in totaal in dezelfde outfit die ik had gemaakt.
Hoop bekijks, plezier gehad, maar ook niet meer dan dat.
Henk Jonkvorst says
Carnaval doet mijn fotohormonen ontwaken.
minoesjka2 says
Gelukkig voor jou zeg, dat Frans er ook niet van houd :-)
Gwennie says
Ik woon al ruim 30 jaar in het zuiden en toch… toch… carnaval is zo niet ‘mijn ding’! Blijkbaar moet je er geboren zijn om er warm voor te lopen… Mijn collega’s zijn altijd blij met mij! Ik werk wel, zie vieren carnaval! En in de zomer ben ik aan de beurt met extra dagen vrij… ;-)
Ferrara says
Ik heb niets met carnaval, maar gun ieder zijn/haar feest.
rietepietz says
Het enige dat me leuk lijkt aan het carnaval is de verkleedpartij. En dat gewoon zelf iets in elkaar prutsen, niet een duur pak kopen daar is geen kunst aan. Omdat ik geen bierdrinker ben zou dát deel van het carnalval al helemaal aan me voorbij gaan. Maar hier in de randstad beperkt het feest zich meestal tot wat verenigingen die er er iets aan doen .
Eline says
Wij wonen ook in brabant. En vluchten altijd naar texel met carnaval.
meninggever says
Ik ken het carnaval vooral uit het Limburgse. Veel geweest en ik weet ook hoe lang men daar bezig is met voorbereiden. Maar ook meegemaakt dat bedrijven gewoon sluiten omdat het carnaval is. Voor ons, hofdstedelingen, is al decennia lang het equivalent voor carnaval de viering van Koning(inne)sdag op 30 resp 27 april. Zelfde massa’s feestende mensen, troep en zo meer. Maar elk jaar dompel ik me er met veel plezier in onder….Alllaaaaaafff! :)Overigens vind ik het Peelgebied ook mooi en ook de geschiedenis van dat gebied vanuit de oorlog indrukwekkend.
waterix says
Zodra men tracht plezier en feestvieren te begrijpen is het een hopeloze zaak. Kom zet je zorgen eens opzij en heel even je verstand (niet je fatsoen) op nul. Moet toch kunnen. ?
fietszwerver says
waar heb je het nu over :)
Marylou says
Ik laat iedereen begaan maar doe er zelf niet aan mee.
schrijfsels says
Heb je de docu ‘naar ut zuuje’ gezien?
Karin van Raam Open says
Als afkomstig van boven de grote rivieren, zoals mijn Bergen op Zoomse tante het noemde, ben ik geen carnavalsmateriaal. Maar afgelopen week zag ik de documentaire over carnaval in Venlo en hoeveel het voor de nu in Amsterdam wonende programmamaker betekent om dan terug in Venlo te zijn. Daar herken ik als in Gelderland wonende Leidse onmiddellijk het 3-oktobergevoel in. Op die dag móet ik terug naar die stad. Overigens wordt het afval op straat in Leiden al ’s nachts weggehaald.
Sjoerd says
Als je het niet begrijpt moet je het ook niet vieren… Het is geen sex en drugs en lam zuipen, dat is wat de noorderlingen er van maken.
Linda says
Ben zwanger en lust sowieso geen bier. Als ik al een keer alcohol drink is het 1 glas whisky. Niet echt geschikt voor carnaval.
Ook genoeg zat volk gezien, ook met kids erbij. Meeste wonen gewoon in de wijk en zijn dus tevoet of 1 van de 2 drinkt niet/amper. Voordeel van een wijkhuis, zijn allemaal bekenden, dus ook veel sociale controle
VillaSappho says
Hey Linda,
Dat klinkt verantwoordelijk. Hier alweer ene hoop lam volk gezien, ook met kinderen achterop. Fijne carnaval.
Linda says
Als geboren en getogen Brabander vier ik wel Carnaval. Ook mijn dochter vind het geweldig! (met de paplepel….)
Alleen ik vier het niet in de stad in de cafés (zeker niet op zaterdagavond, dan erg veel ‘bovensloters’) , maar in het wijkhuis en ga naar de optocht(en) . Als dochter wat ouder is ook weer het straatcarnaval in de stad.
Duur valt ook wel mee, is maar net waar je het viert. Pak koop ik niet jaarlijks, maar iedereen in de familie bewaart altijd alles, dus ga gewoon bij familie shoppen;-)
Ik drink overigens geen druppel alcohol!
Mrs. T. says
Ik ben het ontvlucht dacht ik. Ook hier in Rijssen zag ik carnavalswagens.
That's me says
Al die punten die je benoemd zijn grotendeels waar…maar dat is nu het mooie van carnaval…vijf dagen nergens aan denken en feest maken…woensdag begint weer het normale leven…alaaf….,( Ooh sorry.). ?
Rob Alberts says
Het zegt mij ook niets.
Instemmende groet,,
Anna says
Ook geen carnavalsvierder ?
petergreyphotography says
Als kind woonde ik korte tijd in Limburg. Het dorp leefde enorm naar carnaval toe. Op de dag van de optocht regende het. Een verlepte praalwagen kantelde in een te scherpe bocht. Dat laatste verzin ik, maar het had goed bij de sfeer gepast. Ik doe de zuiderlingen tekort, ik weet het. In de jaren 70 is geprobeerd van carnaval een landelijk feest te maken. Uit die tijd stamt het Paard. En Halleluja kameraden. En een Bloemetjesgordijn. Dat is weggeebt. Nu is het, op enkele katholieke gebieden elders na, weer een Zuid-Nederlands gebeuren. En dat is goed. Ieder zijn feest. Vanuit het noorden, waar men wacht op en smacht naar langeafstandstochtijs groet ik: Alaaf!
Edward McDunn says
Je hebt inderdaad mensen, die het hele jaar sparen, om carnaval te kunnen vieren. Ik gun iedereen zijn/haar plezier, maar voor mij hoeft het niet.
Matroos Beek says
Ik begrijp carnavalvierders niet. Ik kijk ernaar op t.v. en begrijp ze dan nog minder. Ik begrip de lol niet. Het kan best aan mij liggen. Toch blij dat het hier geen carnavalsstreek is…